Додик: Срби страдалнички народ и данас се бори за основна права

Срна
Додик: Срби страдалнички народ и данас се бори за основна права

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом обиљежавања Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја", да су Срби страдалнички народ и да се данас боре за своје основна права.

"Страдања Срба су се дешава у континуитету. Срби су страдалнички народ од распада бивше Југославије коју су створили и вјероватно много и очекивали од ње саме, понудили слободу другима, а на крају добили сатанизацију", рекао је Додик новинарима у Београду.

Он истакао да је важно да се Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја" обиљежава као заједнички датум Републике Српске и Србије, јер је то сјећање на страдање које је овдје присутно у континуитету вијековима и на неки начин резервисано искључиво за српски народ.

Додик каже да Србија, која је раширила руке и прихватила програне Крајишнике, заслужује сваку врсту похвале, али да остаје једна мрља на те догађаје у данима када је почео пад Крајине.

"Очигледно да није било адекватног одговора Србије и Републике Српске тог времена, без обзира што је Српска имала многе своје проблеме. Да је тога тада било вјероватно не би сада говорили о 250.000 програних Срба, од 2.000 до 3.000 убијених и онима којима су одузета имовинска и свака друга права у Хрватској која је чланица ЕУ и много чега другог", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Србија тада већ била нападнута санцијама и економски у колапсу.

"Драго ми је што Србија данас изгледа много снажније, стабилније, економски много развијенија него раније и са становишта улоге у региону има значај у укупним кретањима на овом простору", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана