Додик: У Москви разговори о изградњи гасовода од Раче према Бањалуци

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да сутра путује у Москву гдје се састати са руским предсједником Владимиром Путином, а једна од тема о којој ће разговарати је изградња гасовода од Раче према Бањалуци.

Додик је рекао да ће током посјете Москви разговарати и о привредним питањима, истичући да ће изградња гасовода од Раче према Бањалуци несумњиво бити тема и са пресједником Русије и са челним људима “Гаспрома”.

“Ми са њима имамо већ уговор који смо постигли још у вријеме заговарања жЈужног токаж који је прекинут и пребачен на жТурско – Балкански токж који је прошао кроз Србију. Сада се стварају услови да идемо даље. Потписали смо неколико важних меморандума у којима смо се договорили да се гради гасовод у коме ће жГаспромж бити власник 60 одсто, а ми 40 одсто”, рекао је Додик за РТРС.

Он је додао да ће “Гаспром” бити гарант за средства која ће се ангаживати преко банака да се изгради тај гасовод плус двије гасне електране на простору Републике Српске.

Он је навео да је највећи проблем Републике Српске што из Сарајева не желе да дају дозволу да гасна конекција из Србије прође испод Дрине и да иде даље према Бањалуци.

“Читава Европа је у проблему око гаса. Када је криза око гаса нестала ми смо контактирали људе из жГаспромаж и нама је речено да наша цијена остаје иста. Вјерујем да ћемо за наше потребе и потребе изградње гасовода и двије гасне електране постићи тај договор и да ћемо чувати ову цијену за овај период као што је то урадила и Србија”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на овом простору Русија имала низ економских операција и да се показује као један од најбољих партнера.

“Ми нисмо имали ни један проблем са жЗарубежњефтомж, који послује социјално одговорно. Желим да им се захвалим на томе”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је градња гасовода кључно енергетко питање сваке земље.

“И ако Република Српска добије уговор и добије потврду да ћемо урадити уговор у наредном времену, ја ћу бити задовољан” нагласио је Додик, уз оптимизам да ће успјети у томе.

Из Русије се, како је рекао, враћа 3. децембра.  

 

Посебна сједница у рангу пет најважнијих

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да ће предстојећа посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању одузетих надлежности бити у рангу пет најважнијих када је ријеч о одлукама које је донио српски народ на овим просторима и Република Српска.

Из овога ће Република Српска изаћи јача, истакао је Додик и додао да је то тежак процес у који се улази, да се не дешава преко ноћи, али да то и не раде преко ноћи.

Подсјетио је да је био опозиција, али се није либио да оде и гласа 12. маја 1992. године да је формирана Војска Републике Српске јер је то било важно за Републику, као што је и ово данас важно.

Додик је за РТРС рекао да ову причу нико не гура лично, већ да он сноси одговорност за то.

“Ови из опозиције имају неки патолошки однос према мени лично, могу то да разумијем, годинама су побјеђивани и мало фрустрирани”, рекао је Додик.

Он је додао да то и није важно већ да треба упамтити да је замјеник помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар рекао да је успио да развали јединствен фронт одбране Републике Српске.

“Опозиција то сада хоће да упакује у неку другу причу”, рекао је Додик и додао да ће Република Српска у децембру имати двије важне ствари - посебну сједницу о повлачењу сагласности и одбацивање наметних закона високих представника, а онда и редовну сједницу на којој ће бити усвојена Економска политика и буџет.

С друге стране, БиХ, како је истакао, до данас нема усвојен буџет и биће једина земља на свијету у посљедњих сто година која је тако изашла из текуће године.

“Неко се овдје шегачи са свим, мора да се направи одржив концепт”, рекао је Додик и додао да су предложили и и предлагаће да се повуче наметнута одлука Валентина Инцка јер ће се у одлучивање на ниво БиХ вратити оног дана када у закондоваству нестану те одредбе.

Он је рекао и да странци нису очекивали да ће опозиција бити на том фону и да су зато потрчали да је извуку из приче о преносу надлежности.

Додик је нагласио да је спреман да прихвати сваки приједлог опозиције уколико објасне да је добар за Републику Српску.

“Увјерен сам да је ово задња линија наше одбране. Послије овог или има Републике Српске дугорочно или, уколико оде наша политичка опција са власти, неће више од шест мјесеци трајати Република Српска”, нагласио је Додик.

Он је истакао и да ће са предсједником Русије Владимиром Путином о овоме разговарати, додајући да Републици Српској веома користи разумијевање пријатеља.

“У сваком случају повлачимо сагласност коју смо дали за војску, индиректне порезе, Високи судски и тужилачки савјет. Остављамо да се до шест мјесеци та питања ријеше. Ако се не ријеше донијећемо властито законодавство. Иде информација о стављању ван снаге 140 одлука, односно закона, које је предложио или наметнуо високи представник без обзира да ли је то усвојио парламент или није”, рекао је Додик.

Нико из иностранства, истакао је, нема право да управља животима грађана Републике Српске.

“Ја ћу отићи на изборе идуће године и ако овај народ буде за ту политику одбране нашег идентитета и наше Републике и свега што смо радили он ће гласати за мене. Уколико није, и ако је за издајничку политику Шаровића, Бореновића и Тривићеве онда ће изабрати ту политику и онда ће једног дана људи рећи ко је био у праву”, закључио је Додик.

 

 

Додик: Разбијамо стереотипе о БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да дипломатским активностима са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и другим сарадницима покушавају да разбију стереотит који се дуго задржава у БиХ о једном, универзалном кривцу, и да објасне ситуацију.

Додик је рекао да је било доста састанака, веома важних интервјуа свјетским медијима, напоменувши како је у важним свјетским медијима створена слика да је сваки српски представник одмах кривац, ако није за ратни злочин, онда му се спочитава корупција.

Он је навео да је и вечерас са америчким и европским званичницима разговарано о три теме које се тичу имовине, наметнуте одлуке бившег високог представника и Изборног закона, о томе како превазићи неминовино питање одлуке бившег високог представника и имовине којом се бесправно бавио Уставни суд БиХ.

Додик је за РТРС нагласио да наметнута одлука Валентина Инцка мора бити повучена и да нема ниједне друге могућности да се српски представници врате да се одлучује у органима на нивоу БиХ, а истакао је да су ставови непомирљиви и да је зато БиХ неуспјешна земља.

Он је указао на покушаје муслимана и међународне заједнице да кроз високе представнике и Уставни суд моделирају БиХ која одговара само муслиманима, али је истакао да ће дефинитиван отпор Републике Српске тим настојањима почети на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о враћању отетих надлежности.

“Република Српска се због укупног амбијента није могла супроставити, било је неколико покушаја, међутим није могло због високог представника, али њега више нема”, рекао је Додик.

Он је поновио да Српска нема намјеру да одустане, да њени званичници раде у складу са Уставом, да нису ни поменули рат.

“Сад је свима постало јасно о чему се овдје ради и због тога су ове дипломатске активности. Предсједница је недавно била у Америци и о свим важним питањима тамо разговарала. До Нове године ћемо се срести са представницима још неких држава које желе дијалог и који мисле да је кроз дијалог могуће доћи до неких рјешења”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, прошло је вријеме да се понашају онако како то хоће САД, Њемачка или друге земље, Република Српска има капацитет да се бори за себе.

“Ако БиХ не може да функционише у складу са Уставом онда не треба да функционише, то је правило које важи свагдје”, рекао је Додик и додао да има има разумних погледа, поменуо је и бриселску страну која тражи рјешење.

Он сматра да Британија има погубан утицај на ове просторе, дијелом Америка, а види да добро нећемо бити постављени ни код нове њемачке Владе, иако се сав свијет заснива на томе да је забрањено мијешање у унутрашње ствари других земаља.

“Нисмо ми ту да испуњавамо њихове жеље, него тежње овога народа, а ја нисам биран да будем кукавица, штитим интересе оних који су ме бирали”, рекао је Додик, који је истакао да представнике Српске треба саслушати, а не само пријетити санкцијама.

Он је поновио да је интерес српског народа и Републике Српске да се проводи Дејтонски споразум и слово Устава и да нема ничега што би представљало револуцију.

“Ово вријеме је показало да нама нису потребни органи БиХ, у овом тренутку на једини легалан и легитиман начин функционише Република Српска, а многе то нервира и многи то не желе да виде”, истакао је Додик.

ОХР не постоји, а Кристијан Шмит није високи представник, категоричан је Додик који је навео да се истражује могућност да буде тужен у његовој земљи јер овдје уноси немир оним шта говори, бави се војним снагама, а то нема право.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана