Додик: Српска нема план за сецесију

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска нема план који би ишао ка сецесији, већ остале при политици поштивања Устава БиХ да би јој се обезбиједило оно што јој по Уставу и припада.


Додик је рекао да се не могу прихватити претходне реформе које су рађене у атмосфери и у амбијенту сталних притисака и завртања руку.

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву поручио да Републици Српској није преостало ништа друго него да настави са својим активностима зацртаним у закључцима Народне скупштине.

Додик је рекао да је већ заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити неколико тачака дневног реда о томе.

Српски члан Предсједништва је поручи да грађани БиХ не треба да се боје рата.

Додик је подсјетио да је и замјеник начелника штаба Врховне команде савезничких снага за Европу Брис Худе јасно рекао да нема потребе за распоређивањем НАТО снага у БиХ.

"То смо знали и раније тако да је, уз оно што је рекао командант Еуфора, видљиво да је све ово било спекулативног карактера. Није угрожена безбједност грађана у БиХ", рекао је Додик.

Он је рекао да је и Худе поручио да ће отићи у Брисел и рећи да не постоје никакве безбједносне пријетње у БиХ.

"С наше стране не долазе позиви за рат. Све друго је у сфери спекулација које су произвели неки политичари, правили федерални медији. Њихова активност да заједно покушају да, ангажовањем муслиманске дијаспоре широм свијета и овдје уз медијске спекулације, анимирају и дођу до интервенције, готово да су сломљене изјавама замјеника начелника штаба Врховне команде савезничких снага за Европу", појаснио је Додик.  

БиХ није западна територија, већ територија људи који живе овдје

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас да је порука неких муслиманских посланика у британском парламенту "скините шапе са БиХ, ово је западна територија" болестан приказ ситуације у БиХ.
"Ово је територија људи који живе овдје. Није ни западна, ни источна, већ територија на којој живе три конститутивна народа, са два ентитета, територија која се зове заједничка БиХ са јасно позицијом и животом који имају људи овдје", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Коментаришући изјаву посланика у Представничком дому парламента БиХ Дамира Арнаута у Парламенту Велике Британије да је "БиХ западна територија", те да "западне државе требају да воде главну ријеч када је у питању рјешавање кризе и да неке земље имају малигни утицај на БиХ", Додик је рекао да је очито да муслимански посланици сматрају да ово није ни њихова територија него нечија туђа и да је, у том погледу, видљиво на који начин они посматрају цијелу ситуацију.

Он је поручио да нико не угрожава, нити ико пријети територијалном интегритету БиХ и да су највећа пријетња муслимани који одлазе у Британију и кажу да је БиХ западна територија.

Према његовим ријечима, то је издајнички процес којим се лако предаје територија, без икаквих сагласности.

"Жао ми је што ово тако лако пролази, али ово је доказ на који начин појединци болесних политичких амбиција желе да нас стрпају у њима одговарајуће амбијенте", констатовао је Додик.

Говорећи о повратку у заједничке институције и позиву српског предсједника Александра Вучића политичким актерима у Републици Српској да размисле о томе питању, Додик је истакао да је и даље захвалан на таквој интервенцији.

"Мислим да се у Републици Српској и одвија одређени дијалог и да без договора власти и опозиције у формату како је то било предвиђено у покушају доношња одлука тешко ће доћи до промјене става. Република Српска је утврдила чланом 4. закључак да представници из Српске могу да учествују у раду увијек када је то у интересу Републике Српске", напоменуо је он.

Додик је изразио увјерење да је и оно што се до сада урадило било у фунцији реализације тих закључака.

"Обавићемо тај дијалог, нећемо ставити са стране молбу Вучића и у том погледу ћемо у неком формату који буде прихватљив за све разговарати на ту тему наредних дана", поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик: Српска остаје посвећена миру

Република Српска остаје посвећена миру, статус Српске неће се стављати у фокус да би се угрозио мир, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик послије састанка чланова Предсједништва са администратором Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ Самантом Пауер.

Додик је рекао да је УСАИД у протеклим годинама дао озбиљан новац Српској и да је исказао захвалност на овом данашњем састанку.

Рекао је да је задовољан да се не прави разлика у плановима Пауерове у вези са помоћи Српској.

"Остајемо посвећени сарадањи са УСИДОМ и подржавам пројекте на ниову БиХ", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је навео да је атмосфера била таква због њених ранијих станова, пристрасност коју је раније показивала Пауреова, што се није примијетило на данашњем састанку.

"Желим да вјерујем да је посвећена пројектима УСАИД-а", додао је он.

Република Српска наставља активности на повратку њених одузетих надлежности, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу што је показао интерес за враћање српских представника у рад у заједничке институције на ниову БиХ.

Он је подсјетио да српски представници, према закључцима Народне скупштине, могу да учествују у раду када је у питању интерес Српске.

"Нећемо молбу Вучића ставити са стране, разговараћемо о тој теми у наредним седмицама", рекао је Додик на конферецији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да Република Српска остаје посвећена Уставу БиХ.

Оно што ради Турска није упоредиво са оним што ради Америка

Додик је навео да је позив предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану за посредовање у преговорима политичких лидера о рјешавању спорних питања у БиХ позив на политичком нивоу и да је то неупоредиво са оним што раде САД, које се без позива инволвирају у процесе у БиХ.

"САД су инволвиране у оперативно управљање и мијешање у оперативне послове у БиХ и то је мијешање у унутрашње ствари", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је додао да је Ердоган велики предсједник и да је Турска велика држава, те да је у политичком животу познато да су Бошњаци, поготово они који су данас на власти, веома загледани у то шта Турска ради.

"Турска и њен предсједник су пристали да учествују у том дијалогу и ја сам му на томе захвалан, као што то чине и предсједници Србије Александар Вучић, Хрватске Зоран Милановић и још неки други. Само се ради о формату који треба да омогући дијалог и ништа друго", рекао је Додик.

Он истиче да је Америка овдје веома укључена у појединачна рјешења и мијеша се у унутрашње ствари и тамо гдје није ни позвана да то чини.

Додик је нагласио да нема ништа против политичког разговора и са америчким представницима.

"Нисам ни против тога да на трилатералном састанку буду представници и неких других земаља. Америка се није изјаснила да то жели. Америка жели да настави да желиминишеж Милорада Додика, његову политику и његову политичку партију и да припреми побједу опозиције у Републици Српској. Ваљда је то свима јасно", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

На оно што они говоре и против АТВ-а само зато што је ријеч о медију из Републике Српске, каже Додик,мало се реаговало у медијским кућама у БиХ.

"Чини се да је све што је опозиција овдје мјесецима говорила о фирмама прихваћено у доношењу санкција. Америка је велика и није пријатно бити на другој страни. Ја сам увијек на страни свог народа и Републике Српске", рекао је Додик.

Он сматра да је оно што Америка ради овдје у погледу подршке муслиманима у БиХ и прикривеној унитаризацији и централизацији БиХ на штету српског народа и Републике Српске.

"Као одговоран изабрани функционер у Српској морам томе да се супротставим и то радим", поручио је Додик и додао да је због тога добио санкције.

Додик је подсјетио да је санкције САД добио, а да нигдје нису навели ниједан елемент корумпираности, осим лажних тврдњи.

Тражи се подобни тужилац да подигне оптужницу против мене

Додик je рекао да амерички људи роваре у Тужилаштву БиХ и да покушавају да нађу некога подобног да подигне оптужницу против њега.

Додик је рекао новинарима у Источном Сарајеву да никада није био позван да се изјасни о предмету против Павловић банке нити о наводном нападу на уставни поредак.

Он је рекао да је информисан да је у вези с предметом Павловић банке направљено неколико експертиза вјештака из Тузле и Сарајева који су рекли да ту нема ништа.

"Да сам укључен у било шта око Павловић банке, наравно да бих био позван да дам изјаву", истакао је Додик и подсјетио да је у вези с тим случајем прије двије-три године била направљена спектакуларна акција, те нагласио да је власник банке Слободан Павловић прије мјесец дана погинуо у САД у саобраћајној несрећи.

Додик је поновио да нико из Републике Српске не руши Устав БиХ, него да се боре за уставе БиХ и Републике Српске, а не против уставног поретка.

Он је додао да се Република Српска бори за своје надлежности и да то не може бити антиуставно дјеловање.

"Не осјећам никакву одговорност", поручио је Додик.

Додик је истакао да ни бивши високи представник Валентин Инцко нити било ко није имао право да наметне закон, напоменувши да је видљиво да су само наметнуте одредбе које одговарају муслиманима.

Он је напоменуо да су пресуде Хашког трибунала послужиле "за прављење атмосфере", па се Република Српска карактерише као геноцидна творевина, а српски народ као геноцидан.

"Слушали смо ми ко су геноцидаши овдје и ко Републику Српску назива геноцидном творевином и Србе геноцидним народом или геноцидашима. Ако су имали добру намјеру, зашто нису написали да иста казна од пет година слиједи и онима који Српску назову геноцидном, а Србе геноцидашима", упитао је Додик и напоменуо да је против увођења савременог вербалног деликта и да се доносе пресуде те врсте.

Додик је поручио да се рјешења о тим стварима могу тражити, али да се наметнути "Инцков закон" не може подржати нити то може да постоји у правном систему.

Уколико неко жели разговор о тим питањима, Додик је поручио да се може разговарати.

Република Српска непосредно бира члана предсједништва БиХ

Додик је рекао данас да је став Републике Срспке у вези са измјенама Изборног закона БиХ јасан и да Српска не одустаје од тога да се члан Предсједништва у Српској бира непосредно.

"То је уставна позиција и савршено јасно. Ту нема никакве дилеме. Ми смо спреми да у једном дијелу уђемо у промјене одредби у којим би се, поред онога да Република Српска бира Србина, додало и остале јер се тражи да и остали учествују у томе", рекао је Додик новинарима.

Он је напоменуо да ће се и у Федерацији БиХ /ФБиХ/ бирати Хрват, Бошњак и остали да би се задовољиле све амбиције.

"Мислим да би то било фер и коректно", сматра Додик.

Додик је подсјетио да се у ФБиХ већ 12 година води дебата како ће се бирати чланови Предсједништва и да то не успијева.

"Оног тренутка када се они договоре ми смо спремни да дођемо и гласамо за рјешење до кога су они дошли у ФБиХ јер сматрамо да је то њихово питање", поручио је Додик.

Осврћући се на избор чланова Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Додик је навео да Република Српска тражи гаранције да тамо гдје живе Срби имају право да изаберу своје политичке представнике.

"Ако нема рјешења за Дом народа, нећемо гласати ни за Предсједништво. Све је јасно", напоменуо је Додик и додао да није сигуран да ће у ФБиХ постићи договор.

Поводом приједлога лидера СДА Бакира Изетбеговића да се чланови Предсједништва БиХ бирају у Дому народа, Додик је поручио да је то за Републику Српске неприхватљиво.

Преполовити оружане снаге БиХ и ми пристајемо на њих 

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да ће пристати на Оружане снаге БиХ уколико оне буду "преполовљене" са становишта трошкова и састава.

"Ми смо упорно тражили да се смањи број професионалних припадника Оружаних снага БиХ и да се о томе договоримо. Никада нису хтјели да то ураде и неће о томе да разговарају", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.
                              
Он је навео да ће се на дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске наћи Нацрт закона о формирању Високог судског и тужилачког савјета Републике Српске, Закон о престанку важења Закона о забрани располагања државном имовином Српске и неки други приједлози.

"Ми смо већ једном донијели ту одлуку о државној имовини Републике Српске, па је високи представник то забранио, а пошто нема високог представника ми ћемо поново донијети тај закон и нема га ко укинути", рекао је Додик.

Он је поручио да оно што је освојено насиљем неће бити прихваћено као дефинитивно рјешење, те подсјетио да је Република Српска у мају прошле године тражила дијалог свих страна у БиХ, али да то тог дијалога није дошло.

Додик је истакао да је основна грешка у БиХ била та што је 9. јануар као Дан Републике Српске доведен у питање.

"Ми смо имали само академију која је била посвећена том дану, а након забране кренули смо у масовно обиљежавање Дана Републике Српске и то ћемо радити и убудуће", истакао је Додик.

Додик је упитао како се може очекивати да Срби прихвате 1. март као дан БиХ, наводећи да Српска не намеће Федерацији БиХ свој Дан Републике Српске, а да Бошњаци 1. март намећу као празник БиХ.

"То није фер и ми то не прихватамо, јер је то немогуће. Ако се неко боји 9. јануара, зашто се не пита колико се ми бојимо 1. марта, јер знамо шта је било тог 1. марта", рекао је Додик.

Он је поручио да сва та питања треба ставити на сто и видјети шта се може прихватити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана