Додик: Политичко јединство у Српској биће сачувано

Срна
Додик: Политичко јединство у Српској биће сачувано

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Београду да вјерује да ће опстати јединство политичких странака у Републици Српској по питању наметнутих допуна Кривичног закона БиХ о "забрани негирања геноцида".

"Вјерујем да ће опстати тај јединствени одговор у Српској иако ми на политичкој сцени имамо различите политичке погледе, понекад и потпуно различите ставове, а негдје и свађе", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка највиших представника Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је објаснио да је политичаре и партије у Српској ујединило то што су разумјели у чему је суштина опасности од наметнутих закона.

"Оно што нас је ујединило јесте опасност за све нас без обзира на партијску или било коју другу припадност. Ми сви једнако схватамо да је опасност од наметнутих закона у томе да то није уперено против било ког појединца, него против Републике Српске, њених институција, њеног статуса и, наравно, против нашег идентитета", рекао је Додик.

На питање шта би могло да угрози политичко јединство у Српској, Додик је одговорио да би то евентуално могла да буде слабост неког појединца.

"Али, мислим да ће се кључна критична маса тог јединства очувати дугорочно", поручио је Додик.  

Додик: Страни фактор све радње усмјерио против Срба

 Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је све што ради страни фактор усмјерено да уништи идентитет Срба у БиХ и сам ентитет Републику Српску, сводећи га на празну љуштуру.

Додик је истакао да Србију доживљава као гарант мира и да су Србија и Српска посвећене миру.

"Покушавамо Вучићу, који има висок ниво разумијевања детаља о ситуацији у БиХ, поручити да не можемо да рачунамо и вјерујемо у намјере које су стално ишле ка томе да деградирају наша права стечена Дејтонским споразумом", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду, након састанка руководства Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем.

Према његовим ријечима, све операције међународног фактора и кроз разне високе представнике и ангажман других организација ишле су за тим да деградирају позиције Српске, те да зато Српска не може да прихвати легимитет човјека који се представља као високи представник, имајући у виду да сви они желе да направе чврсту границу на Дрини.

"Ми то не желимо. Не желимо да се БиХ централизује и буде супротстављена Србији без икавог разлога", рекао је Додик, наводећи да нема никаквог разлога да се у Сарајеву отварају политичка питања која су уперена против Србије и на штету свих, као што је упорно одбијање "мини-Шенгена", који Српска упорно жели, док наилази изнова на игнорисање политичког Сарајева које то не жели да уради.

Додик је рекао да Српска нема у БиХ шта дугорочно да гледа и гради живот, јер је тај живот немогућ, додајући да је то показала историја и садашње вријеме.

"Ми не можемо као Република Српска да чекамо да се реализују захтјеви за осветама и много чему другом /Бакира Изетбеговића/. Замолио сам Вучића и руководство Србије да разумију ту ситуацију и упорно ћу овдје долазити и говорити на ту тему по цијену да можда и некад досадим", рекао је Додик.

Он је навео да је Српска посвећена изградњи мира и тражи само своја уставна права, али да јој, као ријетко гдје, не дозвољавају афирмацију тих права, док се Косову дозвољава да крши међународно право и територијални интегритет Србије, а Србима упорно желе да разграде ентитет и униште идентитет у Српској, а Срби треба да ћуте на то.

Додик је рекао да разумије да ће Вучић вјероватно имати додатних притисака у вези са ситуацијом у БиХ.

"Али и у прошлости смо гледали да увијек када /странци/ имају екипу Срба /у БиХ/, који су спремни да учине све што се од њих очекује, Србија им не треба, а када се појави екипа Срба која се бори за афирмацију наших интереса, онда покушавају да укључе Србију. Зато је наш разговор са Вучићем веома важан", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је био на разним функцијама за вријеме власти Милошевића, Коштунице, Тадића, Николића, али да никада већи степен разумијевања и схватања ситуације и помоћи кроз разне пројекте није био од Србије као сада за вријеме Вучића.

"Ми смо захвални, али вјерујемо да Србија има обавезу да нас чује и нас разумије и да даље помаже. Ми не желимо да ниједним нашим потезом усложнимо проблеме Србије на међународном плану, али ни да остане ниједно питање нејасно и да нема наш јасан став", рекао је Додик.

Он је навео да је зато захвалан Вучићу на разумијевању и на пажњи којом је слушао проблеме Српске.

Додик је истакао да је важно што Република Српска данас има уједињену политичку структуру и јединствен одговор прије свега на наметање закона, јер та овлашћења високи представник нигдје није имао, али упорно покушавају да врате и да моделирају уставни поредак у БиХ.

"Ми смо забринути. Ако се то даље настави, можемо једног јутра доћи на посао и затећи закон који наметнуо неки странац да се укина полиција Српска или застава или овај илио онај закон. То је нешто што је неприхватљиво, неподношљиво", рекао је Додик.

Он је навео да ће Српска наставити да са својом политичком побуном, која подразумијева јединство и борбу против институција система и против такве самовоље.

Додик је рекао да су на дневном реду састанка била и економска питања и да се оперативно сагледавало докле се стигло и шта треба радити, те да пројекти одвијају на начин како треба, од ауто-пута Рача до Бијељине.

Додик је најавио да ће у наредних седам дана имати израђен оперативни модел на који начин ће се то реализовати.

Захваливши се Србији за помоћ општинама у Републици Српској и пројектима, Додикл је навео да је Србија у задњих пет до шест година дала више од 90 милиона КМ.

Он је додао да ће замолити Вучића да у току септембра заједно отворе вртић у Брчком, који ће носити име "Београд", а који је изграђен средствима Владе Србије и дијелом Српске, те додао да чекају и многи други пројекти о којима треба разговарати.

Додик је још једном изразио саучешће поводом смрти Мирослава Лазанског, за кога је рекао да је био велики пријатељ Бањалуке, Републике Српске, али и његов и да му је драго да ће једно војно возило Војске Србије добити име по њему.

 

Вучић: Наметнуте одлуке никад нису добре

Став Србије је да наметнуте одлуке никад нису добре и да морају бити донесене у сагласју три народа, у складу са Дејтонским споразумом, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије, након састанка у Београду с руководством Републике Српске.

"Србија је за поштовање Дејтона, и да се сачува мир. Србија поштује територијални интегритет БиХ, али и Републике Српске унутар БиХ", поручио је Вучић.

Како је рекао, на састанку је било ријечи и о енергетским питањима, као и о ауто-путевима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана