Додик: Путин потврдио да неће бити сагласности за Шмита у Савјету безбједности

Срна
Додик: Путин потврдио да неће бити сагласности за Шмита у Савјету безбједности

БАЊАЛУКА - Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да му је Владимир Путин потврдио да неће бити подршке за именовање високог представника у Савјету безбједности УН.

- Осјећам велико задовољство квалитетом разговора са предсједником Русије Владимиром Путином. Разговорали смо скоро сат времена и причали о економији, изградњи гасовода, Српско - руског храма у Бањалуци, цијени нафте - рекао је Додик.

- Русија је потписник Дејтонског споразума, и она то манифестује на сваки могући начин. Из шпекулативних разлога покушава се сва кривица свалити на леђа Републике Српске. Импресионирало ме то колико је упознат са детаљима. Потврдио ми је да неће бити подршке за Шмита у Савјету безбједности УН. Русија нема намјеру да се мјеша у БиХ, како то чине неки други путем специјалних изласника - поручио је Додик.

Он је изјавио да Република Српска неће одустати од најаве да тужи Кристијана Шмита у НЈемачкој, његовој земљи, што се лажно представља као високи представник у БиХ.

“То неће престати док не нађемо ту могућност”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Шмит лажним представљањем, које је кривично дјело свугдје, оптерећује цијели политички систем у БиХ и починио је низ других кривичних дјела.

Одговарајући на питање о Шмитовој изјави да међународна заједница треба да спријечи додатно компликовање ситуације у БиХ, Додик је поновио да је за Републику Српску Шмит обични грађанин Њемачке и да нема никакве политичке улоге у БиХ.

“Мислим да је ситуација у БиХ доведена до апсурда за који не знам да може бити већи – имамо човјека који се представља високим представником иако га није именовао Савјет безбједности, и наставља да глуми високог представника”, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да се ниједан високи представник, какав год био, није петљао у домен војске или коментарисањем Устава, а да је Шмит себи дао за право да се бави тим питањима.

“Импозантно је како неки покушавају да стално одрже причу о високом представнику, а сами знају да он није именован одлуком Савјета безбједности. И када то кажемо Американцима, нашим пријатељима, и Европљанима, они пређу преко тога”, рекао је Додик.

Он је навео да му је један саговорник из међународне заједнице рекао да то није питање права него питање политике.

„То значи ако ми утврдимо политику негдје тамо, то мора да се поштује као право. Е то ми не можемо и нећемо да поштујемо, за нас Шмит није високи представник и неће то бити”, рекао је Додик и констатовао да је високи представник само онај којег потврди Савјет безбједности УН.

Осврћући се на шпекулације за пратњу коју је Шмит добио боравећи у Републици Српској, Додик је рекао да то није требало, али да ће се испитати ко је погријешио.

“Шмит нема статус високог представника и нема мјере заштите какве је раније овдје имао високи представник”, навео је Додик и истакао да никоме у Српској не пријети никаква опасност, посебно Шмиту.

Констатујући да у процедуралном смислу полиција Република Српска нема обавезу да штити лица која се лажно представљају, Додик је најавио да ће се потрудити да због тога неко сноси одговорност.

Српска остаје посвећена слову устава БиХ

Додик је рекао данас да Република Српска остаје у потпуности посвећена спровођењу слова Устава БиХ и да ће све њене акције ићи у смјеру да се поштује тај правни акт онако како је написан.

“Наставићемо са нашим активностима у смислу отказивања наметнутих рјешења и креираћемо наша у складу са уставом”, рекао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, истакао је да и дипломатске акције Српске показују да све више страних фактора схвата позицију Српске, те у том смислу постоји све већи степен разумијевања за Републику него раније.

Он је рекао да тиме падају недавне оптужбе на рачун Српске да је она за неку ратну опцију, додајући да је Српска за демократски процес у коме има право да креира процесе и брани своје надлежности.

Додик је на енергетском плану оцијенио позитивним договоре са руском фирмом “Гаспром” у смислу испоруке гаса.

Он је указао и на значај састанак са предсједником Русије Владимиром Путином. 

Колегијум Народне скупштине наредне седмице о сједници о враћању надлежности

Српски члан Предсједништва БиХ очекује да ће Колегијум Народне скупштине Републике Српске наредне седмице одлучити када ће бити одржана посебна сједница Скупштине о враћању надлежности Српске.

Додик је рекао да ће то засједање показати да су власти Српске и раније биле јасно опредијељене да се то учини у складу са Уставом БиХ.

“И да ништа не чинимо што није у складу са тим правним актом”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да се мимо представника Српске воде разговори на нивоу ФБиХ о изборној реформи.

“Српска је на том плану спремна да се у складу са ранијим консензусом ријеше одређена питања у вези са изборном реформом када је ријеч о члану Предсједништва. Мислим да ћемо подржати да се бира Србин и други из Српске, односно да је то одредница која би могла да ријеши тамошњу изборну заврзламу”, истакао је Додик.

Он је рекао да је свједочио да су разговори Бошњака и Хрвата о томе уз посредовање међународне заједнице пуни неискреног односа, лажног представљања, кукумавчења, а све без жеље да дође до реалног сагледавања ситуације.

“Муслимани желе да задрже садашњи систем, да се бира онај кога они хоће као што је Жељко Комшић. А Хрвати су одлучни да не пристану да буду прегласани и да им се на исти начин украде још неколико мандата”, рекао је Додик.

Он је поновио да ће српска страна у БиХ гласати онда када се у вези с избором члана Предсједништва у ФБиХ договоре Бошњаци и Хрвати.

“Што се тиче домова народа у ФБиХ и БиХ, то је дејтонска категорија. Дакле, подржаћемо само оно рјешење које каже да конститутивни народи легитимно могу изабрати своје представнике. Тамо гдје су лоцирани Срби, они ће бирати највећи број својих представника, а не да имамо ову камуфлажу и подвалу па да се људи са именима муслимана представљају као припадници других народа. То не помаже никоме”, рекао је Додик.

Он је истакао да мандати требају припадати странкама, те да треба елиминисати гласање у одсуству, путем тзв. врећа, јер је то највећи елемент политичке корупције у чему се губи смисао изборног процеса.

Додик је истакао да му на том плану и сада долазе непристојне и некоректне понуде да се плати и неколико хиљада гласова обезбијеђених у иностранству путем разних шпекуланата.

“То је јавна тајна и такву праксу и подвалу треба елиминисати, те обезбиједити транспарентност изборног процеса. Наша сагласност за било какву изборну реформу биће везана за то искључиво. Дакле, ко год рецимо из САД жели доћи да гласа нека дође овдје и нека му држава плати пут чиме ће се елиминисати подвале”, рекао је Додик.

Српска је у праву када тражи да се редефинише прича о оружаним снагама

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да није добра одлука Уставног суда БиХ којом се припадницима Оружаних снага БиХ дозвољава ношење браде, истичући да то показује да је Република Српска потпуно у праву када тражи да се редефинише прича о оружаним снагама.

Додик је рекао да би могао да разумије да се носи брада у складу са личним, а не са вјерским опредјељењем.

“Ако је то са вјерским опредјељењем, то значи да се носи брада у складу са вехабијским стандардима”, истакао је Додик.

Он сматра да ће овакав приступ изазвати још више нетолеранције у Оружаним снагама и да ће требати то све избјећи, додајући да му се све више свиђа ранији приједлог из Републике Српске о демилитаризацији у БиХ.

“Колико сам разумио, тамо постоји захтјев да жене војници могу да покривају лице у складу са вјерским опредјељењем. Ја то нисам видио ни код једне војске, можда негдје у неком другом дијелу свијета. Видио сам то код неких паравојних формација”, навео је Додик.

Он је оцијенио да таква одлука Уставног суда БиХ није добра, јер је та институција одавно изгубила право да пресуђује и да доноси било какве норме, истичући да је Уставни суд БиХ одавно у функцији фаворизовања муслимана у БиХ.

“С једне стране овамо се дозвољава ношење браде у складу са вјерским опредјељењима, а с друге стране се тражи да се укине конститутивност народа у погледу политичког гласања”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да се Уставном суду БиХ не може вјеровати и да ће Република Српска брзо одбацити било какво извршавање његових одлука, поготово одлуке о пољопривредном земљишту, шумама и водама.

“Покушавају да нас спречавају у изградњи Хидроелектране жБук Бијелаж само зато што је то њихов хир. То одгађање говори да немају правни основ да се баве тим питањем и да покушавају да изспекулишу неки правни основ у наредних неколико мјесеци”, напоменуо је Додик.

Он је рекао да су умјесто тога требали дозволити да се ради овдје и да сви они који могу да привуку инвестиције.

“Муслимани су се опредијелили да путем Уставног суда БиХ издоминирају у БиХ, али то се неће десити. Жао ми је што у Републици Српској постоје они који не разумију тренутак и који мисле да је ово нека политика хира или политика која иде само за тим да афирмише само једну политику или једну личност, и то није тачно”, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да ће за рјешавања кризе у БиХ бити важно наредних неколико седмица и мјесеци.

“Спреман сам на дијалог о овим питањима и са опозицијом у Републици Српској”, истакао је Додик.

Он је рекао да грађани Републике Српске треба да знају да је интервенционизам међународне заједнице довео до тога да Србима одузимају право на егзистенцију и на постојање Републике Српске.

“Ово је један у низу корака којим су нас довели до зида одузимајући нам имовину, права, Дан Републике и много тога другог. Акумулација таквих забрана и одузимања довела нас је у ситуацију да кажемо да тако више нећемо и држаћемо се Устава”, поручио је Додик.

Он је рекао да за уставно понашање све више има подршке код људи у Републици Српској, истичући да Српска ништа не ради мимо Устава БиХ.

О Путиновом доласку након завршетка српско-руског храма у Бањалуци

Додик рекао је данас да је са предсједником Русије Владимиром Путином у Москви разговарао о изградњи Српско-руског храма у Бањалуци, а да ће о посјети руског предсједника бити разговарано када храм буде завршен.

“Он је изразио вољу да дође уколико му обавезе дозволе, имамо оквирни договор у том погледу”, изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Путин се овај пут, као и приликом њиховог претходног разговора, интересовао за изградњу Српско-руског храма у Бањалуци у смислу помоћи да се заврши.

Наводећи да би до краја године требало да буду завршени грађевински радови, Додик је најавио долазак тима из Русије који ће помоћи изналажењу рјешења за унутрашње уређење Храма - осликавање и све остало.

Он је рекао да је састанак са Путином, за којег је истакао да је веома добро информисан о статусу и уставном положару Републике Српске, био веома значајан да би коментарисао “мале пакости и велике мржње из опозиције, јер то припада малим људима”.

“Ако неко има потребу да се информише о томе шта је било на састанку, онда нека се информише у прес служби предсједника Руске Федерације, ако није довољно што ја кажем. Мислим да би мало здраворазумских људи дошло у позицију да говори о састанку који се није десио, а ја за себе сматрам да сам разуман”, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва оцијенио је да је састанак са Путином био у врху свих могућих односа између двојице државника.

Подсјећајући да је састанак одржан у отежаним епидемиолошким условима, Додик је навео да је у два дана шест пута тестиран на вирус корона.

“Са предсједником сам се руковао, поздравио, сједио веома близу, причали смо скоро сат времена”, описао је Додик и додао да су далеко више разговарали о стварима које нису за јавност него што је рекао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана