Додик писao амбасадорима, шефовима ДКП-а и међународним организацијама: Прослава 1. марта доприноси дубљим подјелама

Срна
Foto: Кликс

БАЊАЛУКА Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо амбасадорима, шефовима дипломатско-конзуларних представништава, међународним организацијама и мисијама акредитованим у БиХ у којем их је подсјетио да у БиХ не постоји закон о државним празницима, нити постоји консензус представника конститутивних народа и ентитета у вези са тим питањем.

- Као резултат тога не постоји ни "Дан независности БиХ" нити је 1. март "државни празник" у БиХ, како вас годинама обмањују политичари из ФБиХ. Обиљежавање овог непостојећег празника доприноси додатној конфузији у БиХ и доводи до још дубљих подјела у ионако подијељеној земљи каква је БиХ - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да њихово евентуално присуство или присуство представника амбасада на чијем су челу било каквим обиљежавањима која имају везе са "1. мартом", представља игнорисање званичних ставова БиХ и грубо мијешање у неријешена унутрашња питања у БиХ.

-Прихватам чињеницу да је демократско право сваког од три конститутивна народа у БиХ да обиљежава своје националне празнике, али покушаји да се ти национални празници прикажу као "државни празници БиХ" и да се за њихово обиљежавање користе институције БиХ, као што су Предсједништво, парламент или Савјет министара, представља најгрубљу злупотребу тих институција - указао је Додик.

Он је навео да на синоћњем пријему, којег су у Предсједништву БиХ организовали Жељко Комшић и Шефик Џаферовић поводом непостојећег "дана независности БиХ", није било представника српског народа нити представника Републике Српске у институцијама БиХ.
- Вашим присуством на таквим обиљежавањима сврставате се на једну страну и на тај начин сте политички злоупотребљени - истакао је српски члан Предсједништва БиХ упутивши њиховим екселенцијама изразе дубоког поштовања.

У БиХ је 29. фебруара и 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ 1. март се обиљежава као "дан независности", док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

Првог марта 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана