Додик: Сагласност на оружане снаге и ВСТС биће повучена

Срна
Додик: Сагласност на оружане снаге и ВСТС биће повучена

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва Милорад Додик поручио је вечерас да ће бити повучене сагласности Републике Српске дате на споразуме о војсци /формирању Оружаних снага БиХ/ и Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/.

“Ових дана пописујемо све оно што је урађено од стране високих представника или кроз наше споразуме и давања сагласности. Ми ћемо повући наше сагласности на споразуме о војсци и ВСТС-у”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да постоји жеља да се предложи, а о чему ће се ових дана и одлучивати, да се кроз рушење закона о војсци у року од неколико мјесеци формира војска Републике Српске.

“То је све у складу са Уставом и нема мјеста на свијету гдје се законом покушава срушити Устав, само нама покушавају тако нешто да кажу. У Уставу БиХ пише да постоји војска Републике Српске”, навео је Додик.

Он је позвао на консензус у Народној скупштини Републике Српске према тим и другим битним питањима за Српску, међу којима су и наметнуте одлуке високих представника.

Према његовим ријечима, консенуз мора бити суштински, мора бити ригорозан однос у одбијању свих одлука високих представника које нису у складу са Дејтонским споразумом.

Он је указао на то да у Српској постоји већина која може одлучивати, додајући да би било добро да у стварима битним по Српску сви у томе буду, те их је и позвао на то.

“Ми смо ти који имамо изворна овлаштења, а то што неко коме је дато да тумачи Дејтонски споразум кроз извршне одлуке намеће промјену уставног система, то му није дато”, истакао је Додик.

Не постоје, нагласио је, никаква приморавања неког да нешто ради, већ да власт и скупштинска већина располажу са довољно капацитета да раде оно што је неопходно и што је концептуални приступ.

Констатовао је да се у Српској све проблематизује, као што је најновији случај са законом о шумама и одлуком Уставног суда БиХ везаном за тај закон.

“Кажу да се то мора уредити на нивоу БиХ, а чим се то уређује на нивоу БиХ , онда се даје право да БиХ располаже том имовином. Да не говорим о томе како би и да ли би икада било сагласности ФБиХ да се формирају жШуме Републике Српске”, навео је Додик.

Он је нагласио да то и слично томе треба одбити и одбацити.

Додик: Градоначелник Бијељине да отклони застоје или слиједи одлука о опозиву

 Највише руководство СНСД-а и представници коалиције "Договор за Бијељину" позвали су бијељинског градоначелника Љубишу Петровића да што прије отклони све застоје и блокаде у граду или ће на састанку 15. октобра одлучити о покретању питања његовог опозива.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је новинарима да су данас на састанку са коалицијом "Договор за Бијељину" позвали градоначелника Бијељине да што прије отклони све застоје и блокаде везане за провођење одлука и планова који су раније донесени за развој града.

Додик је навео да је од градоначелника затражено да се упути у ефикасније рјешавање инфраструктурних проблема него што је то било до сада, те су га позвали и на разговор о томе.

Према његовим ријечима, коалиција "Договор за Бијељину" позива СДС, ПДП и ДНС у том граду да заједно размотре ситуацију и покушају деблокирати и обезбједити да градоначелник обавља свој посао.

"Уколико се то не уради у наредних 15-ак дана, коалиција жДоговор за Бијељинуж, ојачана предсједницима политичких партија на републичком нивоу које чине ту коалицију, састаће се 15. октобра у Бијељини и одлучити да ли ће покренути питања опозива градоначелника", рекао је Додик.

Он је навео да је на састанку констатовао да скупштинска већина у Скупштини града Бијељина и ова коалиција одлично функционишу, а да оцијењено да је град у застоју јер градоначелник опструише развој и његове активности нису у складу са ранијом динамиком каква је била у том граду.

Додик је додао да је изражена и забринутост због такве ситуације, као и да није могуће сакрити нерад на позицији градоначелника, да то има озбиљне реперкусије на развој града и да се не прате успјешно пројекти које је Република зацртала за тај град, а захтјевају бржу динамику у раду Градске управе.

"Све то скупа утиче на политичко и стање економског развоја Бијељине", нагласио је Додик, који је указао на значајну штету која се наноси овом граду као и да не дозвољава толерисање једне такве ситуације.

Он је рекао да Бијељину чека важан број пројеката, а "инертним" градоначелником не може да се надокнади очигледан застој, јер се у Бијељини завршавају само пројекти започети у вријеме покојног градоначелника Миће Мићића, док нових иницијатива нема.

Додик је нагласио да иницијативе које има скупштинска већина блокира градоначелник.

Састанку, одржаном у Бањалуци, су поред Додика присуствовали потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, генерални секретар СНСД-а Лука Петровић, те представници коалиције "Договор за Бијељину"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана