Додик: Српска никада неће дозволити да БиХ призна Косово

Срна
Додик: Српска никада неће дозволити да БиХ призна Косово

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска дио међународног права, потврђена на највишем нивоу у УН кроз Дејтонски споразум и Устав, те да никада неће дозволити да БиХ дође у позицију да призна Косово.

"То јасно говоримо годинама и поручујемо свима да је политичка дебата о томе потпуно искључена. Ми поштујемо и сарађујемо са Београдом и ставови које Београд има о Косову, односно Приштини су и наши ставови и то увијек пратимо", рекао је Додик новинарима у Бањалуци реагујући на изјаву премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да се "због горког искуства из БиХ неће допустити формирање Заједнице српских општина на Косову јер не желе да Србија копира модел Републике Српске".

Додик је навео да Курти има велике проблеме да докаже свој легитимитет и да је још у привременим институцијама које нису легалне, нити међународно признате, уз констатацију да већи број земаља чланица УН није признао самопролашено Косово.

Он је нагласио да Курти није тај који треба да говори да ли је БиХ задовољна или не Републиком Српском и да то није његова ствар.

"Слушао сам то и од /Хашима/ Тачија на једном скупу од прије неколико година док је он још био на слободи и рекао сам му да спокојно спава, да их неће напасти Република Српска, али да је он отео од Србије значајан дио територије и то сада говорим и Куртију", навео је Додик.

Он је рекао да је Курти умислио да је неки месија који може говорити све и свашта, оцјењујући да је он "обичан фолирант који умишља да може давати лекције свима", али да су давно прошла та времена.

"Они су сепаратисти у правом смислу те ријечи који покушавају да отму легитимни дио државе, не понашају се у складу са Резолуцијом УН 1244 и то све када саберете они су дивљаци који желе да праве нешто у ирелевантним и нелегалним околностима", навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана