Додик: Турковићева БиХ доживљава као калифат СДА

Срна
Додик: Турковићева БиХ доживљава као калифат СДА

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић на данашњем састанку са замјеницима амбасадора и отправницима послова у амбасадама у БиХ износила приватне ставове, односно ставове њене политичке партије иако је састанак сазвала у Министарству иностраних послова као министар, а не приватно као Бисерка Турковић, функционер СДА.

-Турковићева, прије свега, треба да зна да је спољна политка БиХ у надлежности Предсједништва БиХ те да је за контакте са представницима међународне заједнице надређено Предсједништво БиХ са којима треба да усаглашава своје дјеловање, што до сада није радила чиме директно крши Устав БиХ - рекао је Додик упитан да прокоментарише састанак који је Турковићева данас организовала у сједишту МИП-у са замјеницима амбасадора или отправницима послова у амбасадама у БиХ, мада је позвала лично амбасадоре, да би им објаснила ситуацију у БиХ са своје тачке гледишта.

Додик је истакао да је очигледно да Турковићева БиХ доживљава као калифат своје странке, па тако и дјелује износећи неусаглашене и приватне ставове и непогрешиво се уклапа у друштвени амбијент у коме преовлађује екстремистичко понашање.

- Али, нажалост, у наопаком и поремећеном резоновању, по коме је Турковићева позната, све је могуће, па тако и да у свом обраћању говори да је "народ у БиХ" мирољубив. Очигледно је мислила на свој народ, док је друга два конститутивна народа, Србе и Хрвате, по обичају заборавила. Да је мислила на све народе у БиХ не би говорила у једнини - нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва је оцијенио да "нема сумње да управо овако, антидејтонско дјеловање министарке Турковић уноси додатне проблеме у функционисање БиХ, јер има драстичан дефект осјећајности за политичку реалност БиХ која се састоји од два ентитета и три конститутивна народа како то каже и Дејтонски споразум, а не од једног народа како би то она да намеће".

Додик је рекао да је Турковићева позната и по својој, како је рекао, "импозантној" дипломатској каријери које би се свако жив постидио.
Он је подсјетио да је 2015. године Турковићева, као дугогодишњи лични дипломата СДА и Бакира Изетбеговића, добила "црвено свјетло" из Брисела, односно када је одбијена да буде амбасадор Мисије БиХ при НАТО-у јер није прошла безбједносне провјере.

- Подсјетићу и да је републикански конгресмен у јуну 2005. године Трент Франкс из Аризоне оштро критиковао Стејт департмент због давања агремана Турковићевој, истичући њену повезаност са, како је тада рекао, радикалном исламском СДА која је од оснивања имала јаке везе са Ал Каидом. Он је тада навео да досије Бисере Турковић сам по себи изазива забринутост, јер је она, заједно са Алијом Изетбеговићем, оснивач странке СДА, која је имала блиске везе са Ал Каидом и другим екстремним исламистичким групама, а своју ранију дипломатску позицију користила је да организује да страни борци - муџахедини долазе у БиХ - нагласио је Додик, наводећи да то није рекао он већ амерички конгресмен.

Франкс је још тада рекао, каже Додик, да се надао да ће БиХ у САД представљати неко ко ће заступати интересе сва три конститутивна народа у БиХ, а не само Бошњака.

- Угледни медији су писали да је Бисера Турковић, која је била амбасадор БиХ у Хрватској, заједно са Харисом Силајџићем омогућавала да у БиХ током рата преко хрватске територије дође 12.000 муџахедина и таква особа је данас нашла да говори дипломатама о томе да неко други спомиње национализам, а да је БиХ мултикултурна, са вишејезичном и вишерегилијском популацијом!? Нека погледа само око себе и видјеће колико је Сарајево мултикултурно и вишејезично. Паметном доста -поручио је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана