Додик: Сукоб није опција за Републику Српску

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да за Републику Српску никакав сукоб није опција, јер је основа политичког дјеловања искључиво Устав.

Он је истакао да Република Српска и њени представници дјелују у складу са Уставом земље за коју представници политичког Сарајева кажу да је њихова.

- Устав БиХ је основа нашег политичког дјеловања, тамо све јасно пише, он је на снази. У Уставу не пише да имају право на Суд и ми се боримо против тога јер је очигледно да је то начин на који нам одузимају све - од шума, земљишта, сутра вода и вјероватно свега осталог - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска легално, легитимно проводи процедуру, јер нема у свијету ситуације у којој се направи уговор да једна страна не може да изађе из њега, пренијела је Срна.

-Може, наравно. То није Дејтонски споразум, то су сагласности које смо давали за војску и неке друге ствари на које су странци натјерали тадашње представнике Републике Српске да то ураде и сва суштина је у томе. Ми немамо повјерења у тај систем. Ми само хоћемо оно што је нама Устав дао, ништа друго, не треба нам ни милиметар - појаснио је Додик.

Додик је нагласио да је "апсурдна мржња политичких Бошњака према Републици Српској".

Указао је и на то да се лидер СДА Бакир Изетбеговић тек јуче сјетио да он неће рећи да је Република Српска геноцидна, мада је то стално говорио до сада, вјероватно зато, каже Додик, што је био у Бањалуци па се плашио да га неко не би санкционисао.

Реагујући на објаву конзула БиХ у Франкфурту Адмира Атовића који је путем Твитера позивао на рат и џихад, Додик је истакао да је ријеч о испразној пријетњи оних који би и даље скрнавили права Срба у БиХ.

- Апсолутно ни у каквој опцији, што се нас тиче, тога нема. Нити имам информације, нити је могуће да он ту нешто уради. То је испразно "билдање мишића". Тај није ни достојан да га коментаришемо, али имате и такве који раде у том систему - рекао је Додик.

-Сто хиљада Босанаца с искуством рата тренутно живи у Босни! Муниција у Коњицу и Горажду! Хаубице у Травнику! Ручни бацачи у Хаџићима! Итд. Уздај се у се и у своје кљусе! Знају они да ово није шала и да босанска снага није мала маца! Еф. Велић. Аллаху Екбер“ - написао је Атовић на „Твитеру“, па касније угасио налог.

Нека формирају предмет

Милорад Додик рекао је да у Сарајеву немају са чим да се забављају па формирају предмет против њега.
Тужилац Тужилаштва БиХ Џермин Пашић иницирао је хитно формирање предмета због медијских исптупа члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у којима, како се наводи, „исказује пријетње територијалном интегритету и највишим институцијама БиХ“.

-Нека формира, шта ћу му ја. Немају људи са чим да се забављају тамо у Сарајеву. Умјесто да се играју кликера, они се играју будалаштина, нека наставе - рекао је Додик новинарима у Броду.
 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана