Додик: Српска заслужује миран живот који није оптерећен интервенцијама странаца

Срна
Додик: Српска заслужује миран живот који није оптерећен интервенцијама странаца

БЕОГРАД - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Република Српска заслужује миран живот који није оптерећен сталним интервенцијама странаца, који не доносе ништа добро.

- Ми имамо право на онај ресурс и комад земље који се зове Република Српска и то ћемо право и даље градити - рекао је Додик за Телевизију "Балкан".

Према његовим ријечима, Република Српска је мала, али организована заједница која има високу свијест о слободи и снажно је идентификована са оним што припада и што јесте обиљежје једног народа, да је једини дио БиХ који може трајно да живи сам.

-Ми овдје никога не дирамо, на нашу крсну славу долазе и припадници других заједница. То је за нас честитка и то ћемо чинити док је вијека и народа на овим просторима -  рекао је Додик.

Додик је истакао да је пандемија зауставила цијели свијет и да је катастрофална чињеница да велики број људи умире свуда, па и у Републици Српској.

- Пандемија се не смирује. Она утиче на наш економски развој, али и поред тога Република Српска, која је 2006. године, када сам дошао на мјесто предсједника Владе, имала укупан домаћи производ 4,5 милијарде КМ, а данас је више од 11 милијарди. То говори да смо се успјешно развијали и да милион људи прави такву продукцију која омогућава да је Република Српска самоодржива - рекао је он.

Напоменуо је да је Република Српска у пандемији показала енормну солидарност, а здравствени радници херојство и указао да је Српска морала да релоцира 500 милиона евра за здравствени сектор и да ће наставити да се бори за живот својих грађана иако јој позиција, као земље која није међународно правно призната, отежава набавку вакцина и осталог.

- Ми нисмо држава у том међународно-правном смислу, али смо ипак успјели да направимо уговор са Русима од милион и сто вакцина, што значи за 550.000 становника Српске -  рекао је Додик. Он је навео да Српска, када иде "преко БиХ, наилази на превару као што је случај са набавком вакцина из 'Ковакс' система“.

Он је рекао да је Српска у процесу набавке вакцине показала бољу способност и од Црне Горе, Сјеверне Македоније и других земаља у окружењу.

Захвалио је Србији за све што даје Републици Српској. Радује га, како је навео, да се у бројним мјестима у Српској граде пројекти који носе име Србије и што Србија и Српска могу заједно да граде хидроелектрану Бук Бијела, један од највећих водних ресурса у области енергетике на Балкану.

- Припремни радови почињу овог или наредног мјесеца и ми ћемо то да урадимо заједно са Србијом. Србија је већински власник - 51 одсто - рекао је Додик.

Ипак, додао је, и Српска има способност да гради сама.

-  То не могу да занемарим. Наш буџет је три милијарде. Од Србије смо добили великих 50 милиона евра и захвалан сам на томе јер знам да се то тамо могло употријебити - рекао је Додик.

Он је нагласио да и Република Српска властитим капацитетом и у значајном обиму може да учини много.

Додик је указао да и Хрватска у свом буџету обезбјеђује 200 милиона евра за Хрвате у БиХ, али да се о тој причи није чуло.

Вучић

Милорад  Додик напоменуо је да ће предсједнику Србије Александру Вучићу у Бањалуци на приједлог СНСД-а, чији је он лидер и одлуком Скупштине града, бити додјељена награда на Дан Бањалуке – 22. април.

Вучићу ће бити додијељен Кључ града Бањалука са Повељом "Почасни грађанин града Бањалука".

- Мислим с правом јер су многи пројекти које је финансирала Србија урађени управо у Бањалуци. Само у насељу Петричевац изграђена је амбуланта, зграда мјесне заједнице и вртић - рекао је Додик и додао да је мир приоритет и за њега и за Вучића.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана