Додик: Сарадња са НАТО је прихватљива, а чланство не долази у обзир

Срна
Додик: Сарадња са НАТО је прихватљива, а чланство не долази у обзир

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је прихватљива сарадња са Натом, али не и чланство у тој алијанси.

"Интеграција у НАТО не, то је јасна ствар! Истрајавамо мјесецима на тој врсти приче како би они који се залажу за чланство коначно схватили да неће нико доћи са стране и натјерати нас да то прихватимо", рекао је Додик новинарима.

Додик је истакао да све земље имају неку врсту сарадње са Натом.

"И Србија има неки облик сарадње. Раније је то имала и Русија. У овом тренутку то је замрзнуто, али може се очекивати да ће неки облик сарадње бити у будућности", рекао је он.

Српски члан Предсједништва нагласио је да сарадња није спорна, али јесу интеграције.

"На овај начин смо и потврдили све што смо раније говорили о томе", нагласио је Додик.

На данашњој сједници Савјета министара донесена је одлука да се назив Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ промијени у Комисија за сарадњу БиХ са НАТО-ом.

Срби нису ни расисти ни дискриминатори

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас у Источном Сарајеву да енергично одбацује сваку квалификацију, па чак и примисао, о томе да су Срби расистички или дискриминаторски народ, како је то изјавио лидер СДА Бакир Изетбеговић.

"Мислим да су те врсте квалификација непотребне. То би једанко било када би ми бошњачки народ оптужили да се бави расизмом, зато што је благонаклон према доласку миграната из њиховог вјерског амбијента и њиховог, на неки начин, компатибилног простора", рекао је Додик новинарима, реагујући на Изетбеговићеве јучерашње квалификације да се Срби и Хрвати у БиХ према мигрантима односе расистички, а да се Срби према Бошњацима у Републици Српској понашају и дискриминаторски.

Додик истиче да Изетбеговић већ дуже не одустаје од таквих квалификација и чим се домогне међународне сцене покушава да Србе на најсуровији начин оптужи, не рачунајући да би неко могао њега да упита шта ради у свему томе.

Према његовим ријечима, инсистирање Бошњака на уставним промјенама, мјесецима уназад, у вези су са њиховим очекивањима од нове америчке администрације.

"У посљедње вријеме чујемо од те нове америчке администрације да то баш и није тако и да би се требало престати са таквим нереалним билдањем очекивања, као и да се треба вратити неким врстама договора. Ја исказујем спремност да се разговара о свим темама, али послије оваквих квалификација, као и оних о фашизму, те о томе да су Срби лош народ, поставља се питање - ко је он /Изетбеговић/ да квалификује Србе на било који начин?", пита Додик.

Додик је истакао да је реалност да је српски народ изабрао своје представнике, као што је и бошњачки народ изабрао своје и то се не може избјећи.

Он је поновио да овакве изјаве само отежавају било какав политички разговор у БиХ.

Додик је поручио да се уставне промјене неће десити, поготово не оне које очекује Изетбеговић, тим прије јер је потреба да се ријеши изборно законодавство нешто што је он сам себи заједно са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем задао и тема је која траје дуго.

Према његовим ријечима, прича о уставним промјенама, као и о случају "Сејдић-Финци", не може да се заврши само онако како то хоће Изетбегвоић, него напросто мора да се уважи и мишљење неких других људи.

"Покушај да се трансферише одговорност на европској сцени, па таман она била и страначка, јесте покушај подривања било каквог договарања у БиХ, а да не причамо о помирењу које је са таквим изјавама још удаљеније и немогуће. У сваком случају, без обзира на све, остаје жал над чињеницом да су тамо /осим Изетбеговића/ били и неки Срби који уопште нису реаговали на такве оцјене, што говори о њиховом вокабулару, односно начину на који они посматрају такву врсту дијалога и такву врсту оцјене", навео је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је категорично одбацио било какву могућност да се Срби могу сврстати, па и у примислима, међу људе који имају расистичке пориве.

"То што ми не желимо мигранте, то није јединствено. Шта је са Мађарском, Чешком, Пољском и другим земљама ЕУ које исто тако не желе да имају мигранте и кампове? Ми смо јасно рекли да не желимо да то имамо и ми то нећемо радити без обзира на те покушаје дрске квалификације о расизму", нагласио је Додик.

Он каже да такве Изетбеговићеве квалификације не доприносе БиХ, већ је само удаљавају од било каквог договора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана