Додик: Права политика остати неутралан у руско-украјинском сукобу и не уводити санкције Русији

Срна
Додик: Права политика остати неутралан у руско-украјинском сукобу и не уводити санкције Русији

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је права политика данас остати неутралан у руско-украјинском сукобу, не уводити санкције Русији и не сврставати се заједно са Западом против било кога.

Он је појаснио да Српска посматра сукоб у Украјини на начин да ратују два народа блиска Србима, наводећи да је подвала Запада концепција да “ко буде владао Евроазијом - владаће свијетом” и жеља да сви буду у једном процесу општег напада на Русију.

“Ја као предсједник морам да размишљам на другачији начин. Тај сукоб ће једном бити историјска секвенца. Оно што је доминантно у нашим односима је то да нисмо имали ниједан проблем са Русима. Русија као глобална сила остаје структурисана у оквиру УН, остаје чланица Савјета безбједности и ако кажем: жидемо да уведемо санкције Русијиж тада бисмо дошли у позицију трајног губитка пријатеља”, нагласио је Додик.

Он је истакао да Европа у овом тренутку није одмјерила своје мјесто и улогу и да је она највећи страдалник свега што се дешава на глобалном нивоу, јер добија скупе енергенте, губи радна мјеста и не може да се носи “са великим играчима”.

Говорећи о томе да ли ће му захтјеви европарламентараца да му чланице ЕУ уведу санкције умањити преговарачке позиције, Додик је вечерас за РТРС рекао да у БиХ неће бити донесен ниједан закон, нити пропис који одудара од Устава БиХ и интереса Српске.

“Ту сада неки мали Милорад Додик смета, јер он неће да уведе санкције Русији”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Европа је дефинитивно у јадном стању, изгубила је снагу, нема лидере, нема концепције, а има порив да се бори против нечега, што је нека нова имагинација, јер није одмјерила праве циљеве.

Додик је оцијенио да је Русија гријешила дајући 40 година Европи јефтино енергенте на бази којих се она успјешно развила.

Он је рекао да ће се тек видјети да ли ће ЕУ опстати као политичка организација.

Додик је упитао шта се то добија од Запада и уједно одговорио да се од њих добија још више разгоропађених, некоректних трећепозиваца и дипломата који ће доћи да разграђују Републику Српску и да праве унитарну БиХ.

Он сматра да давање БиХ кандидатског статуса за чланство у ЕУ без критеријума представља урушавање тих критеријума, те подсјећа како се 15 година “патило” са тиме да се испуни овај или онај критеријум.

“Гутали смо и оно што нисмо хтјели, а морали смо. И на крају дође њихова воља и кажу: ждали смо вам кандидатски статус, али то ништа не мијењаж. Па што сте онда дали тај статус? Ко се овдје игра - ми или ви?”, упитао је Додик.

Он каже да Запад данас не живи боље без обзира на то шта говоре.

Додик је рекао да Република Српска има енергетску стабилност, има довољно електричне енергије и у перспективи неће бити угрожена по тим питањима, наводећи да нема несташице нафте у Српској, нити економских, политичких изазова који би је угрозили.

Приједлог нових министара на првој сједници Народне Скупштине

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на првој сједници Народне скупштине Републике Српске бити предложено именовање нових министара, умјесто опозваних, чиме ће бити комплетирана Влада Српске.
“Влада и у овом тренутку функционише потпуно несметано, има капацитет за одлучивање и доношење одлука. Влада је усвојила све програмске документе и ради све оперативне послове онако како треба”, рекао је Додик за РТРС.

Додик је нагласио да је данас разговарано о подстицајима пољопривреди и да је планирано да се за неколико хиљада повећа број оних који ће их примати.

“У брдско-планинским областима подстицаји ће бити већи 10 одсто него у равничарским, а биће још много новина”, рекао је Додик.

Говорећи о Савјету министара, Додик је истакао да уколико у ФБиХ желе да раде заједно са представницима Српске, онда треба и да поштују њену уставну позицију и њена права.

Он је навео да је важно да четири министра у Савјету министара долазе са подручја Републике Српске, међу којима је и Севлид Хуртић.

“Нити је он мој, нити сам ја његов, нити дијелим неке политичке вриједности с њим. Међутим, колико сам га упознао видим да има енергије да покуша нешто да уради и подржаћу га са тог становишта. Мислим да није човјек који ће правити штету Српској, али ако то буде радио јавност ће то сазнати”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на то мјесто био предложен Денис Шулић, али да је у ФБиХ било много спекулација и његова дисквалификација од бошњачке политичке елите.

Када је ријеч о опозиву два министра у Влади Српске, Додик је навео да су имали судске пресуде у вези са саобраћајним несрећама са смртним исходом, да су одлежали своје казне, али да су остали вјечито са раном јер је ријеч о њиховим пријатељима.

“У том погледу је створена таква атмосфера, да је то малтене неприхватљиво, али се поставља питање како друштво може да прихвати оне који се враћају из казне” навео је Додик.

Додик је указао да је на овај начин можда начињена и неправда, тиме што су поново кажњени, иако су своје затворске казне извршили.

“Али, политика је у неком тренутку тражила неку врсту реакције”, рекао је Додик.

 

Република Српска показује своју стабилност и снагу

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нема никаквих застоја у вези са формирањем Савјета министара и нагласио да Република Српска и у овом тренутку показује своју стабилност и снагу.
“Окупљени смо око политика које смо и раније спроводили, имајући у виду изборе и све што се дешавало”, истакао је Додик.

Он је навео да је на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/ хетерогена структура и да је очигледно да је тамо неизвјесно да ли ће иста структура бити у Савјету министара и у федералној Влади.

“Ако не буде, онда ће то додатно генерисати проблеме, ако буде, биће веома натегнуто и не зна се колико ће да траје”, додао је Додик.

Поводом негодовања у СНСД-у у Источном Сарајеву у вези са предлагањем Ненада Нешића /ДНС/ за кандидата за министра у Савјету министара, Додик је за РТРС рекао да СНСД мора и због Републике и због своје политике одржати снажан приступ коалиционом моделирању, капацитету који мора бити попуњен.

“Са Ненадом Нешићем се десило негодовање, ништа више. Савјет министара се бира у пакету, то је дио аранжмана, господин Нешић је приједлог те једне шире коалиције, он није политика СНСД-а, СНСД зна какву политику води. Највише бих волио да су моји пријатељи из Источног Сарајева побиједили са 80 одсто, па да нико не треба у коалицији, али није тако и морамо да водимо рачуна. Као предсједник партије никада не смијем дозволити да дајем нереална и лажна обећања о потенцијалним коалиционим партнерима. Дата политичка ријеч мора да буде одржана”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је сутра сједница Представничког дома у вези са потврђивањем Савјета министара.

“И то је накарадна прича у БиХ - кад бирате Савјет министара то ради Представнички дом парламента БиХ, а кад га разрјешавате онда мора и Дом народа да се сагласи. Или треба укључити Дом народа и у избор Савјета министара или искључити Дом народа из његове смјене”, рекао је Додик.

Он је поновио да у суштини, Савјет министара није влада, већ нешто што се саставља од ентитета и конститутивних народа и треба да буде сервис, прије свега, ентитетском нивоу, што не прихватају у Сарајеву, јер оно жели да буде ндредеђено ентитетском нивоу.

Додик је рекао да је суверенитет БиХ изведен из суверентитета ентитета.

“БиХ има међународно-правни суверенитет, али нема унутрашњи суверенитет, унутрашњи суверентитет имају искључиво ентитети”, нагласио је Додик.

Говорећи о повјерењу према представницима партија из ФБиХ са којима ће бити формирана власт на нивоу БиХ, Додик је оцијенио да је лоше и за “осморку” примарно и за БиХ то што се помиње да би Златко Лагумџија и Дамир Арнаут могли да буду амбасадори јер су то, како је навео, људи који су се доказали као рушиоци БиХ, који желе да наметну само једно и за које се зна да ће радити против Републике Српске и српског народа.

Додик је нагласио да је његово да обезбиједи да Република Српска има адекватан политички одраз и да не трпи посљедице политичких сплетки.

“Ништа се неће промијенити у вези са базичним интересима Републике Српске, Дејтонски мировни споразум како је написан остао је наша политичка платформа. За нас је спорно оно што су отели високи представници и ми ћемо постављати разна питања. Нисмо са стране оставили ни агенцију за лијекове, нити било шта што је Уставом дато Републици Српској. Увијек ћемо то настојати да вратимо”, навео је Додик.

Он је додао да ће и на дневни ред разговора са партнерима у ФБиХ бити стављано то да се покушају деблокирати разни пројекти који су у застоју због само неког пасијалука који се могао видјети у Сарајеву.

“жБук бијелаж, аеродром, имовина, гасовод, то је све неприкосновено питање Републике Српске”, поручио је Додик.

Он је поновио и да енитетима припада имовина, да Република Српска располаже неприкосновено својом имовином и да то не може да промијени Уставни суд БиХ.

Коментаришући то што би Србин из СДП-а Игор Стојановић требало да постане потпредсједник ФБиХ, Додик је рекао да је то стара прича, да се гласовима муслимана бирају Срби, као што бирају и /Жељка/ Комшића.

“Они не дозвољавају аутентичне представнике, они хоће послушне и то је проблем који дугорочно ствара проблеме у БиХ. То апсолутно није срећа”, навео је Додик.

Додик је оцијенио да је та једна структура грађанистичка код Бошњака опаснија за БиХ него ултранационалне партије као што је СДА, за које се зна шта раде.

“Овдје покушавају да нам продају неку причу о овоме кад треба да буде потпредсједник ФБиХ онда је Србин, а све остале дане не би био никада Србин и није ништа учинио да заштити Србе”, нагласио је Додик.

Он је указао да су Срби истјерани из Сарајева, да у Сарајево Срби нису хтјели да се враћају, те да је Сарајево моноетничка средина гдје искључиво живе Бошњаци.

Додик је нагласио да је прича о државном нивоу подметнута, да је БиХ урушила свој баланс неповратно и више неће моћи да га успостави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана