Додик: Стабилна политичка ситуација у Српској

Срна
Додик: Стабилна политичка ситуација у Српској

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД Милорад Додик поручио је да је стабилна политичка ситуација у Републици Српској која је, упркос чињеници да се дјеловало у ванредним околностима, показала да може ауторитативно да управља кризом која је била на глобалном нивоу изазвана пандемијом вируса корона.

Он је навео да је СНСД подржао ставове Народне скупштине Српске о укидању ванредног стања и закључке у вези са тим.

"СНСД подржава да се у Народној скупштини на дневни ред што прије постави питање новог пословника о раду који ће омогућити више реда и афирмације снаге самог парламента, а не да се злоупотребама садашњег пословника прави једна накарадна ситуација која не служи капацитетима и значајуте институције", рекао је Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је додао да је Извршни комитет СНСД подржао ребаланс републичког буџета и сматра да се Српска треба сада окренути питањима економске реакције на штету и проблеме изазване епидемијом.

"Средства која смо очекивали и планирали, а у вези са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и остале пратеће донације и кредите, заустављена су зато што на нивоу ФБиХ нема сагласности на који начин се то дистрибуира, тако да Република Српска и овај пут у оквиру БиХ има озбиљну штету", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је договорена расподјела новца између ентитета и Брчко дистрикта, а потом и на нивоу ФБиХ између тог ентитета и кантона, те да је усвојено Писмо намјере, али да је очигледно ријеч о политичкој манипулацији са намјером да се другима нанесе штета.

"Усвојено је писмо намјере и то је било довољно као документ да ММФ донесе одлуку и испразни средства према БиХ, а није довољно у оквиру БиХ да се реализује тај поступак", рекао је Додик.

Он је напоменуо да новац 30 дана стоји без икаквог оправдања и да то иде на штету ефикасности постојања БиХ.

"Озбиљно се поставља питање зашто би неко као ми били у БиХ која има стално штету од те структуре, шта год мислили наши пријатељи Бошњаци, политичари или било ко други", каже Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана