Додик: Спреман сам да поднесем оставку у Предсједништву, али да се не бира нови члан

ГС
Додик: Спреман сам да поднесем оставку у Предсједништву, али да се не бира нови члан

БАЊАЛУКА - Спреман сам да као члан Предсједништва БиХ поднесем оставку, али тражим да се не бира нови члан Предсједништва из српског народа, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Истакао је да је то био његов приједлог раније, а биће и сутра и додао да је за Српску сутра веома важан дан.

Додик је изјавио да ће се на сутрашњој посебној сједници Народне скупштине манифестовати политички склад и потпуно јединство о важном питању које је наметнуто Републици Српској.

Додик је истакао да је неприхватљива хајка коју спроводе Бошњаци пријављујући Србе судовима, те да је то практична посљедица одлуке која није у складу ни са Уставом, ни са правом.

-Та одлука Инцка и његових подржаваоца из међународне заједнице подсјећа нас на неко давно вријеме када је на овим просторима кадија и тужио и судио и прогонио православно живље - рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, оно што сада раде Бошњаци као посљедица те одлуке, ствара још већу поларизацију у оквиру БиХ и још већу подјелу.

-Вјерујемо да ниједан Србин у Тужилаштву и Суду БиХ неће прихватити да учестује у овом срамном прогону Срба и да ће се у том погледу дистанцирати од било какве активности те врсте - нагласио је Додик, пренијела је Срна.

Он је додао да ће посљедња дешавања „дефинитивно показати сву трулеж која у БиХ заудара већ годинама“.

-Показаће да је БиХ експеримент међународног фактора, који на овај начин игнорише вољу једног конститутивног народа, чак поништавајући његов идентитет - рекао је Додик.

Додик је истакао да никога у ЕУ, ни у САД, више не брине чињеница да је међународни фактор, путем Уставног суда БиХ, мијењао Устав и стварао политички систем.

-Они сматрају да је сасвим нормално да се крши право и устав земље, а управо су они ти који нама упорно говоре како се треба поштовати право и правна држава. У БиХ ни једног ни другога нема. Има озбиљан интервенционизам међународног фактора који је довео до потпуне дестабилизације државе заједнице БиХ - поручио је Додик.

Он је нагласио да га, у том погледу, радује чињеница да су политички представници у Српској јединствени у томе да ће сутра заједно дјеловати по питању доношења два закона, али и заједничке политичке активности која подразумијева да се неће радити у заједничким институцијама.

Додик је навео да је непримјерено што појединци покушавају да праве политике везане за то како неко нешто не поштује.

-То није тачно. Што се тиче рада Предсједништва, као члан Предсједништва сам спреман да поднесем оставку на ту функцију, али тражим да се не бира нови члан у име Срба и да на тај начин покажемо свој став према овој ситуацији. То је био мој приједлог на прошлом састанку, а биће сутра када ће сви лидери партија имати консултативни састанак, да јасно прецизирамо одређене позиције у вези са тим - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ствари морају да се крећу на тај начин да Република Српска јасно покаже да је неприхватљиво да се један читав народ историјски квалификује на начин како само они то желе.

Додик је поручио да је неприхватљивост доношења одлуке о наметању измјена закона не само правно него и цивилизацијско питање.

Коментаришући то што појединци Инцков потез називају цивилизацијским достигнућем, Додик је упитао како је могуће да је читава цивилизација, од првих писаних облика права, увијек тежила томе да одржи правни систем и правну хијерархију, а да се овдје путем одлуке нижег правног акта намеће закон.

-И то чини неовлаштени странац, неизабрани. Ту морамо остати заједно и позивам све људе из политичких партија да се окупимо око тога на који начин промовисати даље активности - нагласио је Додик.

Говорећи о могућим посљедицама по грађане Републике Српске, Додик је рекао да ће у свим полицијским станицима бити успостављени бројеви које ће грађани моћи да позову и пријаве уколико имају проблеме у вези са овим питањем, те да ће полиција бити спремна да свакога заштити.

-Уколико буде било активности Сипе по том питању, наша сљедећа одлука биће да ће се они протјерати из Републике Срспке и неће моћи овдје да институционално дјелују - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана