Додик: Споразум Савјета министара и УСАИД-а има скривене и коруптивне намјере

Срна
Додик: Споразум Савјета министара и УСАИД-а има скривене и коруптивне намјере

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да споразум Савјета министара и УСАИД-а, у вези са наводном борбом против криминала и корупције, има скривене и коруптивне намјере.

"Успостављена је нова пракса да Савјет министара прихвата имплементацију осам милиона долара посредством невладиних организација, а без сагласности ентитета. То је урушавање уставног поретка, што се није могло до сада дешавати", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.


Он је истакао да ће средства бити додијељена организацијама у којима нема транспарентности.

"Наша истрага ће се односити на то коме ће бити додијељена средства, јер је предвиђени начин додјеле директно мијешање у изборни процес", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, УСАИД је могао да донира средства републичким и заједничким институцијама и да се њихово спровођење врши на начин како је предвиђено законима Републике Српске и БиХ.

"Са намјером да се директно мијеша у унутрашњи живот Републике Српске и БиХ, УСАИД, у складу са праксом која је раније осмишљена у Амбасади САД и садашњи амбасадор /Морин Кормак/ иде за тим да се избјегну сви органи и средства додјељују под наводним плаштом борбе против криминала и корупције. Додјељују се институцијама и органима који су прикривени, гдје нема транспарентности и јавног увида и то говори о мијешању у унутрашње ствари, без обзира на формалну сагласност Савјета министара БиХ", додао је Додик.

Он је нагласио да је ово била скривена тачка дневног реда на сједници Савјета министара.

"О овоме нису информисани органи Републике Српске, нити су у могућности да прате активности. Наша истрага ће се односити коме се средства додјељују и на који начин се троше. Предвиђено је да средства буду изван фискалног оквира и да то буде ван финансијског и правног система БиХ и Републике Српске", навео је Додик.

Он је подсјетио да је раније најављивано да ће се пред овогодишње изборе појавити помоћ за борбу против руског утицаја и средства која су одобрена у које спада и наведених осам милиона КМ.

Предсједник Српске је показао и текст сарајевског "Ослобођења" у коме се претенциозно говори о руском утицају у Српској.

Додик је оцијенио да је све ово мијешање у изборни процес, што јавност у Српској мора знати.

"Немогуће је ако УСАИД даје средства да је прича у невладином утицају. То је директно мијешање једне власти у систем друге државе. Вјерујем да ћемо доћи до свакога у Српској који буде користио ова средства, али не са намјером да спријечимо неко друго мишљење", рекао је Додик и подсјетио да невладин сектор није фискални обвезник.

Према његовим ријечима, овдје падају сва залагања из САД о немијешању у унутрашњу ствар осталих земаља.

"Знамо ко су субјекти који су примали подршку од Амбасаде САД и уредно су евидентирани. Наставићемо да све ово контролишемо и редовно ћемо обавјештавати јавност", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана