Додик: Путин разумије ситуацију и Српска неће остати сама

Срна, РТРС
Додик: Путин разумије ситуацију и Српска неће остати сама

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су његови састанци у Русији и Азербејџану били веома успјешни и да је Српска показала свој значај кроз те састанке.

Додик је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да су ти састанци били прилика да Република Српска сагледа важне детаље политика које се воде у Русији и Азербејџану.

Кључан је, истакао је Додик, био састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином са којим се до сада састао двадесетак пута.

Он је додао да је разлика посљедњег састанка у односу на претходне ситуација у Украјини.

-Моја улога као предсједника Републике Српске је да не затварам врата било коме. Русија је гарант Дејтонског споразума. Она је као чланица Савјета безбједности увијек чула наш глас - рекао је Додик.

Он је истакао да је током састанака Москви чуо да је Република Српска стратешки партнер Руској Федерацији те додао Српска неће напустити Русију која је у континуитету помаже.

Нагласио је да је са Путином разговарао о бројним питањима.

-Разговор је трајао преко сат времена. То је био дијалог о различитим питањима. О нашим билатералним односима, о размјени ставова. Био сам у прилици да Путина упознам са декадентним понашањем Запада у вези човјека који није легално изабран за високог представник - рекао је Додик.

Додик је поручио да је са Путином разговарао и о томе како ће се Русија понашати у погледу могућности да тај неизабрани високи представник наметне одређена рјешења Српској, па и око имовине.

- Рекао сам да је то за нас зид. Постоје два пута - један је да нестанемо и престанемо постојати, а други је да сачувамо нашу самосталност. Морам да кажем да је одговор који сам добио заиста охрабрујући. Путин разумије ситуацију и Српска неће остати сама - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је "Русија гарант Дејтонског споразума и да је она увијек чула наш глас и јасно говорила о злоупотребама које чине високи представници у континуитету".

У посјети Русији и Азербејџану са предсједником Републике био је и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.

Истакао је да је данас антиколонијална борба кључ будућности српског народа.

-Ако се не ослободимо колонијалне управе овдје, ми нећемо имати могућност да у деценијама које долазе креирамо ниједно повољно рјешење за Србе и Српску, па ни за Србију и читав српски народ -рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да то није нешто што је научио у Москви, коју је посјетио ове седмице, него да то зна одавно и најавио да ће до краја године посјетити десетак пријатељских земаља и пред крај године Кину.

-Борба против колонијализма, без обзира колико била понекима и смијешна, данас је једно од најважнији питања које ми треба да ријешимо - истакао је Додик.

Он је рекао да српски народ не смије дочекати ново вријеме под колонијама странаца јер би то значило да ће у будућности имати катастрофалне позиције које ће овај народ довести до његовог нестанка.

-То је борба против колонијалне управе коју промовишу канцеларије америчке и британске амбасаде овдје, а које прати сатрапи већине других европских земаља које не смију да се побуне. Допустили су да им Европом руководе (амерички предсједник Џозеф) Бајден и (украјински предсједник Владимир) Зеленски. Ту Европу који они нама нуде је веома тешко прихватити - рекао је Додик.

Он је указао на то да би се радо састао са свима, али на Западу то не желе.

-На Западу кажу да неће да разговарају са нама, а ако ја разговарам с неким другим то за њих није фино, него нам намећу рјешења - рекао је Додик.

Да ли Европљани или САД желе и даље са Српском да се држе затворене приче - то је њихов проблем, поручио је Додик.

Он је рекао да је питање Српске снажно интернационализовано јер Српска скреће пажњу на свој немогући положај који су креирали Западњаци доводећи неимонованог странца који хоће да намеће законе и отима њену имовину.

-Уколико се Српска суочи са било каквим наметањем рјешења у вези са имовином, Срска ће истог дана одржати сједницу Народне скупштине, коју су они заказали, и донијети одлуку о свом статусу. То разумију наши пријатељи - рекао је Додик.

 

Додик је поручио да је то антиколонијална борба и да сваки Србин и сваки човјек из Републике Српске мора да постане уставобранитељ у смислу одбране позиције и права Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана