Додик: Срби постали мала обесправљена заједница

Срна
Додик: Срби постали мала обесправљена заједница

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су хрватском злочиначком војно-полицијском акцијом "Олуја" Срби у тој земљи од конститутивног народа постали мала, обесправљена, заједница и истакао да је јавна тајна да је дато десетина милиона евра за слободу хрватског генерала Анте Готовине.

Додик је нагласио да је "Олуја" била смишљена акција којом су са својих вјековних огњишта протјерани Срби и да зато етничко чишћење нико није одговарао.

"Та акција жОлујаж није нешто само да се на овај или онај начин обиљежи у Хрватској. То је питање укупних српско-хрватских односа", рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Он је додао да је одлазак на обиљежавање у Книн потпредсједника Владе Хрватске Бориса Милошевића из Самосталне демократске српске странке "Хрватска искористила да покаже квази-демократско лице".

"Милошевићев одлазак тамо није била лака одлука, али он је то одлучио и то је био његог избор. Срби су прије тамо били конститутиван народ, а сада су заједница само. Више од 220 хиљада Срба и двије хиљаде убијених и несталих биланс су те акције за коју нико није одговарао. Јавна је тајна да је дато десетина милиона евра да се плати слобода генерала Готовине", истакао је Додик.

Он није хтио да коментарише најаву предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића, који је, наводно, одлучио да у септембру присуствује обиљежавању страдања српских цивила у Вариводама током посљедњег рата.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана