Додик: Српска далеко мање задужена него раније

Срна
Додик: Српска далеко мање задужена него раније

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је Република Српска финансијски стабилна и да је далеко мање задужена него раније у односу на бруто домаћи производ.

“Стабилна финансијска ситуација је оно што омогућава исплату обавеза и инвестиције”, рекао је Додик у Источном Сарајеву на скупу који је окупио представнике друштвеног, пословног и политичког живота тог града.

Он је навео да буџет Српске не прави дубиозе и да би у овој години могао да забиљежи суфицит, док се већ идуће године планира суфицит у износу око 20 милиона КМ.

Додик је подсјетио да су издвајања из буџета Српске за сервисирање дугова претходних година достигла 700 милиона КМ на годишњем нивоу, да се то сада спушта на 500 милиона, а да би за двије-три године требало да износи 300 милиона КМ.

“Жеља нам је да се побољша стање у реалном сектору”, нагласио је Додик, подсјећајући да нека рјешења из прошлости, попут приватизације, нису била добра.

Према његовим ријечима, приватизација је била лоша и није дала резултате нити одржала привредну структуру коју је Српска имала прије, па чак и у рату.

“Потребно је да трагамо за начинима како помоћи реалном сектору, потребно је промијенити матрицу пословања”, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио и на дуг у области здравства за порезе и доприносе који у Републици Српској износи скоро милијарду КМ.

Он је најавио да се припрема емисија обвезница Српске на иностраном финансијском тржишту, путем које би требало да буде ријешен овај проблем и поправљено стање у здравству.

“Здравство је нешто што битно оптерећује стање јавног дуга због дугова и огромних инвестиција”, истакао је Додик.

Он је констатовао да ће улагањем у Клинички центар у Бањалуци и његовим капацитирањем као водеће здравствене институције у Српској, те реконструкцијом и изградњом болница у Невесињу, Бијељини, Градишци, Добоју, Зворнику и Требињу завршава инвестициони циклус у болничке објекте. /наставиће  

У Источном Сарајеву ломе се судбина и трајност Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Источном Сарајеву да се на подручју тог града ломе судбина и трајност Српске.
“Зато је власт Српске одлучна да се у Источном Сарајеву осигурају претпоставке за нормалан и безбједан живот”, поручио је Додик на скупу који је окупио представнике друштвеног, пословног и политичког живота тог града.

Према Додиковим ријечима, претходних година учињен је велики помак у рјешавању битних питања за овај крај Републике Српске, а у дијалогу са представницима становника овог града жели да чује који су то приоритети за наредни период.

Он је подсјетио да је у претходном периоду на подручју Града Источног Сарајева изграђена нова болница, да је улагано у Јахорину као зимски центар, изграђени су административни центар Републике Српске, пут према Јахорини, спортска дворана на Палама, а у току је изградња спортске дворане у Источном Сарајеву.

Констатујући да је на плану инфраструктурних питања направљен напредак, Додик је као капитални пројекат у времену које долази навео изградњу ауто-пута од Београда ка Сарајеву, преко Вишеграда и Рогатице.

“Од тога се одустати неће, потребно је неколико одлука на нивоу БиХ како би се наставило са тим активностима”, рекао је Додик, подсјећајући да застој у формирању власти на нивоу БиХ представља сметњу у овим активностима.

Српски члан Предсједништва изразио је посебно задовољство што је у Источном Сарајеву изграђена Болница “Србија” и рекао да ће се учинити све да се ријеши проблем дуговања из прошлости ове здравствене установе и да се болница кадровски ојача.

Додик је констатовао да је потребно побољшати безбједносну ситуацију у Источном Сарајеву.

“Људи овдје морају бити сигурни. Знамо да постоје лоше праксе које су доводиле до страдања недужних људи”, рекао је Додик, подсјетивши
на неразјашњена убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана