Додик: Пад бруто домаћег производа 3,3 одсто

Срна
Додик: Пад бруто домаћег производа 3,3 одсто

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је бруто домаћи производ /БДП/ у Републици Српској од 1. јануара до 30. јуна пао за 3,3 одсто и поручио да је економска ситуација одржива, иако сложена, те да су мјере које је Влада раније предузела дале резултате.

Додик је напоменуо да је Република Српска планирала повећање БДП-а од 2,5 одсто у овој години, те да пад узрокује битне поремећаје у економији.

"Индустријска производња је пала за 6,8 одсто за првих шест мјесеци, док је спољнотрговинска размјена Републике Српске од јануара до маја мања за 12,3 одсто. Мањи су и увоз и извоз, а покривеност увоза извозом је на нивоу од 75 одсто", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Према Додиковим ријечима, Српска је успјела да сачува просјечну исплаћену плату у мају на 950 КМ.

"Данас смо исплатили пензије за које је било потребно укупно 96 милиона КМ и та пензија има елементе повећања у односу на прошлу годину", поручио је Додик.

Он је нагласио да Српска остаје стабилна што се тиче укупног дуга, који износи 5,4 милијарде КМ или 47,3 одсто БДП-а, док јавни дуг износи 4,3 милијарде КМ или 37,3 одсто БДП-а.

"Влада Српске је креирајући одређене политике одржала финансирање и ликвидност буџета која је сада осигурана и ми немамо проблема са буџетом и нећемо га имати ни у наредних неколико мјесеци уколико ситуација не буде драматично другачија", нагласио је Додик.

Додик је поручио да и Република Српска, путем креирања одређених линија, као што је био случај са Компензационим фондом и Гарантним фондом, мора наставити да обезбјеђује средства како би помогла одређене секторе привреде.

Према његовим ријечима, чињеница је да је угоститељство веома угрожено, као и да прерађивачка индустрија биљежи пад, што говори о томе да је потребно кроз буџет рјешавати и горуће проблеме тих сектора дјелатности.

"Неће бити могуће покрити све губитке, али морамо допринијети да се одрже радна мјеста", рекао је Додик и додао да је у протеклим мјесецима пандемије вируса корона у Српској без посла остало око 4.000 радника.

Додик: Проширити мјере заштите на ношење маски на отвореном

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је Извршни комитет ове странке оцијенио да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској тешка и комплексна и да је за то потребно проширити дио постојећих мјера, што би значило ношење заштитних маски и на отвореном простору.

Додик је нагласио да је здравствени сектор до сада успјешно одговорио на изазове који се односе на пандемију, али да је постојеће ситуација изазовна и подсјетио да је Влада Српске издвојила 40 милиона КМ за раднике у здравственом сектору и још 100 милиона КМ за здравствени систем.

Додик је на конференцији за новинаре након сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци истакао да у Српској постоје довољне залихе медицинског материјала, односно маски, рукавица и респиратора.

Предсједник СНСД-а је навео да Извршни комитет тражи мјере одговорности менаџмента Болнице и Дома здравља у Бијељини, због великог броја заражених здравствених радника, односно због неодговорног понашања.

Говоређи о економској ситуацији у Републици Српској, Додик је рекао да је бруто домаћи производ од 1. јануара до 30. јуна ове године пао за 3,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана