Додик посјетио Миљу Зечевић, мајку три убијена сина

Срна
Додик посјетио Миљу Зечевић, мајку три убијена сина

Сијековац - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас у селу Сијековац код Брода Миљу Зечевић, чија су три сина и супруга на кућном прагу убиле хрватске снаге 26. марта 1992. године.

Мајку Миљу Зечевић посјетили су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Претходно су бројне делегације положиле вијенце код спомен-плоче у Сијековцу за 46 српских цивила - жена, дјеце и стараца које су прије 27 година звјерски убиле регуларне војне снаге Хрватске са паравојним бошњачко-хрватским формацијама.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије служио је у Цркви Свете великомученице Огњене Марије Свету архијерејску литургију и парастос.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из такозване РБиХ током 1992. године извршиле су стравичне злочине над Србима у Сијековцу, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.

Најмлађа жртва био је Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77).

У Сијековцу је запаљено 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека ако не буду спремни да бране своја огњишта.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана