Додик: Опсада Лењинграда је вјечна опомена

Срна
Додик: Опсада Лењинграда је вјечна опомена

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је губернатору Санкт Петербурга Александру Дмитријевичу Беглову и становницима овог града Дан ослобођења тадашњег Лењиграда од фашистичке опсаде у Другом свјетском рату.

Додик је истакао да је храброст и снага бранилаца тадашњег Лењинграда била важан симбол воље совјетског народа да се одупре најезди фашиста, саопштено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Подсјетивши да су њемачке и финске снаге током Другог свјетског рата држале под опсадом Лењинград 872 дана, Додик је нагласио да је становништво тог града показало максимум издржљивости и одважности, док је са друге стране на видјело изашло најцрње зло и гнусне методе исцрпљивања људи својствене само нацистичким и фашистичким идеологијама.

Додик је нагласио да је сјећање на јунаштво и храброст становника опкољеног Лењинграда живо и данас у срцу сваког добронамјерног и цивилизованог човјека и остаће као вјечна опомена на зло које су фашисти починили у Другом свјетском рату.

"Вама и свим становницима Санкт Петербурга желим мир, радост и благостање и да се овакво зло више никада никоме не понови", поручио је Додик.

Данас се навршава 77 година од ослобођања Санкт Петербурга, тадашњег Лењинграда од нацистичке опсаде током Другог свјетског рата.

Опсада Лењинграда почела је септембра 1941. и трајала је 872 дана, до 27. јануара 1944, када је разбијена у совјетској операцији "Искра".

Лењинград је једини велики град у историји који је издржао опсаду од скоро 900 дана.

Од три милиона становника прије рата, у граду је до краја опсаде остало њих 800.000. Према разним процјенама, током опсаде живот је изгубило између 641.000 и милион људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана