Додик: Стимулисати инвеститоре у Српској

Срна
Додик: Стимулисати инвеститоре у Српској

Бијељина - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска спремна да разговара са сваким инвеститором о посебном стимулисању улагања.

“У разговорима са предсједником Србије Александром Вучићем договорили смо да би велики инвеститор који би дошао у Републику Српску добио стимулансе као што добија и у Србији”, рекао је Додик новинарима током посјете Бијељини. Он је навео да се трага за инвеститором и да Република Српска може да ангажује принципе подршке које има Србија и њихова средства јер је то Вучићево обећање.

Додик је указао и на проблем недостатка радне снаге, оцјењујући да је изгубљена индустријска класа, те навео да је подршка потребна и домаћим инвеститорима.

“Преферирам домаће инвеститоре и мислим да као народ и држава морамо промијенити однос према домаћим инвеститорима, не гледати их као проблем друштва, него као људе које треба подржати да би одржали своју производњу”, поручио је Додик. 

Српска ће стимулисати останак младих

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да ће Република Српска предузимати низ мјера да би се стимулисао останак младих и њихов повратак у земљу.

“Помоћи ћемо око станова, првих послова и већ од јесени наредне године формираћемо посебан фонд за подршку младим људима до 35 година у својим дјелатностима или преквалификацијама, који желе да покрену свој бизнис и да им финансијски помогнемо за тај први посао”, рекао је Додик новинарима током посјете Бијељини.

Он је навео да дио укупног програма задржавања младих људи мора да буде појачан програм у Републици Српској да се изгради довољно вртића који могу да прихвате сву новорођену дјецу.

“Предузећемо низ таквих мјера које држава може да уради, а онда би и младе генерације могле понешто да учине”, поручио је Додик и оцијенио да при одласку младих из земље има реалних материјалних услова, али и неког помодарства.

Према његовим ријечима, неки млади који су отишли сада се враћају у Републику Српску, свјесни да и овдје могу значајно да се остваре, у чему ће им Република Српска и помоћи.

“Република Српска је институционално и политички стабилна и нема никаквих видљивих назнака дестабилизације, скупштинска већина која је готово двотрећинска, још се повећава и то гарантује да можемо брзо да радимо велике послове, какав је изградња ауто-пута, о чему је данас било ријечи у Бијељини”, додао је Додик.

Додик је навео да СНСД, на чијем је челу, као и он лично, инсистирају на томе да сви коалициони партнери у оквиру скупштинске већине буду задовољни.

Он је рекао да је при подјели функција у јавним предузећима СНСД добио 54 одсто власти, да би задржао ширину коалиције, наводећи да би у случају да су остали у коалицији са само двије странке СНСД имао око 67 одсто власти у јавним предузећима.

“У погледу задржавања младих, сви заједно треба то да остваримо за Републику Српску и то подразумијева да и са опозицијом треба да разговарамо о важним темама”, истакао је Додик.

Он је поручио да нема тренутка у коме није спреман да разговара са свима и да је разумно да сви заједно, сходно одговорностима, разговарају о свим важним питањима у Републици Српској.

“Ово је питање народа и државе, не политике или партије и овдје морају сви да буду окупљени и дају допринос”, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска је мала земља са 1,2 милиона становника, нема трезоре пуне злата, него у финансијском смислу искључиво живи на бази текућих прилива.

“Успјели смо да изградимо 120 километара аутопута и градимо даље, направили смо болнице, клинички центар и много важних ствари. Важно је то да докаже и нама да то можемо”, каже Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана