Додик: Покушава се конципирати нова агенда која би могла бити корисна

Срна
Foto: Срна

БРИСЕЛ- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бриселу да се покушава конципирати нова агенда која би могла да буде корисна и сматра да на томе треба радити.

Додик је рекао да је данас могао да чује конструктиван приједлог од комесара ЕУ за сусједство и проширење Оливера Вархељија који је заинтересован да се БиХ креће ка европском путу и предочио је неколико важних питања да би БиХ стекла неки услов како би могла да у децембру изађе пред Европски савјет и добије статус кандидата.

Он је навео да су на столу била питања која се тичу Изборног закона и виталног интереса и конститутивности у Федерацији БиХ /ФБиХ/, а оба су везана примарно за односе друга два конститутивна народа.

Додик је истакао да су Срби заинтересовани за друго питање које се тиче Вијећа народа у којем су потпуно девастирани претходних година.

"Рекао сам да ћу увијек подржати оно што се договоре муслимани и Хрвати у ФБиХ о избору члана Предсједништва и да смо заинтересовани да разговарамо о конститутивности народа у ФБиХ, равномјерног заступања конститутивних народа", изјавио је Додик за РТРС.

Он је нагласио да се не види ефекат посљедњег договора из Брисела, те се поново постављају три, четири законска рјешења која се тичу јавних набавки, сукоба интереса, Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ и судова.

Додик је навео да се може радити на закону о јавним набавкама под условом да ријеши горућа питања, истакавши да је то најгори закон, да зауставља развој свих у БиХ и чини готово немогућим било каква брза одлучиавња.

"То је нешто што је подметнуто од међународне заједнице. Мислим да на том питању треба покушати нешто урадити ако буде консензуса", оцијенио је Додик.

Када је ријеч о судовима, Додик каже да је данас разумио да се то ставља на дневни ред и да треба да разграничи оно што је раније захтијевано да се тачно напише за шта је надлежан Суд БиХ, а за шта су надлежни нижи нивои судова, те додао да је и ту такође спреман да ради ако буде консензуса.

Што се тиче ВСТС, Додик је указао да ту постоји спор између надлежности везано за одлуке Народне скупштине Републике Српске, али је истакао да ће се придржавати закључака Народне скупштине.

"Видљиво је да се овдје покушава конципирати нова агенда која би могла да буде корисна. Прихватио сам да оцијеним да је то нешто што треба, у смислу да треба да радимо на томе", рекао је Додик.

Он је додао да је видљиво и да је на сцени реализација закључака и политичке платформе СДА и да ЕУ дозвољава антиуставно понашање предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

Додик је истакао да у Бриселу нема разумијевања за питање владавине права и питање статуса Кристијана Шмита, а указао је и да неће да се говори о томе како треба да оду судије Уставног суда, као и на чињеницу да је ранијим одлукама речено да, ако иде кандидатски статус БиХ, онда престаје потреба за високим представником.

Према његовим ријечима, они би и кандидатски статус и да остане високи представник и судије уставног суда и да се иживљавају као што то данас раде.

Додик: Сецесији у БиХ највише доприносе европски парламент и западњаци

Поводом усвајања резолуције у Европском парламенту о БиХ у којој се, између осталог, међународни актери позивају да реагују на "сецесионистичке потезе руководства Републике Српске", Додик је изјавио да европарламентарци и други намјерно причају да сецесија постоји да би им било лакше да то објасне својим људима.

Према његовим ријечима, уопште се не ради о сецесији, већ о томе да се БиХ врати на поредак предвиђен Уставом, јер ако нема тога, нема ни БиХ.

"То је савршено јасно. Европа би на тај начин требало да резонује, али сви они имају неке своје друге планове. Видјећемо", истакао је Додик.

Он је констатовао да је Европски парламент причаоница која нема никакав посебан значај, нагласивши да главне одлуке доносе Савјет лидера ЕУ.

"Европски парламент је једна причаоница фрустрираних људи који покушавају да путем лобирања придобију неке привилегије и покушавају да онда намећу неке своје ставове", рекао је Додик.

Што се тиче БиХ, Додик је рекао да сви који су ту или око ње виде да је пропала и увенула, да ту више не може помоћи никаква инфузија да нешто посебно живи.

"Биће још покушаја да се нешто учини и да се БиХ пробуди, међутим сматрам да се претјерало са причама о неком човјеку, који је високи представник, али који није легално изабран, као и о Уставном суду БиХ у коме су стране судије", рекао је Додик.

Он је упитао како Европски парламент може нешто да одлучује о БиХ, која није ни чланица ни кандидат за ЕУ?

"Све је ту нешто покарамбашено... Или ја довољно не разумијем, а не би требало да не разумијем актуелну ситуацију", истакао је Додик.

Европски парламент усвојио је данас резолуцију о БиХ у којој се, између осталог, наглашава да је темпо приступања ЕУ одређен спровођењем реформи чији је циљ гарантовање правилног функционисања демократских институција, заснованих на владавини права, добром управљању и основним правима.

У резолуцији се позивају БиХ и сви њени политички актери да направе значајне кораке ка чланству у ЕУ напредовањем у остваривању 14 кључних приоритета, посебно враћањем независности правосуђа, јачањем владавине права, као и унапређењем борбе против корупције и организованог криминала, подстицањем и обезбјеђивањем слободе медија и окружења за цивилно друштво, те заштитом рањивих група.

Повећање плата је наше умијеће у неизвјесним временима

Додик је изјавио да је данашње усвајање сета закона о повећању плата у Народној скупштини Републике Српске само доказ да Српска може сама да доноси аутентичне одлуке и да то повећање плата није резултат никакве подршке или помоћи са стране.

- Идемо са повећањем од 10 одсто. Сада су створени услови да то буде исплаћено, а у септембру ће све и један упосленик у јавном сектору добити линеарно по 100 КМ. Желимо да то урадимо и у реалном сектору како би они са најнижим платама могли да повећају своју основицу за обрачун плата. На неки начин то је социјално одговорно и хумано поступање власти Републике Српске по том питању - истакао је Додик за Срну.

Додик је истакао да је то умијеће и успјех власти Републике Српске да обезбиједи могућност да људима повећа плате у овим тешким и неизвјесним временима.

- Дио проблема које прави инфлација нисмо ми генерисали, нити смо ми производили, али видимо да то долази од овог истог свијета у Европском парламенту који држи предавања, а они су ти који су генерисали проблеме који су данас у основи инфлације и свега тога - рекао је Додик.

Он је истакао да власти Српске реагују на то јер не желе да њени људи због свега имају лоше посљедице.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је сет закона о повећању плата у Српској којим се платни коефицијенти увећавају у одређеном проценту тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана