Додик: Кад нестане логика, настаје БиХ

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Када нестане логика, настане БиХ, цитат је који најбоље описује сваку појаву у БиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, коментаришући могућност да му буде забрањено да се кандидује на општим изборима заказаним за 2. октобар.

"То је цитат који може да објасни сваку појаву у БиХ. Тако и то. Ја сам човјек који нема ниједну судску пресуду, против кога се не воде никакви озбиљни процеси, који се апсолутно није огрешио о постојеће право. Борим се за слово Дејтонског споразума, а они ми кажу да рушим Дејтонски споразум", рекао је Додик.

Он је подсјетио да од 2006. добија све изборе, а од када постоји Република Српска на свим изборима је, каже, растао и на свим изборима био побједник.

"Е сад, не знају шта са мном да раде. Спроводе анкете по којима стојим добро, да је Додик, гдје год се појави побједник, да је СНСД најозбиљнија партија у Републици Српској, да се не расипа, већ да се укрупњава, да има подршку, да је сада на 34 одсто подршке, а до избора ће се рејтинг повећати. И сада хоћете да казните мене и /Драгана/ Човића и два од три народа", рекао је Додик за "Спутњик".

Са друге стране, додао је, подржавају се оне снаге, које не само да крше Дејтонски споразум, већ покушавају да прогурају политички ислам као званичну политику БиХ.

"СДА је једина партија у БиХ која има антидејтонски програм, написан, усвојен на конгресу. То није проблем. Бакир Изетбеговић каже да не може да дозволи да Срби и Хрвати одлучују у БиХ јер су наводно мањина, а он украо и инсценирао попис. И то нико неће да рашчисти, само се акумулира", напоменуо је Додик.

Зато је најважније, истакао је, да се очува стабилност и мир, а то значи да нема санкција за Русију, да се чува хомогенизација Срба у Републици Српској око програма који гарантује стабилност и мир и да се покушају вратити надлежности које по Уставу припадају.

Додик је истакао да је Република Српска једини ентитет у БиХ који може да живи самостално, да БиХ то не може без међународне помоћи, а ентитет Федерација БиХ је немогућа због сукоба Хрвата и муслимана.

Република Српска има свој парламент, институције, Владу, предсједника, буџет, каже Додик.

Од изборне реформе, сматра, нема ништа због става Изетбеговића. "Гледајући какви су односи муслимана према Хрватима, апсолутно је јасно да ми, све оно што имамо морамо да држимо веома чврсто и не дозволимо да се укине конститутивност, што хоће либерали", рекао је Додик.

Он је напоменуо да на састанцима са специјалним америчким изаслаником за западни Балкан Габријелом Ескобаром стално добија "упутства" како са САД мора да сарађује, не по слову Дејтонског споразума, већ да мора да спроводи политике одређене у Вашингтону.

Једини начин да се одупре, како каже, јесте држање слова Дејтонског споразума и Устава.

"Санкције Русији неће бити уведене док сам ја у Предсједништву БиХ"

Додик се осврнуо и на питање санкција Русији, наводећи да Република Српска је под свакодневним притисцима да уведе санкције Русији. 

Наглашава да БиХ није увела санкције Русији јер о том питању није било консензуса Предсједништва, те да консензуса неће бити док год је он у Предсједништву.

Додик истиче да декларативно дате сагласности бошњачких амбасадора који у међународним организацијама наступају "соло" нису обавезујуће за БиХ.

Да је на нивоу фантације прича опозиције о санкцијама које је БиХ наводно увела Русији, потврдио је, каже Додик, руски амбасадор Игор Калабухов, али и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, који је Србе оптужио за блокаду санкција Русији.

- БиХ није увела ниједну од санкција према Русији у складу са Уставом и унутрашњом процедуром. Наравно да ту постоји проблем - кад се неки од муслиманских амбасадора појави на неком састанку Запада, Запад то славодобитно посматра и гледа као неку врсту побједе. То што они стварају проблем унутар БиХ говори колико је њима стало до БиХ, а они су створили озбиљан проблем чињеницом да су допустили да се унилатерално разбије основа Дејтонског споразума, а то је консензус - наглашава Додик.

Додик поручује да без консензуса нема ни одлуке. Према Уставу БиХ, једино надлежно тијело за утврђивање спољне политике је Предсједништво БиХ, а усаглашених ставова није било.

Додик истиче да је одбијен његов приједлог да питање сукоба у Украјини буде увршетно у дневни ред сједнице Предсједништва БиХ. Умјесто да БиХ званично заузме неутралан став о питању руско украјинског сукоба, два члана Предсједништва одбијају захтјев, вјерујући у свемогућу моћ запада, каже Додик. Тиме БиХ ризикује да постане колатерална штета, попут Украјине.

- Тражим неутралан став, да се не мијешамо у те ствари да не пратимо политике Запада, него да покушамо да будемо изван спекулација и избјегнемо било какву економску штету и политичку. Из низа разлога сматрам да БиХ неће увести санкције док ја сједим у Предсједништву БиХ - поручује Додик.

Хаотични захтјев Запада о придруживању санкцијама говори о њиховом страху о нарастајућим руским границама. Зато, каже Додик, улажу милијарде у наоружање које пласирају Украјини. У таквим глобалним подјелама, Република Српска мора се држати по страни.

- Зато је најважније да ми очувамо стабилност и мир, а то значи - нема санкција за Русију, хомогенизација Срба у Републици Српској око програма који гарантује стабилност и мир и покушаја да се обезбиједи враћање надлежности које Српској по Уставу припадају - истиче Додик.

Додик је реккао да не вјерује у БиХ и да једино што може у БиХ самостално да живи је Република Српска.

Коментаришући најављену посјету предсједника Европског савјета Шарла Мишела, Додик је рекао да не очекује да ће бити помака у преговорима о изборној реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана