Додик: Причом о сецесији само се покушава указати како је неко “лош момак”

Танјуг
Додик: Причом о сецесији само се покушава указати како је неко “лош момак”

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће се стимулисати употреба ћирилице.

Додик је рекао да се заједно са Србијом раде озбиљне ствари када је ријеч о заштити ћирилици.

Он је за Телевизију Хепи указао на то како смета да су Срби хомогенизовани, те истакао како велики значај има крилатица “Само слога Србина спашава”, што је добро разумио тек када је дошао на ову функцију, преноси Срна.

Додик је рекао да се причом о сецецији само покушава указати како је неко “лош момак”, али је навео како би све било боље да су Срби, оно што су држали 1995. године, присјединили Србији.

“Сматрам да треба покушати и борити се за оно што смо добили Дејтонским споразумом”, рекао је Додик.

Он је поновио како у Савјету за имплементацију мира (ПИК) нема ни Србије ни Хрватске, иако су потписнице, док има Турска, а подсјетио је и како је у БиХ прије годину и по дана стигао Кристијан Шмит који се, како је навео, представља као високи представник, а за то нема сагласност Савјета безбједности.

Додик је рекао да је Шмит успио да поднесе извјештај Савјету безбједности захваљујући Америци, али да он није високи представник.

Додик је навео и како Америка сматра да ће покушати да одржи утицај на начин да ће дисциплиновати мале, међу којима су Република Српска и Србија, тако што ће увести санкције Русији.

“Ова криза свијета је криза лидера”, рекао је Додик и упитао ко је лидер америчке, британске нације, истакавши да су два неприкосновена руски и кинески предсједник.

Он је истакао да “нема никакве свађе са Београдом, да је све у питању лажни спин БН Телевизије” за коју је рекао да се “ставила на страну опозиције у Републици Српској”.

Током гостовања је испричао и како странци реагују када им каже да нешто не може, о разним сусретима, пристицима током свог политичког рада, те истакао да “стамени људи треба да бране националне интересе”.

“Сви смо ми тамо под притиском, али нису успјели да сруше Републику Српску”, истакао је Додик.

Он је нагласио да Срби никада нису хтјели да изгубе слободу, од Косова до данас, напоменувши да су дигли 147 буна од доласка Отоманског царство.

Додик је поновио да “није Босанац већ Србин из Републике Српске”, подсјетивши да се намеће национални идентит, “да су од 1993. године муслимани постали Бошњаци а говоре тзв. “босанским језиком”, па и њему на појединим скуповима дају преводе на том језику, али да он тражи да то буде српски”.

“Ми смо Срби, нисмо Босанци, наш језик је српски језик, писмо ћирилица, ми смо хришћани, православци, имамо крсну славу”, истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана