Додик: Питање Уставног суда је тешко за Бошњаке, али ће морати да га ријеше

Срна
Foto: Срна

МОСТАР - Питање Уставног суда БиХ је тешко за Бошњаке, али ће морати да га ријеше или неће бити рјешаване многе друге ствари, изјавио је предсједник СНСД-а Милорад Додик након координационог састанка СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "тројке" у Мостару.

Додик је поручио да је Република Српска става да ништа није договорено док се све не договори када је у питању сет од 10 закона о којима је данас разговарао.

"Што се тиче Уставног суда, разговарамо и видимо неку врсту опструкције. Ми из Републике Српске смо доставили приједлоге за радну групу, достављени су и приједлози хрватског народа, а још нема од бошњачких представника. Рекли смо да је овај мјесец тај када ћемо имати закон о Уставном суду и судијама странцима", рекао је Додик новинарима.

Он је навео да има разних прича и опструкција у јавности, али сматра коректним да представници свих направе неки почетни документ.

Додик је додао и да има многих прича у јавности, али сматра да треба да "испоруче резултат око Уставног суда".

"И ту има дијаметрално супротних ставова. Господа из бошњачког народа мисли да о томе не треба причати док се не уђе у ЕУ. Нисам неки оптимиста што се тиче ЕУ, јер она има много својих проблема", рекао је предсједник СНСД-а.

Он је навео да ништа до краја није договорено, али да се може рећи да има помака. "Пакет који смо направили на бази 14 приоритета усвојен је пред годишње одморе и тамо су наведени сви закони које треба да урадимо. Провели смо већ пет–шест закона из тог пакета", рекао је Додик.

Када су у питању измјене и допуне закона о Изборном закону, Додик је објаснио да се оне односе на позиционирање Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ која није изабрана у складу за законом.

"Да би се до Нове године дошло до промјене ЦИК-а БиХ, мора се измијенити закон. Чекају нас тек тешка питања око изборне реформе. Ми у Републици Српској сматрамо да је мимо прописа и Устава ЦИК БиХ себи прибавила да проводи изборе за предсједника Републике, за избор посланика у Народну скупштину, изборе за локани ниво и то ће морати бити дефинисано кроз нову реформу изборног система, јер она на то право нема", навео је Додик.

Он је додао да Република Српска и хрватска страна сматрају да у одлучивање ЦИК-а треба да буде укључен Дом народа на нивоу БиХ, док Бошњаци сматрају да не треба.

"Годинама смо упозоравали да ни Суд БиХ, ни Тужилаштво БиХ немају уставни основ за своје формирање и да су нелегално формирани одлукама високих представника. Сматрамо да треба да приступимоновом одлучивању на начин да се да легитимитет тим процедурама. Имамо неки договор о томе да треба формирати апелационо вијеће Суда БиХ са сједиштем у Бањалуци", рекао је Додик.

Он је додао да ХДЗ-у то није спорно, док бошњачка страна мисли да ту има проблема, те је оцијенио и да се на нивоу БиХ мора мијењати понашање.

"Не прихватамо да неко оде у Генералну скупштину УН и износи своје ставове, јер то је рушење БиХ. Поготово што добијамо информације да амбасадор у УН каже да је то приватни став члана Предсједништва и да нећемо да гледамо ту врсту приче. Ако неко хоће да договора политике у БиХ, онда мора да презентује оно што је БиХ, а не да иде сам и говори о томе", рекао је Додик.

Он је појаснио да је тако нешто дубоко увалило БиХ у кризу, те апеловао да се то поново не ради.

Додик је истакао да су се јуче десили немили догађаји на Косову, а да би неко у име БиХ изнио став о томе, то треба да се усагласи.

"Неко је рекао да је то терористички акт, ми мислимо да то није терористички акт и не може да се прави политичка ујдурма око тога. Тамо су страдали људи и ја изражавам саучешће и страдалом Албанцу и Србима. Они нису никакви терористи", прецизирао је Додик.

Према његовим ријечима,то није тероризам, то је сплет околности које су произведене неријешеним проблемима који су тамо генерисани годинама, а сада их искориштава премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у смислу да жели да ријеши проблем како он мисли, не жели да формира Заједницу српских општина.

"То је наш став из Републике Српске, а ако БиХ не може да се усагласи у вези са тим, онда треба да ћути", рекао је Додик.

Говорећи о закону о спољним пословима, Додик сматра да га поново треба вратити на почетак, наводећи да је захтјев да се тим законом пропише да члан Предсједништва БиХ не може саопштавати личне ставове или ће то представљати кривично дјело.

Додик је навео да ће идући састанак бити одржан око 20. октобра, када се врати из Русије.

У централи ХДЗ-а БиХ данас је одржан координациони састанак СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "тројке", партнера у власти на нивоу БиХ.

Састанку су поред Додика присуствовали потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић, функционери ове странке Сташа Кошарац и Средоје Новић, затим предсједници Уједињене Српске Ненад Стевандић и ДЕМОС-а Недељко Чубриловић.

Испред странака "тројке" на састанку су били предсједници СДП-а Нермин Никшић и Наше странке Един Форто, те Денис Звиздић испред НиП-а. У име ХДЗ-а су, уз предсједника Драгана Човића, биле присутне Борјана Кришто и Дарјана Филиповић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана