Додик: Политичко Сарајево без основа издигло тему "икона" на општи ниво јер им није одговарала посјета Лаврова

Александар Стојановић
Додик: Политичко Сарајево без основа издигло тему "икона" на општи ниво јер им није одговарала посјета Лаврова

БАЊАЛУКА - Политичко Сарајево без основа је тему иконе, коју сам поклонио руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову, издигло на политички ниво. Јасно је да политичком Сарајеву није одговарао ни домаћин (Додик) ни гост (Лавров) па су покушали да још нешто нађу.

Рекао је то данас у Бањалуци српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и додао да је афера у вези са иконом обрачун политичког Сарајева с њим. Додао је да су "они острашћени", јер желе да се покажу у борби са Русима, али и да се освете на међународном политичком плану.

Истакао је да је министар иностраних послова БиХ  Бисера Турковић то упутила Тужилаштву БиХ.

- Турковићева ништа не разумије, али је острашћено против Срба, иначе себи не би себи дозволила да то покреће прије расправе у Предсједништву или негдје друго..  Да је БиХ правна држава онда би се њени органи распитали о томе да ли ствар потражује Украјина, а не ја – истакао је Додик.

Поновио је да нема никаквих доказа да је нешто украдено, те да то не тврди ни Украјина, као ни да је нестало или да припада некој њеној институцији.

- Поручио бих им да доставе доказе да је то било власништво институција Украјине и ми ћемо то вратити уз извињење да нисмо знали да је то тако.

Али, они то још нису доставили и немају никаквих података о томе - рекао је Додик.

Истакао је да му је човјек из Бањалуке је рекао да има икону коју би желио да поклони, да је живио прије 25, 30 година у Русији и да је то дио његове породичне имовине-

- Сматрао сам да то може да буде лијеп гест – појаснио је  Додик.

Додик је навео да су приликом посјете Лаврова импресије биле да политичком Сарајеву није одговарао ни Додик као домаћин, ни Лавров као гост, те да је то показано игнорисањем састанка.

Он сматра би се, да је БиХ нормална и правна држава, њени органи, а не он, распитали да ли икону заиста потражује Украјина.

- Ми смо провјеравали и на дан када сам имао састанак са Лавровим, Украјина ништа од тога није ништа потраживала, а није ни могла, јер је та икона приватна ствар, дио породичног насљеђа, те није припадала ниједној институцији, те нигдје није заведена по броју или по неком акту - појаснио је Додик.

Он је навео да постоји информација и да је политичка координација на нивоу БиХ тврдила да Интерпол нема на листи потраживања такве иконе, те да не разумије о чему се онда ради, осим што ни гост ни домаћин састанка нису добродошли у Сарајеву.

- Икона је у трезору у Источном Сарајеву и сачекаћемо да видимо. То је мала икона величине 20 са 15 центиметара - рекао је Додик.

Он је истакао да ће учествовати у поступку о икони, те да се његови људи већ саслушавају у вези са тим.

Икону светог Николе Додик је поклонио Лаврову током његове посјете Источном Сарајеву 13. децембра прошле године, а неколико дана касније Министарство културе и информативне политике Украјине, на основу медијских написа,  закључило је да се ради о предмету у власништву Украјине. Амбасада те земље у БиХ затражила је од надлежних у БиХ да објасне све детаље у вези са иконом. Потом је руско Министарство иностраних послова икону вратило и она је похрањена у сеф у кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Кабинет Милорада Додика упутио је ноту амбасади Украјине у БиХ у којој је од те земље затражено да наведе релевантне информације у вези са иконом, а Додик је појаснио да је упитању породична икона, а не имовина Украјине, да је икона на сигурном те да Украјина није ни послала захтјев у вези с њом и да су медији из ФБиХ измислили причу.

Портпарол Министарства иностраних послова Украјине Олег Николенко прије два дана је саопштио да је „припадност древне иконе Украјини „ неспорна чињеница“, те да је  тужилаштво те државе је већ покренуло „кривични поступак у вези с илегалним извозом реликвије“.

Руски МИП је на то одговорио да Русија још није добила доказе да је икону поклоњену Лаврову у Источном Сарајеву посљедњи власник стекао нелегално.

- Манипулација медија служи да би се Русија дискредитовала - саопштено је из руског Министарства спољних послова.

Тужилаштво БиХ формирало је предмет у вези са овим случајем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана