Додик: Приједлог закона о поријеклу имовине упутићемо свим странкама

ГС
Додик: Приједлог закона о поријеклу имовине упутићемо свим странкама

БАЊАЛУКА - СНСД је одлучио да пошаље свим странкама у Српској на разматрање приједлог закона о поријеклу имовине, рекао је лидер ове странке Милорад Додик на конференцији за након сједнице Извшрног комитета СНСД-а

- Данас је усвојена иницијатива за доношење Закона о испитивању поријекла имовине чији ће приједлог бити упућен свим партијама који учестују у власти, али и опозиционим странкама. Вјерујемо да ће све партије, и владајуће и опозиционе размотрити Приједлог овог закона, упутити сугестије и приједлоге да се даље заједно договарамо о коначном рјешењу - истакао је Додик.

Додик је нагласио да је СНСД спреман да на бази овог приједлога разговара и о рјешењима у самом закону, те да прихвати и оне опозиционе приједлоге који одговорају самом циљу тог закона.

- Спремни смо да о томе разговарамо и то прихватимо - навео је Додик.

Он је рекао да је Извршни комитет поздравио резултате избора у Добоју и Сребреници, те да су раније спекулације о наводним крађама пале у воду.

Додик је рекао да су резултати потврдили вољу народа у тим општинама и снагу СНСД-а као водеће партије.

- Ми смо препоручили нашим органима у Добоју да направе што ширу скупштинску већину и укључе све партије које то желе. Без обзира на бојкот који се десио Сребреници, сматрамо да се политичким представницима Бошњака који то желе, а имају легитимитет на овим изборима, понуди попуна структура локалне власти из прошлости која је уважавала позиционирање представника тог народа - рекао је Додик.

Он је рекао да неспособност ФБиХ да формира Владу говори о политичком амбијенту који долази с те стране.

Према његовим ријечима, основни циљ је на том плану прича о реформама изборног законодавства.

- Ми смо формирали екипу стручњака за ту област и артикулисаћемо свој став. Наравно, чекамо судбину разговора у ФБиХ у вези са избором чланова Предсједништва БиХ, а наш став остаје исти – Република Српска остаје при томе да се у њој на директним изборима бира српски члан Предсједништва. Дакле, Српска ће бирати свог члана и не можемо прихватити приједлоге да то он буде биран у парламенту или на други начин -поручио је Додик.

Он је поновио да Српска није укључена у разговоре о томе како ће се тамо бирати чланови Предсједништва.

- Тамо је речено да ФБиХ у овом тренутку на том плану бира Бошњака и Хрвата. И они требају дати рјешења у том смислу. Да ли ће успјети, не знам, али од тог рјешења зависе и друге интервенције у изборно законодавство. Ми желимо бити дио оних који ће допринијети да то законодавство буде транспарентно, јасно и онемогући спекулације, па и везано за избор ЦИК-а и много чега - рекао је Додик.

Он је навео да СНСД очекује да се отвори питање одговорности ЦИК-а БиХ за штете нанесене у изборном процесу.

- Сматрамо да чланови ЦИК-а треба да буду смијењени, поднесу оставке и дају шансу да се у легитимном процесу изабере нова ЦИК која ће бити одговорна за спровођење избора који ће бити веома деликатни - навео је Додик.

Он је додао да ће од избора наредне године зависити судбина и БиХ.

- Ако се Бошњаци и Хрвати договоре о рјешењу у ФБиХ, створиће се услови да разговарамо о другим елементима модификовања изборног законодавства. Ми ћемо предложити да мандат припадне странци без преференцијалних процедура јер се показало да је то највећи основ политичке корупције у БиХ. Наравно, посланици су важни, али партије предлажу те људе - рекао је Додик.

Када је ријеч о уређивању процедуре гласања, Додик је рекао да је циљ да све у том смислу буде транспарентно и да се онемогуће било какве спекулације на изборним мјестима.

- Ми смо да се уведе та методологија, али не и за дигитални процес гласања који се као спекулативан показао и у САД, иако оне важе за земљу са највећом демократијом у свијету - рекао је Додик.

На сједници Извршног комитета били су и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Игор Радојичић, те генерални секретар странке Лука Петровић.

Сједници су, између осталих, присуствовали чланови Извршног комитета СНСД-а Нада Тешановић, Денис Шулић, Славко Митровић и Зоран Тегелтија.

Тегелтија постаје Додиков савјетник

Милорад Додик, који је и предсједавајући Предсједништва потврдио је информацију да ће бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија бити његов савјетник за правосуђе.

- Синоћ је написано рјешење, он ће се бавити питањима која се тичу правосуђа у БиХ, ја сматрам да је он спекулативно избачен из правосуђа. Овако ће имати могућност да се бар информативно укључи у ту област - рекао је Додик.

Додао је још да се у правосуђу припрема "накарадна поставка за Србе" и да му је управо из тих разлога потребан неко ко ће се тиме бавити и пратити то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана