Додик: Успјешна сарадња са Кином у области економије, културе и образовања

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додика разговарао је данас у Сарајеву са кинеским амбасадором Ђи Пингом о Самиту иницијативе Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе, који ће бити одржан у видео формату 9. фебруара, а чији ће домаћин бити предсједник Кине Си Ђинпинг.

"Предсједавајући Додик изразио је задовољство чињеницом да ће учествовати на овом самиту, истакавши да БиХ, посебно Република Српска жели да више буде укључена у пројекат 'Појас и пут', те да ће то бити основа његовог приступа на овом видеоскупу. Радује нас да у Републици Српској и Федерацији БиХ има доста кинеских пројеката и да ћемо ту плодну економску сарадњу наставити", саопштено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Осим економске сарадње, саговорници су позитивно оцијенили и сарадњу у области културе и образовања, посебно истакавши значај Конфуцијевог институт у Бањалуци, те увођење кинеског језика као другог страног језика који се изучава у десет основних школа у Републици Српској и размјену студената из БиХ са Кином.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик замолио је амбасадора Кине да помогне, колико је то могуће, да БиХ што прије добије кинеску вакцину против ковида 19.

Амбасадор Ђи Пинг је обећао да ће учинити све да Кина помогне БиХ у борби против пандемије достављањем кинеских вакцина, наводи се у саопштењу.

Додик је изразио захвалност на подршци коју му је, за вријеме његовог боравка у болници након што му је потврђена инфекција вирусом корона, упутио предсједник Народне Републике Кине Си Ђинпинг са жељом за брзи опоравак.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је нагласио да му је та пријатељска подршка много значила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана