Додик: Позив Србима у Сипи да не поступају по налозима Tужилаштва

Срна
Foto: AТВ БЛ

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће, ако Тужилаштво БиХ одлучи да приводи људе, предложити да Народна скупштина Републике Српске одбаци дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске, а МУП-у задужи да физички спречава њихову активност.

Додик је позвао све Србе у Агенцији за истраге и заштиту (Сипа) БиХ да не поступају по налозима тужилаштва у вези са наметнутим законом од стране одлазећег високог представника о кажњавању "негирања геноцида и величања ратних злочинаца", те истакао да томе морају да се супротставе.

"Захтјевам од директора Сипе да не поступа по тим налозима и да не поступа ниједан Србин. Вјерујем да ће и Хрвати прихватити да не поступају по таквим стварима, јер ће се тако нешто и њима десити убрзо", рекао је Додик за АТВ.

Он је поновио да нигдје на свијету нема да се одлуком проглашава закон, али да они сматрају да су Срби људи нижег реда па сваку врсту блефа или подвале могу да им гурају.

Коментаришући чињеницу да су у Тужилаштву БиХ формирани предмети по пријавама грађана, Додик је рекао да треба рачунати да је један број тужиоца муслимански мотивисан и да то нема никакве везе са правом.

"Уколико Тужилаштво одлучи да приводи људе наш приједлог ће бити да одемо у Народну скупштину Републике Српске и да одбацимо дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске и да дамо задатак МУП-у Републике Српске да физички спречава њихову активност", упозорио је Додик.

Према његовим ријечима, доводи се у питање професионални дигнитет судије и тужиоца који би поступио по некој наводној одлуци и закону који није донесен законски и у складу са уставом.

Додик је увјерен да ниједан српски тужилац и судија неће поступати по Инцковој одлуци, те да ће се заложити да заштити сваког грђанина Републике Српске.

"Позивам све људе у Републици Српској да приликом сваког сазнања евентуалног дјеловања Сипе или ОБА-е да обавијесте надлежну полицију. У Српској ћемо отворити посебан број по коме ћемо штитити те људе", истакао је Додик.

Додик је упитао какав је правник, а да је тужилац неке земље, па и БиХ, у којој он прихвата да се намећу акта која немају никакав уставни основ и међународно право.

"Такав тужилац је спреман зато што њему и његовој нацији одговара да прогони припаднике друге нације и да се крије иза нечега што је у суштини правни блеф и да се као правник не побуни на ту неправну радњу", истакао је Додик.

Додик је рекао да је Инцко имао искључив мотив да се свети Србима и да их квалификује за нешто што у чему је његова породица учествовала раније за нека дјела и недјела, те поновио да је Инцков отац био официр Гестапоа који је хапсио и убијао Србе и Јевреје.

Српски члан Предсједништва сматра да ће свеопшти отпор у Републици Српској наметању допуна Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" показати сву његову бесмисао, а највише бесмисао функционосања БиХ.

"Ово ће показати сав неуспјех БиХ и саме интервенције коју је наметнуо Инцко", рекао је Додик.

Говорећи о смјени главног тужиоца БиХ Гордане Тадић, Додик каже да је све то синхронизовано, координирано и да то траје дуже вријеме, те истакао да Тадићева професионално ради свој посао.

"Свако ко посматра ситуацију види да Осмица нема диплому или има сумњиву диплому и да га муслимански лоби у Суду и Тужилаштву БиХ ослобађа, док би неког анонимног Србина који овдје каже да није било геноцида у Сребреници процесуирали и затворили", каже Додик.

Он је подсјетио да су Срби раније рекли да је у Сребреници био тежак злочин и да је страдало много Бошњака, али да се исто тако не може прихватити квалификацију коју желе да наметну.

"Не можемо да прихватимо да постоје Срби који су готово у идентичном броју страдали и да они буду занемарени од правосуђа. Имате ситуацију да је Биљана Плавшић која никада није ни мрава згазила одлежала 10 година у затвору, а Насер Орић који је клао људе слободно хода по Сарајеву", рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство да су представници политичких партије из Републике Српске дошли до јединственог става о овом питању, те оцијенио важним то што су се представници политичких странака из Републике Српске сагласили да нема легитимно изабраног високог представника.

На питање да ли ће се састати са новим високим представником Кристијаном Шмитом, Додик је одговорио да су то медијске спекулације и да поштује договор који су постигли представници политичких странака из Републике Српске.

"О свим детаљима ћу се договарати са колегама из политичких партија. Наша је одлука примарна да не одлучујемо у раду органа БиХ и нећемо дозволити да ниједна одлука буде донесена", истакао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска није геноцидна творевина и да има и те како разлога да постоји.

Говорећи о предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске која је заказана за петак, 30.јули, Додик је рекао да очекује да ће то бити брза сједница и да ће бити усвојена два закона о којем су представници политичких странака постигли договор.

Разговарано о формирању владе националног јединства

Додик je изјавио да је на посљедњем састанку партија из Републике Српске разговарано и о формирању концентрационе, односно владе националног јединства у којој би била и опозиција, а њен циљ би био да се пониште све наметнуте одлуке високих представника.

Додик је навео да прихвата да се формира Влада у којој ће бити лидери партија сходно њиховој величини и учешћу у политичком животу Републике и да се на тај начин окупе.

"Разговараћемо о томе и у наредним данима. Спреман сам и понудио сам на претходном састанку лидера партија Српске да поднесем оставку на мјесто члана Предсједништва, као и да то ураде и сви посланици и чланови Савјета министара, односно да се повучемо из тих органа, што би била јака порука", рекао је Додик за АТВ.

Према његовим ријечима, циљ концентрационе Владе би био да се Српска врати у уставну позицију везано за Устав БиХ, односно да се пониште све наметнуте одлуке високих представника, као и оне неуставне.

"Такође, циљ би био да се повучемо из споразума о војсци који смо дали, као и споразума о индиректним порезима, те на том плану формирамо своју институцију, да се повучемо из споразума о Високом судском и тужилачком савјету, те да се правосуђе организује у складу с оним што је предвиђено уставима Српске и БиХ", појаснио је Додик за АТВ.

Уз то, додао је, важно је и да се каже да се на територији Српске не примјењују надлежности свих органа осим оних које БиХ има у складу са Уставом /девет надлежности/.

Додик је напоменуо да је Српска конфедерална јединица у сложеној земљи каква је БиХ, иако се свим силама она жели централизовати.

"Дакле, Српска на том плану има право да одбије законе са тог нивоа. То подразумијева укидање излазак из Суда и Тужилаштва БиХ, укидање обавјештајне службе и забрану дјеловања на територији Српске. Ако сад то не урадимо, сигурно ће нас ситуација довести у позицију да једног дана то учинимо", навео је Додик.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана