Додик: У Загребу сам боравио сасвим легитимно

Срна
Додик: У Загребу сам боравио сасвим легитимно

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након данашњих састанака са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем да је сасвим легитимно боравио у посјети Загребу.

Додик је одбацио тврдње појединих бошњачких политичара да је његова посјета Загребу била приватна, додајући да није дошао у главни град Хрватске у име Предсједништва и на бази одлуке те институције већ на позив и у договору са предсједником Хрватске и кабинетом хрватског премијера, и у капацитету који има.

“Дакле, ја сам члан Предсједништва БиХ изабран у Републици Српској и српски члан Предсједништва. То сам по Уставу и имам довољно капацитета да у име Српске представљам интересе српског и других народа који живе у Републици Српској”, рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да се односи са Хрватском морају поправљати, као и односи између Срба и Хрвата.

“Морамо радити и на томе да односи Србије и Хрватске буду што је могуће бољи. Да ли то њих /бошњачке политичаре/ вријеђа, то је неко друго питање. Рећи ћу да је прије годину дана Жељко Комшић у истом својству отишао у Сјеверну Македонију, /Шефик/Џаферовић је ишао у Турску и друге земље. Било би нормално да сутра дођем у Предсједништво и њих као чланове информишем о овој посјети, што ћу покушати ако им је до тога стало. У сваком случају, то је једна патолошка ситуација политичког Сарајева учмалог и заробљеног у свом настојању да држи другима лекције и говори им шта да раде. Током посјете није било ниједне штетне ријечи за бошњачки народ и БиХ”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да негативна реаговања бошњачких политичара на његову посјету Загребу показује да БиХ има дефект у погледу уставног капацитета Предсједништва БиХ, те поновио да је он као српски члан Предсједништва биран у Српској и да представља и Бошњаке и Хрвате из тог ентитета.

Додик је навео да у Сарајеву, нажалост, постоји традиционална острашћеност и патолошка неподношљивост према Србији и Србима, па и према Хрватској.

“То је дефинитивна чињеница и у том погледу то заробљава. Мислим да би од највећег интереса, прије свега за бошњачки народ, било да се отвори и има комуникацију са свим народима у окружењу. Најважнији народи у додиру с њима су Срби и Хрвати и са њиховим легитимним представницима ће морати да разговарају, као и са њиховим матичним државама”, рекао је Додик и поновио да Хрватска жели мир, стабилност и европски пут БиХ.

Додик је навео да је Дејтонски споразум девастиран, те да се дошло у пат позицију неефикасним рјешењима која је наметнула међународна заједница, чије присуство у БиХ неће донијети ништа добро.

Он је додао да је важно поштовати уставна права и идентитет народа у БиХ када је ријеч о одлучивању, што мора бити основни постулат свих односа у БиХ.

“Тако сређена БиХ би могла да брже путује ка ЕУ. Без пријема у статус кандидата за чланство у ЕУ, БиХ ће да тавори без способности да нађе нека посебна рјешења”, каже Додик.

Он је рекао да је са руководством Хрватске разговарао и о миграцијама и битним инфраструктурним пројектима, као и да је од руководства Хрватске чуо став да је питање изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској Гори ствар те земље.  

Руководство Хрватске упознато о перспективи развоја односа у БиХ из визуре Српске

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да је руководство Хрватске данас у Загребу упознао о ситуацији у БиХ и о перспективи развоја односа у БиХ из визуре Републике Српске.
“Разговарали смо темама важним за Српску, БиХ и Хрватску”, рекао је Додик и оцијенио радни састанак са руководством Хрватске као добар и отворен.

Он је истакао да је руководство Хрватске упознао о потезима које је раније чинила међународна заједница која, како каже, није ништа добро направила за БиХ већ је заробила у немоћи да се та земља креће даље.

“Потребан је договор унутрашњих фактора у БиХ за било какав наставак њеног пута иначе ће БиХ саму себе урушити те неће моћи одлучивати о било чему. Ако ти процеси не буду власништво људи у БиХ поставља се питање њене одрживости”, рекао је Додик за АТВ.

Он је истакао да сви желе европски пут БиХ, те да је опредјељење и Српске да је “европски пут циљ”.

“Не треба да идемо у НАТО. Очигледно је да НАТО савез не жели у чланство земље несређеног система попут БиХ, па ту нема дилема...”, рекао је Додик.

Он је истакао да Хрватска жели мир и стабилност у БиХ, као и да заштити права Хрвата која су оскрнављена у политичким окршајима са Бошњацима у Федерацији БиХ и БиХ.

Он је након састанака са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем рекао да ће Хрватска подржати БиХ на европском путу, али да је забринута у вези са правима Хрвата.

“Они сматрају да је важно да се уважавају једнака права свих конститутивних народа у БиХ, те да не може један народ да бира политичке представнике другог народа, као што је то у случају Жељка Комшића. Суштински имамо у Предсједништву два бошњачка члана и ниједног хрватског”, рекао је Додик за АТВ.

Додик је истакао да је са руководством Хрватске разговарано о инфраструктурним пројектима, те да је за Српску па и БиХ битна изградња моста на Сави код Градишке.

“Пленковић је потврдио да ће они испунити своје обавезе када је ријеч о граничном прелазу и другим питањима у вези с мостом. Очекујем да ће се тај пројекат реализовати у планираној динамици уважавајући могуће застоје због појаве вируса корона”, рекао је Додик.

Додик који се претходно састао и са митрополитом загребачко љубљанским ПорФиријем рекао је да је СПЦ важна јер је епицентар окупљања Срба у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана