Додик: Српска добија још 20.000 вакцина у четвртак

ГС
Додик: Српска добија још 20.000 вакцина у четвртак

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће у четвртак, 15. априла, са предсједником Србије Александром Вучићем, преузети 20.000 јединица вакцина против вируса корона за Републику Српску.

"То ће омогућити спој између онога што очекујемо из програма 'Спутњик', кинеског програма и овог искомпромитованог програма Фајзер", рекао је Додик на конференцији за новинаре и подсјетио је још у прошлој години кроз "Ковакс програм" уплаћено 400.000 доза "Фајзер" вакцина за 200.000 становника.

Он је прецизирао да Република Српска данас у програму "спутњик" има резервисано 1,1 милиона доза вакцине против вируса короне за 550.000 својих становника.

"То је укупно 770 хиљада становника од 1,2 милиона колико има Република Српска", навео је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао да ниво БиХ од политичког амбијента до институционалног капацитета није био од користи за успјешно рјешавање овог питања.

"То ћемо оставити за времена која долазе", рекао је Додик и позвао све да учине напор да би се становништву омогућиле вакцине јер оне једино дају одговор на пандемију.

ПАД БДП-а У СРПСКОЈ МАЊИ ОД ФБиХ, АЛИ И БиХ

Додик је изјавио је да је Република Српска је у прошлој години имала пад бруто домаћег производа (БДП) 2,8 одсто, што је мање од пада који је имала Федерација БиХ, али и БиХ.

"Након Србије, то је најбољи резултат на простору Балкана, без обзира што је у минусу", истакао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, надлежне институције Републике Српске, заједно са пословном заједницом доносиле су добре мјере у вријеме пандемије вируса корона да би економија Српске преживјела, првенствено радна мјеста.

"Веома је тешко бити успјешан у овом времену, али морају да се забиљеже резултати у тешким временима, који се заиста могу сматрати добрим", истакао је Додик, те додао да Република Српска у прва три мјесеца и 10 дана биљежи добре резултате.

Према његовим ријечима, покривеност увоза извозом у Републици Српској је 86 одсто, што говори да се и у првом кварталу ове године радило добро и настојало да њена економија расте.

У свему томе, додао је Додик, потребна је координација и отварање и других земаља.

"Наша економија је зависна од економије регионалних, али и европских земаља. Уколико оне остану заворене, то ће бити разлог што наши привредници неће бити доступни на страним тржиштима", рекао је Додик, те изразио задовољство чињеницом да Република Српска биљежи добре економске резултате.

ЈЕЊАВА ТРЕЋИ ТАЛАС, АЛИ БРИНЕ СИТУАЦИЈА У ВЕЗИ СА СМРТНОШЋУ

Додик изјавио је да јењава трећи талас епидемије, али да брине ситуација у вези са смртношћу људи у Републици Српској.

"Трећи вал епидемије, који смо гледали посљедњих неколико седмица, јењава искључиво зато што смо прије двије седмице донијели мјере", рекао је Додик.

Он је истакао да је, и поред напора које улажу љекари и медицинско особље у Српској, видљиво да се губе људски животи.

"Начин да се ово обимније регулише је, наравно, вакцинација", рекао је Додик.

Додик је задовољан оним што је до сада учинила Република Српска на плану обезбјеђивања вакцина, прије свега за здравствене раднике, запослене у установама за старе и становнике старије од 65 година.

Он је подсјетио да ове категорије становника Српске добијају прву или другу дозу вакцине против вируса корона, уз констатацију да то није онај обим који желе власти или грађани.

"Али, свакако је у условима у којима дјелујемо и радимо нешто што је максимално искориштена могућност да то урадимо", нагласио је Додик и додао да се у наредном времену очекује значајнији прилив вакцина, што ће омогућити континуиран наставак имунизације становништва.

Он је констатовао да су пандемија вируса корона и начин реаговања на овај проблем у фокусу активности свих нивоа власти, прије свега у Републици Српској.

"Од почетка је то била заједничка борба институција власти и становиштва. И у тој заједничкој борби имали смо заједничке успјехе и разочарење", рекао је Додик.

Он је подсјетио да власти већ годину дана, на приједлог струке, предузимају непопуларне мјере које ограничавају јавни и друштвени живот, али које једино дају резултате.

Додик је напоменуо да се чини све да се пандемији "стане за врат", иако вирус стално мутира, те позвао становнике да се пази, држи дистанцу и хигијену да би се смањила опасност за све.

У МАЈУ ОДЛУКА О ПОВЕЋАЊУ ЛИЧНИХ ПРИМАЊА

Додик је изјавио је да ће у Републици Српској у мају бити донесена одлука о повећању плата у здравству, просвјети, полицији, те административним радницима у правосуђу.

Додик је рекао да ће бити учињен притисак на реални сектор у Републици Српској да повећа плате радницима, јер је то једини правац кретања Републике.

"Зато смо спремни да са привредном заједницом разговарамо о тој теми и да видимо на који начин је она способна и спремна да прихвати да се у оквиру могућих процената иде на повећање плата", нагласио је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је рекао да ће то повећање значити пуно радницима, али и свима у Републици Српској, те додао да се неће одустати од повећања плата.

"Важно је да у свему овом обезбиједимо транспарентност", рекао је Додик и навео да ће Република Српска имати довољно новца да измирује све своје обавезе, као што то чини и у овом тренутку.

РАЗГРАНИЧИТИ СЕ И НАПРАВИТИ ТРИ ДРЖАВЕ

Додик је и рекао да је БиХ неодржива, да се треба разграничити и направити три државе које ће имати међународну гаранцију.

Додик је истакао да би тим државама било забрањено да међусобно ратују, те навео да би биле демилитаризоване, са отвореним границама и слободом кретања људи и роба.

Он сматра да репрезентативност треба да припадне суверенитету, сувереним народима како је то свуда у свијету јер овако као сада не иде.

"Ми можемо да будемо државна заједница БиХ, али то поново тражи нови договор и ново позиционирање српске заједнице, јачање Републике Српске и позиционирање хрватске и бошњачке заједнице с циљем да сви скупа будемо успјешнији, а не једнако неуспјешни. Ово све вуче доле", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додик је додао да званичници који се састају са члановима Предсједништва и званично и на маргинама разговарају и о могућем раздруживању у БиХ, те напоменуо како у БиХ нису окупљени ни око фудбалске ни око кошаркашке репрезентације, те да се у овој земљи ни око чега не могу окупити.

"Можете да слушате Бакира Изетбеговића на жКругу 99ж који каже: жМој циљ је унитарна БиХж, а мало раније на Конгресу каже: жНема ентитетаж. Коме могу да подвале причу о грађанској БиХ? СДА жели да подвали причу о грађанској држави", упозорио је Додик.

Додик је истакао да су све то заблуде и да има простора за неку врсту
договора.

"Не могу да вјерујем да се толика галама дигла око тога да неко жели миран разлаз и да је то постало главна тема. Зашто миран разлаз - зато што мир нема алтернативу", рекао је Додик.

Додик је навео да сваки дан размишља о томе како омогућити да буде смијењен директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Осман Мехмедагић Осмица.

"У Сарајеву морају да почну да размишљају о томе на који начин могу да опстану у БиХ. То би било паметније него да се без разлога дуре зато што ми упорно и без оклијевања инсистирамо на томе да се увредљиве табле скину са здања у Сарајеву. Каква је то порука нама? Каква је то порука мени који долазим у Предсједништво и који понекад прођем поред њих, а на њима пише да смо агресори", упитао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је упитао да ли се Сарајлије осјећају задовољни због те чињенице, те додао како се он не осјећа задовољаним.

"И зашто би уопште долазио и шта ћу ја у Сарајеву, да гледам ту таблу или пролазим улицу која се зове Улица жЗелених береткиж? Да ту долазим и да то сматрам нормалним... Када кажем њима жхајде да будемо нормални, скините ту таблу, промијените ту улицуж, стално причају о некој нормалној држави, каква нормална држава? Да ли мислите да Срби једнако доживљавају жЗелене береткеж као Бошњаци", питао је Додик.

Додик је рекао да и код Срба "постоје одређени проблеми који су везани за доживљај Бошњака", али уколико неко мисли да Србима наметне заједничку државу онда мора да покаже далеко више пажње за интерес других констититивних народа, а не да се упорно мајоризују Хрвати до мјере да се од њих направи маргинална политичка заједница.

"Зар да очекујете да Хрвати томе аплаудирају? Наравно, ни ми нећемо да аплаудирамо натписима на таблама, именима школа које су носили фашисти и много чему другом", поручио је Додик.

Та БиХ која је најбоље описана у дјелима Иве Андрића, како је рекао, не губи на актуелности ни сада.

"Зар мислите да бих икада дозволио да Бисера Турковић буде министар да нисмо имали договор који је функционисао у последњих 20 година у коме су Бошњаци предлагали своје министре, Срби своје, а Хрвати своје и нема мијешања других у то да ли су ти приједлози ваљани или нису", рекао је Додик.

Он каже да сигурно не би пристао да Свен Алкалај буде амбасадор у Вашингтону да је знао да се неће поштовати принцип договарања.

"Сада када треба да се именује неко од Срба, Бошњаци кажу да то не може. Они би одлучивали о томе ко је добар, а ко није као што су одлучивали о Жељку Комшићу да ли је добар или није. То се у том случају најбоље види шта хоће", истакао је Додик.

Он је рекао да много ствари у БиХ не функционише и да је "БиХ као опруга која се стиска и када се пусти оде далеко више у подручје без контроле него сва стискања која су била у прошлости".

 

 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана