Додик у Крушевдолу: Чувати сјећање на српско битисање у Хрватској

Срна
Додик у Крушевдолу: Чувати сјећање на српско битисање у Хрватској

КРУШЕДОЛ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је у Крушедолу истакао значај окупљања с циљем очувања сјећања на све што се десило српском народу на простору данашње Хрватске, те указао да се, нажалост, мало или недовољно пажње сада покљања памћењу да су на простору некадашње Српске Републике Крајине бивствовали Срби.

Додик је новинарима рекао да је и 16. крајишки црквено-народни свесрпски сабор "Крушедолса звона" прилука да се евоцирају сјећања на све просторе које је насељавао српски народ.

"Тамо је био простор који је припадао српском народу, стотинама километара није било никога из друге нације, све је то данас празно, пусто. Имао сам прилику да недавно путујем тим простором, и то је, заиста, тужно. То није ни на корист ни хрватској држави која тамо нема становника", рекао је Додик који је присуствовао литургији у манастиру Крушедол.

Он је истакао да је данашњи сабор у Крушедолу 16. и захвалио иницијаторима и преосвећеном епископу сремском Василију што су омогућили се оваквим скуповима чува сјећање на оно што се десило српском народу, прије свега у Српској Републици Крајини на простору данашње Хрватске.

Додик је нагласио да је српски народ, који је морао да иде у избјеглиштво, оставио огромно богатство, куће, родна имања, шуме и ливаде.

"Све је то морао да напусти и дође овдје у Србију. Јесте у братској Србији али, ипак, у непознато, да покуша да овдје формира живот и интегрише се са српским народом на овим просторима. Све су то тешке године", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана