Додик: Све више заражених тражи љекарску заштиту, а капацитети ограничени

Срна
Додик: Све више заражених тражи љекарску заштиту, а капацитети ограничени

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је проблем што све више људи заражених вирусом корона тражи љекарску заштиту, а здравствени капацитети су ограничени, што може довести до преоптерећења система.

“Требало би да буде појачана едукација о проблемима које носи вирус корона, јер има доста неодговорности. Медицински радници и систем су заморени и остаје да се боримо против ширења заразе, свјесни да је шире људи у социјалним контактима који морају бити смањени”, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске и поновио да је потребно поштовати прописане мјере, међу којима је ношење маске.

Он је истакао да је приоритет здравље нације и да ће бити урађено све како би оно било очувано.

“Надам се да ће бити појачан ниво одговорности грађана и да неће бити потребно уводити репресивне мјере. Ми који чинимо власт вољели бисмо да до епидемије није дошло, јер би имали значајне резултате, а овако смо морали да санирамо озбиљну штету која је нанесена привреди, друштву, вршењу функције државе, социјалним односима, укупним потенцијалима и свему што смо могли да урадимо у години у којој смо очекивали најбоље фискалне резултате”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, једна од важних ствари јесте то што су саниране здравствене установе и набављена најбоља опрема, чиме је олакшана борба против вируса.

“Могу да замислим како би било да Универзитетски клинички центар Републике Српске није саниран. Подсјетићу да дан лежања у болници пацијента зараженог вирусом корона кошта 2.000 КМ, што довољно говори о свему”, навео је Додик.

Додик је рекао да је Република Српска потписала предуговор са Русијом на 1.200.000 доза вакцине против вируса корона.

Он је истакао да ће се урадити све што је могуће како би првих 200.000 доза руске вакцине стигло у Српску до Нове године.

“Набавићемо вакцину за сваког грађанина Републике Српске, а од њих самих зависи хоће ли је примити или неће. Ја ћу је примити. Нећу први јер мислим да има много људи, али сигурно нећу одбити када дођем на ред”, навео је Додик.

Он је поручио да Српска неће оклијевати ако се вакцина појави на некој другој дестинацији у свијету.

Он је нагласио да у Републици Српској мора да постоји брига о дјеци, јер их је 40 заражено вирусом корона.

“Разумијем да дјеца треба да иду у школу, али одговорност према систему мора да се заснива на томе да обезбиједимо адекватне услове за образовање у постојећој епидемиолошкој ситуацији, а да дјеца буду заштићена”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је позвао представнике свих политичких партија да буду у кризном штабу, што је одбијено.

“Нису хтјели да буду с нама, надајући се да ће се по систему жшто горе за народ, то ће бити горе за властж, онда појавити као месије. То не иде тако и таква логика је приземна. Упркос свему показали смо да управљамо кризом и да имамо неопходне ресурсе”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је напоменуо да је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић заражен вирусом корона и да би било логично да барем ова партија обустави предизборне скупове.

“Свако предизборно окупљање је потенцијална опасност за заразу. Вјерујем да је озбиљна грешка начињена онда када је изабрана нелегална Централна изборна комисија БиХ која је без икаквог разлога одгодила изборе”, навео је Додик.

Он је поновио да никада неће одустати од тога да говори да је БиХ погрешна земља, о чему свједочи и изборни процес, јер се покушавају наметну глобална политичка рјешења.

“Нека избори буду одржани и позивам становништво да изађе на гласање поштујући прописане мјере”, рекао је Додик.

Када је ријеч о потпуном затварању земље, Додик је поновио да ванредно стање неће бити уведено, јер има довољно елемената и залиха за борбу против епидемије вируса корона.

Говорећи о односима БиХ и Русије, Додик је рекао да се Русија упорно залаже за поштивање Дејтонског мировног споразума, али и да високи представник напусти БиХ.

“Дејтонски споразум је знатно урушен интервенцијама високог представника и међународне заједнице. Русија није била дио коминикеа Савјета за имплементацију мира, чиме је одузет легитимитет мјерама високог представника”, каже Додик.

Он је рекао да међународна заједница хоће да купи правосудни систем у БиХ.

“Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер каже јуче у Високом судском и тужилачком савјету да ЕУ не добија оно што плаћа. Значи да је овдје ријеч о куповини, па зашто онда ми плаћамо судије. Они су учинили све да правосудни систем буде неуспјешан и да буде оскрнављена правда”, навео је Додик и подсјетио да је правосудни систем на нивоу БиХ формиран мимо Устава и Дејтонског споразума.  

 

Српска се неће одрећи виталног националног интереса, што пише у препорукама ЕУ

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се Република Српска никада неће одрећи виталног националног интереса, што пише у препорукама ЕУ.
“Све бошњачке партије су обједињене када се жели нанијети нама штета и зато никада нећемо пристати на укидање виталног националног интереса без обзира шта Европљани хтјели. Гураћемо нашу политичку причу ма шта ко мислио. Ово што сада гледамо у Француској било би са нашом мањином која би овдје остала, што никада нећемо допустити”, истакао је Додик.

Он је рекао да у БиХ никада није било разумијевања међу народима и да је погрешна поставка у којој се помиње помирење.

“Да ли ми сада ратујемо? О каквом помирењу причамо, пустите нас да живимо свој живот, ми овдје у Бањалуци, Хрвати у Мостару, они свој живот у Сарајеву. Наша историја је оптерећена чињеницом да једни нешто обиљежавају као побједу,
а други одрже комеморацију”, изјавио је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је подсјетио да Република Српска није формирана Дејтонским мировним споразумом, него 9. јануара 1992. године.

“Ми смо 9. јануара формирали независну државу, а онда смо згурани у Дејтонски споразум и речено је да мора бити поштован. Како је могуће да Република Српска потпише 10 анекса Дејтонског споразума, ако је формирана овим споразумом”, додао је Додик.

Он је истакао да је Дејтонски споразум требало да изгледа другачије и да се каже да се народи у БиХ разилазе на начин који је тада био, а то је Република Српска и муслиманско-хрватска федерација.

“Да ли мислите да ћемо ми нестати одавде, да ћемо се одрећи Републике и да нећемо искористити прилику и вратити статус из 1992. године. Вјерујем да ћемо доживјети право на самопредјељење”, навео је Додик.

Он је нагласио да је потребно да међународна заједница уважи и неки од ставова Републике Српске, што до сада није урађено.

“Неоправдано је што су Србија и Хрватска искључене из Савјета за имплементацију мира. Имамо сада ситуацију да су Срби и Хрвати незадовољни стањем у БиХ и осјећају се превареним интервенционизмом међународне заједнице у корист Бошњака. И Бошњаци се осјећају преварено, јер нису добили оно што им је неко обећао”, поновио је Додик.

Према његовим ријечима, кандидат за предсједника САД Џозеф Бајден био је на страни оних који су рушили Дејтонски споразум и уз Бошњаке.

“Функционална БиХ је могла да буде уз договор два ентитета и три народа. Шта су урадили, отели су надлежности ентитетима и дали их БиХ, што није прописано Дејтоном. Они рачунају да ће Додик једног дана изгубити изборе и доћи Младен Иванић и Бранислав Бореновић /ПДП/ који ће све потписати и наставити са преносом надлежности, односно остао је завршни чин да се све упише у Устав”, навео је Додик.

Он је напоменуо да на сваком састанку у Сарајеву, са представницима САД и ЕУ, чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић траже да буду заштићени од неког малигног утицаја Русије.

“То ради и ова /министар иностраних послова у Савјету министара/ Бисера Турковић која дијели БиХ на начин да осуди изборе у Бјелорусији, а не дође на сједницу Предсједништва БиХ које је задужено за спољну политику. Ја сам човјек мира и хоћу да се покушамо договорити да се БиХ одржи онако како је интерес Срба, Хрвата и Бошњака и да то буде договорено мимо странаца. Ако то не може најбоље је да се разиђемо и живимо као комшије”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана