Пољопривреда у врху проритета, проблем у заштити домаће производње

Срна
Пољопривреда у врху проритета, проблем у заштити домаће производње

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је да се у пољопривреди јавља проблем заштите домаће производње о чему су данас разговарали на отвореном форуму СНСД-а са удружењима пољопривредника из Републике Српске.

Додик је послије састанка рекао новинарима да је пољопривреда у врху приоритета и Владе Републике Српске и СНСД-а и да је евидентно повећање производње у свим секторима.

Он је додао да удружења пољопривредника траже увођење такси на свјеже и залеђено месо и да се у том погледу утиче на прерађиваче у Републици Српској да сарађују са домаћим произвођачима да би се обезбиједио контитнуитет пољопривредне производње.

- Ми такву мјеру одавно подржавамо и сада смо креатори такве мјере на нивоу БиХ у формалном смислу на иницијативу пољопривредних удружења. Подржаћемо захтјеве да се у цјелини задржи заштита домаће производње и у том погледу наши људи у заједничким институцијама ће то и чинити - истакао је Додик.

Он је додао да је било разговора и о свим другим мјерама и да су различтита удружења која окупљају пољопривреднике имала своје специфичности и проблеме, што рјешевају са ресорним министром, гдје је већина изразила ријчи хвале за однос ресорног Министарства према њима.

Додик је навео и да је пољопривреда област која тражи енорма улагања како би била конкурента са ЕУ која даје далеко веће подстицаје, субвенције и много чега другог.

Он је подсјетио да је СНСД прије више од једне деценије тражио да се на нивоу БиХ уреде односи да би се заштитила домаћа пољопривредна производња.

- Ово је био један квалитетан састанак нас из врха СНСД-а који су најчешће на највишим функцијама у Републици Српској и БиХ са којима смо разговарали о низу политика које треба да буду усвојене усвојене, јер је у овом тренутку и највећа одговорност на СНСД-у. Ово није никакав страначки састанак и ми немамо ништа против и да друге политичке партије са њима разговарају - додао је Додик.

Члан Главног одбора СНСД-а Борис Пашалић, који је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је да су потребе произвођача веће од могућности, али да је циљ да се нађе мјера и направи баланс да сви сектори буду препознати и равномјерно подржани.

- Имамо добре трендове у производњи свих главних пољопривредних производа, иако имамо смањење броја газдинстава, што се дешава свугдје у свијету. Она газдинства која остају, она се укрупњавају, имају бољу механизацију, специјализују се у производњи - навео је Пашалић.

Он је истакао капиталне инвестиције у пољопривредној производњи, те додао да се желе уложити већа средства као подршка за инвестиције на фармама.

Пашалић је напоменуо да је за двије године уложено приближно 80 милиона КМ средстава Владе Српске и самим произвођача, што је велики износ за Републику Српску, а тим средствима је набављено 350 нових трактора, више од 1.500 нових прикључака, изграђено више од 40 стаја.

Предсједник Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић указао је да је заштита домаће производње горуће питање већ низ година и да је скренута пажња на то да су недостатна средства аграрног буџета и да треба порадити на њиховом повећању.

- Један од видова његовог повећања било би увођење заштитне мјере кроз таксе на увоз пољопривредних производа, добар дио средстава би се могао обезбједити кроз те видове наплате, која би се усмјерила у примарну пољопривредну производњу - појаснио је Маринковић.

Он је напоменуо да ово није био никакав страначки скуп, него потреба да се са кључним људима обаве разговори ради заједничког проналаска стратегије како унаприједити домаћу пољопривредну производњу.

Предсједник Савез удружења пчелара Републике Српске Дамир Барашин упозорио је на увоз великих количина меда сумњивог квалитета, због чега би надлежни испекцијски органи требало да појачају контроле.

Он је навео податак према којем пчеларска производња премашује 300 милиона КМ и да треба радити на професионализацији овог сектора.

Предсједник Удружења повртлара Републике Српске Бранко Мастало оцијенио је данашњи састанак као користан и додао да ово удружење има велику сарадњу са ресорним министарством, те да је најбитније да се сви проблеми рјешавају заједнички.

Представник перадара Српске Ђуро Цвијић навео је да је ресорно министарство препознало значаја перадарства и да се тај сектор креће напријед у односу на раније године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана