Додик упутио писмо предсједнику Европског суда за људска права: Комшић прекршио Устав

Срна
Додик упутио писмо предсједнику Европског суда за људска права: Комшић прекршио Устав

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Европског суда за људска права Линосу Александеру Сицилијаносу у којем га обавјештава да није упознат са његовом намјером да кандидује Ангелику Нусбергер на мјесто међународног члана Уставног суда БиХ, иако Члан 6 тачка 1а Устава БиХ налаже да предсједник Европског суда бира три члана Уставног суда БиХ "након консултација са Предсједништвом".

- Жељко Комшић, тренутни предсједавајући Предсједништва БиХ, није ме обавијестио о Вашем писму од 18. новембра 2019. године и о Вашем избору госпође Нусбергер као кандидата за позицију члана Уставног суда БиХ, као ни о Вашем захтјеву да се, у складу са Уставом БиХ, консултујете са Предсједништвом БиХ у вези са Вашим избором кандидата - нагласио је Додик у писму.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да га Комшић није обавијестио ни о свом писму које је упутио предсједнику Европског суда за људска права у Стразбуру Сицилијаносу 20. децембра прошле године у којем је навео да ће обавити потребне консултације са остала два члана Предсједништва у складу са Уставом.
- Комшић се никада није консултовао са мном, нити, колико ми је познато, са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем, иако је био дужан да то уради у складу са Пословником о раду Предсједништва БиХ и Уставом БиХ - навео је Додик у писму Сицилијаносу.

Неинформишући о свом писму и његовом садржају друга два члана Предсједништва, Додик је констатовао да је Комшић најозбиљније прекршио Устав БиХ и Пословник о раду Предсједништва БиХ и створио опасан преседан који је довео у питање нормално функционисање Предсједништва БиХ.

На овај начин довео је у питање именовање госпође Нусбергер за члана Уставног суда БиХ, јер се Предсједништво БиХ никада формално није изјаснило о Вашем приједлогу - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана