Додик: Срби и Хрвати нису гинули за централизовану БиХ у којој ће Бошњаци бити доминантни

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се Срби нису борили за БиХ, већ за независну Републику Српску у којој су вијековима своји на своме.

На питање Срне да прокоментарише изјаву Жељка Комшића да БиХ данас "није онаква за какву су се борили", те да се нису борили за кантоне, ентитете, ентитетско гласање, Додик је рекао да носилац муслиманског ратног одликовања "златног љиљана" заборавља да се сви народу у БиХ нису борили у грађанском рату за оно за шта се он борио и за шта је у тим борбама био одликован.

"Срби и Хрвати сасвим сигурно нису гинули за централизовану државу у којој би важило правило један човјек један глас, и у којем би Бошњаци по природи ствари били доминантна и национална и политичка структура. Ентитети и кантони су и настали да би се и Срби и Хрвати осјећали равноправно у БиХ, а механизми који им обезбјеђују равноправност нису механизми блокада, како их Комшић види, већ механизми који гарантују да у БиХ нико не може бити прегласан, због чега је и избио грађански рат 1992. године", истакао је Додик.

Он је нагласио да креатори Дејтонског споразума и Устава БиХ као дијела тог споразума нису дали за право Комшићевим ратним циљевима и због тога и јесу у Устав уградили механизме заштите од прегласавања.

"Све док Комшић у тим механизмима види инструменте блокаде, а не заштиту равноправности, сједи нелегитимно у Предсједништву и представља бошњачки народ на мјесту хрватског члана, БиХ ће таворити овако како тавори. БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, и то је не спречава да буде и демократска и грађанска, али је проблем што Комшић грађанско поистовјећује са централизацијом БиХ, која је у протеклих 30 година мимо Устава и спровођена", рекао је Додик.

Он је истакао да све док Жељко Комшић у Србима и Хрватима види агресоре и туђе експозитуре, а не народе који вијековима живе у БиХ и имају иста права на њу као и Бошњаци, БиХ ће трчати за својим репом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана