Додик: Ствари у БиХ треба вратити на уставна подешавања

Срна
Додик: Ствари у БиХ треба вратити на уставна подешавања

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ствари у БиХ треба вратити на "подешавање" предвиђено Уставом БиХ у коме је јасно предвиђено да је БиХ празна љуштура која нема ништа, а коју су покушали да попуне странци, док је Република Српска држава.

"Тако да ствар само треба да се врати на подешавање како је предвиђено Уставом БиХ. Ја нисам писао Устав, али се борим за његово одређење. Ја ништа не тражим осим Устава и зато постајем крив. То је мој допринос новијој политичкој историји. Бориш се за Устав, бориш се за написана међународна права и онда си крив", изјавио је Додик новинарима у Београду.

Он је навео да Републику Српску у наредним деценијама види као што јачу, самосталнију, земљу српског и других народа који у њој живе, која ће бити интегрисана у регион, у значајном обиму интегрисана и са Србијом.

Одговарајући на питање да ли су исцрпљене све могућности, у контексту припапајања Србији, Додик је рекао да је то давно одлучено у главама људи.

"Ја сада не бих улазио у њихове главе, али у сваком случају у бившој Југославији, што је предсједник Србије Александар Вучић прије неки дан рекао, свима је дозвољено да се одвоје од Срба, а Србима није довољено да се ни од кога одвоје него су нас стрпали, па су рекли, морате да трпите ово на Косову, морате да трпите ово у БиХ...", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, онда се долази до, не само практично–политичког животног питања, него и филозофског, правног и сваког другог како то да Срби немају право.

Додик је истакао да су односи Републике Српске са Русијом веома добри и пуни разумјевања, а да Српској одговара позиција Москве која каже да се поштује међународно право, јер и Српска поштује међународно право.

Он је рекао да Српска не улази ниу какве авантуре у било чему, него покушава да се одбрани од најезде кршења њеног права и онога што је слово међународног права и што се зове Устав.

"И међународно право и унутрашње право, све је то скршено, све је то сломљено због раније датих обећања Алије Изетбеговићу и другима да потпишу Дејтонски споразум, а да ће они касније моделирати у неком смислу. Знали смо ми то, али смо вјеровали да има нека граница", рекао је Додик.

Он је нагласио да се сада види да граница нема, односно да је граница "нестанак Републике Српске".

"И сад, ако немамо сада политички рефлекс и политичку борбу, онда за двије године нећемо имати за шта да се боримо у Републици Српској", рекао је Додик.

Српска враћа надлежности 10. децембра, на дан доношења "бонских овлашћења"

Додик је рекао да је подржавао да сједница Скупштине Републике Српске о враћању отетих надлежности буде одржана баш у петак, 10. децембра, на дан када су донесена "бонска овлашћења".

"Ја сам гурао ово на 10. децембар, да то буде на дан када су донесена бонска овлашћења те 1997. године. Е, то би требало да буде и дан када их рушимо. То је и Међународни дан људских права", рекао је Додик у завршној ријечи на трибини у Београду "Република Српска-враћање отетих уставних надлежности".

Он је рекао да је одлична теза, која се могла чути на овом скупу, да је БиХ у ствари "празна љуштура", а не Република Српска те додао да је Српска у суштини држава, иако није међународно призната, јер има све елементе државности, осим столице у УН, а све се чинило да она буде срушена.

"Све зависи од нас, не зависи од тих великих. Чак није зависило ни када су ригидно дјеловали. Наравно, треба избјећи њихове бомбе, али морамо да имамо представнике на састанцима који могу да издрже такве типове и онда све може да буде на свом мјесту", рекао је Додик.

Он је рекао да се све своди не само на политички, него и на људски карактер, јер ако неко нема карактера, онда ће урадити све што му кажу, али ако има карактера и вјеран је интересима свог народа, онда нема никаквих бојазни.

Додик је рекао да би ствари изгледале далеко горе да се руководство Српске није у континуитету супротстављало наметањима рјешења, те додао да је Српска стално у некој одбрани.

"Имамо воље да искажемо своје опредјељење. Идемо даље, не можемо пасти. Када год сам губио на политичком плану, увијек сам се надао да ће доћи неки тренутак да ћу то моћи поправити. Важно је само да то не сурвамо до краја, а нисмо се сурвали, јер нисмо дали Устав", истакао је Додик.

Он је поновио да свима предочава да у Уставу пише да постоји и војска Републике Српске и Армија БиХ, али и да војска једног ентитета не смије, ни под каквим околностима, прећи на простор другог ентитета.

"Фино ћемо ми то њима предочити, има времена, док се мало охладе. Сад су сви пуни мишића. Стејт департмент, стара америчка администрација сад враћа стари метод као да се ништа није дешавало ових година", рекао је Додик.

Он сматра да је било важно да узврати када му је недавно пријећено санкцијама и додаје да то више никога не може да препадне.

"Мислим да морамо остати окупљени. Мени је жао што наша опозиција није на овом питању. Они се надају нечему, неким тамо појединцима је важније сада да се створе услови у међународној заједници да склоне Додика, па таман пропала и Република Српска. То је драматично и неприхватљиво", истакао је Додик.

Он је додао да се то стално понавља у српској историји.

"За разлику од њих, ја сам спреман. Када бих сутра знао да је Република Српска постављена на колосијек гдје нема опасности, први бих рекао – изволите даље, ја сам доста вукао ових 15 година", рекао је Додик, наводећи да се не ради о борби за власт.

Он је рекао да ће штампана излагања са данашњег скупа подијелити посланицима парламента Српске када дођу на засједање у петак.

Захваливши се учесницима скупа, он је предложио да се и у Бањалуци одржи овакав, али бројчано већи скуп.

У свему што је радио њемачки грађанин Шмит је - бивши

Српски члан Предсједништва је поручио у Београду да је важна и није небитна вијест да грађани у БиХ више намају високог представника, а да грађанин Њемачке Кристијан Шмит није високи представник већ је у свему што је радио – бивши.

"Он је Кристијан Шмит - грађанин Њемачке, бивши савезни министар, бивши савезни посланик, бивши европски парламентарац, он је све бивши и не може бити ништа садашњи, посебно не високи представник", рекао је Додик новинарима у Београду.

Упитан како гледа на податке да је Шмит у рату у бившој Југославији помагао Хрвате и хрватску војску, Додик је рекао да га Шмит не занима.

"Он ме не занима, јер он је нико овдје. Само једно је важно - да постоји човјек који се лажно представља. Ништа друго не постоји. Не постоји високи представник, не постоји његова могућност да дјелује. Ако нема високог представника нема ни канцеларије, нема ни ОХР-а, јер Дејтон каже да Савјет безбједности УН именује високог представника, да формира своју канцеларију,а ако нема високог представника нема ни канцеларије", прецизирао је Додик.

Према његовим ријечима, Шмит ће сада вјероватно лагати и неће се тек тако повући.

"Поготово не могу изгубити због неке мале Републике Српске и сада се повући и рећи: жИзвините нисмо мислили озбиљнож. Али ако ми пристанемо да прихватимо њихове налоге, онда смо безначајни, онда не постојимо", рекао је Додик.

Упитан да ли се "високи представник" служи ниским ударцима, Додик је поновио да високог представника нема, а да Српска не осјећа те ударце.

"Високи представник не постоји. Дејтонским споразумом, анексом 10 пише да он мора бити именован релевантном резолуцијом Савјета безбједности, а те резолуције нема. Недавно сам чуо да тај Шмит који себе представља као таквог ходао је као нешто по Америци. И ја сам рекао да сврати на Ист Ривер да узме те документе да видимо ко је, а нема докумената, наравно", рекао је он.

Додик је навео да би то било исто као да он дође и прогласи себе за високог представника у Њемачкој.

"Тако и он овдје. Има неких људи који аплаудирају њему, али он нема формалну могућност. Ово је добра ствар. Ми немамо више високог представника. То је важна вијест, није небитна", закључио је Додик.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана