Додик: Са Милановићем приближени ставови

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је разговор са хрватским предсједником Зораном Милановићем резултирао приближавањем заједничких ставова да је неопходно обезбиједити стабилно окружење у БиХ.

Он је навео да је разговор био коректан и да су се упознали о свим важним дешавањима у БиХ, Хрватској, регији и ЕУ.

"Стабилност није ако неки други, покушавајући да актуелна политичка неслагања у БиХ искористе на начин да дестабилизују ситуацију окривљујући друге, а у суштини имајући намјеру да кроз ту дестабилизацију још више разграде права конститутивних народа у БиХ", рекао је Додик.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци навео да су истакли значај конститутивних народа и њихових права на равноправно заступање, а указано је и да је дошло до низа материјалних кршења Устава БиХ.

"Упознао сам Милановића о уставном положају и надлежностима, али и свему ономе чиме су дезавуисане те надлежности, шта је чињено у прошлости у једном нерегуларном политичком окружењу, пуном пријетњи међународне силе, која своју политику није заснивала на политици владавине права него владавине силе", истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је дошло до низа кршења Устава БиХ, управо од оних који су требали да га штите, а то су високи представник и Уставни суд БиХ.

Он је поновио да Република Српска има своја права и да ништа не чини да задире у права БиХ и другог ентитета.

Додик је додао да је било ријечи о неким практичним стварима, као што је питање изградње моста на Сави у Градишци.

Он је најавио да ће Српска обезбиједити десет смјештајних објеката за породице које су остале без крова над главом у Глини и околини ако је могуће до зиме.

Додик је рекао да ће поштовати и закључке Народне скупштине чија је посебна сједница данас заказана на његов захтјев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана