Додик: Пола сата смо закаснили да похапсимо британске специјалце

Srna
Додик: Пола сата смо закаснили да похапсимо британске специјалце

​Милорад Додик, предсједавући Предсједништва БиХ, ситуацију са Савјета министара БиХ упоредио је са серијом “Ђекна”.

“То је као у Ђекни. То је Босна и Херцеговина у којој је веома тешко успоставити функционисање због немогуćности базичног договора, због концепције како је направљена, тако да је стално у неком ишчекивању”, истакао је у интервјуу за “Спутњик“ Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је додао да је формирање власти само дио неке врсте камуфлаже која треба да потврди да се нешто ради.

“И овај пут се виде различите политичке амбиције, Бошњака који би хтјели да доминирају у свим процесима, па и у процесима формирања власти, без обзира на уставни поредак или на изборни закон и изборну структуру”, каже Додик.

Бошњаци, додаје Додик, покушавају да се наметну као најважнија нација.

“Овај пут то не може. Република Српска (РС) је свејсна свог положаја и својих права на нивоу БиХ и ништа не очекујемо да нам Бошњаци дају, него очекујемо да оно што припада РС, Србима, а у уставу пише да РС бира једну треćину министара. Од девет, то је три. Према томе, нама нико ништа не треба да дâ, ми то имамо загарантовано Уставом”, наводи он.

Разлог који се наводи за одбијање да се формира Савјет министара је МАП.

“МАП, тај план за приступање НАТО. Онда они нама кажу да то није учлањење у НАТО. Али тамо пише да је то план за приступање. Па шта је онда то? Ако сте у првом кораку одлучили да идете тамо, у треćем кораку ćе вас питати што сте одлучили да се креćете ка томе. РС је јасно рекла и ми не калкулишемо тим ставом, Србија је војно неутрална. Бошњаци инсистирају на НАТО, као да је питање избора или потврђивање Савјета министара ствар одлучивања о НАТО. То нигде не пише. Ми са НАТО имамо сарадњу у оквиру Партнерства за мир, имамо сарадњу у оквиру ИПАП и ту се одвијају многе од тих активности. И у овом тренутку РС уопште није спремна да поставља питање даљих институционалних или уговорних јачања са НАТО, имајуćи у виду наше опредјељење о војној неутралности”, објаснио је Додик.

На новинарско питање о постојању британског штаба за борбу против „малигног руског утицаја” у Сарајеву те 40 британских специјалаца који су дошли “по задатку” Додик је казао да су “они су били задужени да се боре за своје фаворите на изборима, а то нисам био ја”.

“Па ипак сам прошао. Дакле, ни они носу свемогуćи. До нас је овдје, ми им превише дајемо значаја. Ако веć знамо да су овдје, онда се томе треба супротставити. Ми смо у то вријеме јурили те људе”, испричао је Додик.

Он је казао да су у Бањалуци закаснили пола сата да покупе неколико британских специјалаца.

“За пола сата су нам отишли, иначе бисмо их похапсили. Сада знамо и не треба сумњати у то што ми знамо. Британци наивно вјерују да ćе на тај начин покушати да се сузбију осјеćаји овог народа према Русији. То је немогуćе, то је глупост! То је илузија; то је само трошење пара и покушај убацивања још више неразумијевања између нас Срба и Британаца који су овде упорно присутни. Овај пут, формирали су обавјештајни центар, који води Муслиман у Сарајеву. Они наводно имају намјеру да евидентирају оне који су промотери руског утицаја, желеćи да покажу да је то све организовано и да неко сваки дан добија неке задатке, што, наравно, није тачно. Имају проблем са једном ноторном чињеницом, а то је да овај народ истински осјеćа братство са Русијом и приврженост Русији. Егзактно могу да потврдим да нема никаквог малигног утицаја, то је потпуна погрешка те службе која то ради”, казао је Додик, преноси Курир. рс.

Он је казао да малигни утицај имају Британци.

“То је малигни утицај, јер они желе застрашивањем, подметањем, лансирањем афера да се боре против „руског утицаја”. Али имају проблем јер овде сваки човјек осјеćа поштовање према Русији и ономе што Русија ради. Био сам са Путином најмање десет пута, никада није рекао да нешто треба да се уради, увијек је питао како може да помогне и замолио је да чувамо мир. Ако је то малигни утицај, онда сам ја први на списку руских људи”,  закључио је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана