Додик разговарао са Лукачем и Радончићем: Нема потребе за ригорознијим мјерама, поштовати оне које су на снази

Aгенције
Додик разговарао са Лукачем и Радончићем: Нема потребе за ригорознијим мјерама, поштовати оне које су на снази

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је једна од кључних мјера у борби против епидемије вируса корона карантински систем на граници, те изразио наду да ће они у наредних дан или два бити успостављени и у ФБиХ.

- БиХ је на различитим нивоима предузимала мјере како би се заштитили од вируса. Добро звучи оцјена Свјетске здравствене организације да је БиХ предузела добре мјере, а то је учињено захваљујући координацији коју смо обезбиједили. Мјере подршке треба да буду синхронизоване од нивоа БиХ до општина како би се знало шта ко ради - нагласио је Додик.

Он је додао да ће морати да виде на који начин код Централне банке БиХ и на другим мјестима одлучивања на нивоу БиХ обезбиједити подршку мјерама за економију.

Додик је истакао да ограничење кретања у Српској није полицијски час који подразумијева много строже мјере.

- Ово је позив на савјест и одговорност људи да социјалном дистанцом прекинемо ширење вируса. Прави полицијски час подразумијева репресију, а овдје нема репресије. Никога силом не приморавамо да било шта уради. Не смијемо олако попустити са мјерама, јер може да нам се деси италијански сценарио. Ово није завршено. Не требају нам додатне мјере, него да испоштујемо постојеће. Епидемиолози ће рећи када треба да укинемо ове мјере и када то кажу одмах ћемо то урадити - каже Додик.Говорећи о подјели новца од Међународног монетарног фонда (ММФ), Додик је истакао да то треба што прије ријешити.

- Не смијемо дозволити да се догоди да изгубимо све и сви. Потребан је додатни компромис - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци послије састанка са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем и министром безбједности у Савјету министара Фахрудином Радончићем.

Он је рекао да у оквиру ФБиХ треба уважити оправдане захтјеве хрватске стране у вези са кориштењем тих средстава.

Коментаришући чињеницу да сједница Фискалног савјета БиХ на којој је требало да буде разматрано ово питање данас није одржана због изостанка једног члана из бошњачког народа, Додик је рекао да је то лоше и да се треба појављивати на мјестима гдје се одлучује.

- То није добра порука. То још више усложњава проблем. Ми смо предлагали да расподјела буде обављена по омјеру 60:40 у корист ФБиХ јер је ово кризни аранжман ММФ-а, а не редовни и ММФ тражи да се ентитети договоре о томе. То би био фер договор који би омогућио да обје стране по пола процента новца одвоје за Брчко дистрикт - поручио је Додик.

Он је додао да дио контингента помоћи која долази из Турске треба да буде додијељен Граничној полицији БиХ, јер Република Српске има довољно маски и рукавица.

Лукач је истакао да у овом тренутку нема потребе за увођењем ригорознијих мјера ради превенције ширења вируса корона, већ да је најбитније поштовати до сада донесене мјере.

- Ако будемо ово поштовали држаћемо кривуљу у равној линији, а не у узлазној, што је подношљиво и за наш здравствени систем да га не оптеретимо огромним бројем људи који ће бити болесни и којима ће требати респиратори - рекао је Лукач.

Он је додао да се увијек могу донијети ригорозније мјере и да су оне већ у "резерви", ако се не буду поштовале постојеће.

Лукач је оцијенио да су грађани Републике Српске веома дисциплиновани и да је све мање оних који крше полицијски час или мјере изолације, те навео да је на почетку било десетине оних који су кршили прописане мјере изолације, док их је сада у 24 часа свега једно или двоје, што значи да су грађани схватили да морају да буду дисциплиновани.

Он је нагласио да се још не може говорити о укидању мјера као што је полицијски час или ванредно стање, односно да је у овом тренутку тешко оцијенити када одређене мјере могу бити укинуте.

Према његовим ријечима, не зависи све од Републике Српске, већ и ситуације у окружењу, а коју свакодневно анализира Републички штаб за ванредне ситуације.

- Ако смањимо и ублажимо неке мјере које смо донијели, а у нашем окружењу се наставе дешавати жаришта и проблеми буду на већем нивоу, као што и јесте више него што је у Српској или БиХ, на тај начин не можемо држати ствари под контролом - рекао је Лукач.

Он је поручио да се не смије дозволити погрешан потез и уништити све што је до сада постигнуто правовременим доношењем добрих мјера.

Министар унутрашњих послова Српске рекао је да је са Радончићем разговарао о сарадњи са Граничном полицијом, али и о размјени информација.

- Од раније МУП има потписан споразум са Граничном полицијом о контроли границе када је ријеч о мигрантској кризи. Сада је она на смањеном нивоу, тако да је овај број људи који полиција Српске има на граници, заједно са Граничном полицијом, сасвим довољан да може да држи под контролом број миграната који се појављује на граници БиХ - рекао је Лукач.

Он је нагласио да је разговарано и о размјени информација између полиције Српске, Граничне полиције и Министарства безбједности када је ријеч и о борби против вируса корона, те да и у том смислу постоји добра сарадња.

Лукач је закључио да два министарства имају сада добру сарадњу, што се не би могло рећи за претходни период.

Радончић је рекао да је ситуација у вези са вирусом корона тешка.

Он је рекао је да је безбједносни сектор "купио" важну ствар, а то је вријеме - како би се здравствени систем спремио за борбу против корона вируса. Радончић је похвалио рад безбједносних служби и на нивоу ентитета, али и на нивоу БиХ.

- Мјере које се предузимају показују се веома важнима. Након мјесец и више дана дали нашим љекарима да припреме болнице, набаве респираторе и опрему. Дали смо им времена како би се борили са корона вирусом - поручио је Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана