Додик: На нивоу БиХ нема коалиције, већ споразум о начелима дјеловања

Срна
Додик: На нивоу БиХ нема коалиције, већ споразум о начелима дјеловања

БИЈЕЉИНА- Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да на нивоу БиХ нема коалиције, већ да постоји споразум о начелима дјеловања, чији је дио рјешавање бројних проблема у вези са реализацијом пројеката.

Додик је рекао да је данас одржана прва сједница Колегијума Савјета министара, а да ће у четвртак, 2. фебруара, бити одржана прва сједница Савјета министара, на чијем ће дневном реду бити реализација бројних пројеката.

-Сутра ћу у Бањалуци разговарати са министром спољних послова у Савјету министара Елведином Конаковићем и потенцираћу та питања, која су била тема наших ранијих разговора, када смо договарали како ћемо креирати и направити нови Савјет министара. Драго ми је што смо то успјели реализовати брзо имајући у виду досадашњу праксу на нивоу БиХ - рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Када је ријеч о дешавањима у “осморци” у ФБиХ, Додик је навео да није њихов посланик.

-Изабран је Савјет министара који сада може бити смијењен ако за то гласају и Представнички дом и Дом народа. Знамо каква је конфигурација у Дому народа и оцијенићемо шта је за нас корисно -рекао је Додик и нагласио да на дневном реду није никаква смјена.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је 25. јануара именовања министара и замјеника министара у Савјету министара под предсједавањем Борјане Кришто. У саставу Савјета министара су заступљени чланови СНСД, ХДЗ и странака “осморке”.

Потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић јуче је изјавио да је за СДП “осморка” сада “седморка”, јер Покрету за нове генерације више нема мјеста у тој коалицији.

Договор са израелском фирмом није шпијунска прича

Милорад Додик изјавио је да постоји договор са израелском компанијом о формирању факултета за школовање кадрова за сајбер стручњаке, што није шпијунска прича, него је добар пројекат имајући у виду да ће то бити доминантно занимање у наредним годинама.

Додик је навео да тај договор иде у реализацију и да је веома добро да Бањалука и Република Српска има факултет за такве стручњаке.

Он је рекао да не зна да постоји уговор са Израелцима о набавци шпијунске опреме, већ о формирању овог факултета.

-Не знам одакле вам то и не знам зашто би то било непознато. То је позната прича и нико ту ништа није скривао - рекао је Додик у Бијељини, одговарајући на новинарско питање о наводном уговору о набавци шпијунске опреме из Израела.

Прва сајбер академија на овим просторима, на којој ће се обучавати тренери из ове области, али и државни службеници, као и други који ће бити спремни да спријече и заштите од сајбер напада на нивоу Републике Српске, оснива се у Бањалуци.

Тим поводом су у новембру прошле године у Бањалуци представници Иновационог центра Бањалука, компаније “Елта системи” из Израела и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске потписали уговор.

Подршка приступу Србије

Милорад Додик изјавио је и да подржава приступ који Србија има о Косову и Метохији, покушавајући да нађе најбоље мировно рјешење и одржи свој територијални интегритет, што је логично.

-Резолуција Савјета безбједности УН 1244 је нешто што то апсолутно гарантује Србији, без обзира ако то игноришу неки Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак. То ми не морамо игнорисати и морамо потенцирати да је Савјет безбједности УН путем своје резолуције задржао територијални интегритет Србије и могућност да се на Косову и Метохији врате њене извршне функције. На томе треба остати - рекао је Додик.

Он је истакао да Србија не мора ништа да прихвати када је ријеч о Косову и Метохији.

Додик је рекао да ће са предсједником Србије Александром Вучићем разговарати о Космету.

-Видјећемо који су детаљи разговора о Косову и Метохији. То је отприлике препознатљиво, јер оно што код нас покушавају (међународна заједница) да праве као концепт јесте централизација БиХ, а тамо желе да издвоје Космет и праве неку децентрализацију Србиј - рекао је Додик.

Шмит је нелегалан

Разумијем интерес јавности за оним што говори Кристијан Шмит, али он је нелегалан, лажан и нема никаквих ингеренција, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је нагласио да је Шмит лош за Републику Српску.

- Колико ја видим, он ни не познаје ситуацију, једино што може јесте да оде и клевеће по Републици Српској у Њемачкој и да Берлин задржи тамо неке пројекте, што и чини. Али, видио сам да нешто прича о Међународном монетарном фиду (ММФ). БиХ нема аранжман са ММФ-ом - рекао је Додик.

Додик је поручио да већ постоји прича о некој форми проглашења особе која не треба у Српској.

- Српска би могла да одбије његово присуство и забрани свим званичницима у Српској да са њим комуницира - закључио је Додик.

Шмит је јуче свједочио пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије, те је говорећи о санкционисању политичких представника из Републике Српске навео да се залаже за економско условљавање и да су већ на томе радили и ЕУ и Њемачка, те да ће у том смјеру разговарати и са представницима Међународног монетарног фонда.

Српска способна да одбрани сваки свој интерес

Милорад Додик изјавио је данас у Бијељини да је Српска стабилна, снажна и способна да одбрани сваки свој интерес.

На састанку са пољопривредницима Додик је рекао да је основни проблем сваког друштва данас да обезбиједи довољно енергије и хране.

Према његовим ријечима, Република Српска има најнижу цијену електричне енергије за становништво и привреду, а 34 одсто извози.

Што се тиче пољопривреде, Додик је истакао, да је аграрни буџет повећан на 180 милиона КМ како би се сачувала и ојачала домаћа пољопривредна производња.

Састанку Додика са пољопривредним произвођачима Семберије присуствују и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић и министар привреде и предузетништва Српске Војин Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана