Додик: Одлука ЦИК-а чисти етнички инжењеринг

Срна
Додик: Одлука ЦИК-а чисти етнички инжењеринг

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је данашња одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о понављању избора у Добоју и Сребреници срамотна, уперена против Републике Српске ради њене дестабилизације, те да се њоме чини политички и етнички инжењеринг.

Додик сматра да наведене околности указују да Република Српске не смије одустати од свог права на статус, јер се, како је навео, примјењује концепт "кадија те тужи, кадија ти суди", који је примјењиван током отоманског периода.

Он је истакао да се ЦИК директно сврстао у провођење бошњачке политике, као и политичког Сарајева, који желе да у Српској креирају одређене односе.

"Сва наша грађанска и изборна прва су у Добоју и Сребреници погажена. И на другим мјестима и у Федерацији/БиХ/ било је сличних општина који су на сличан начин подносиле приговоре за саме изборе и ниједно од тих мјеста није поништено", напоменуо је Додик.

Он је рекао да ЦИК од Добоја и Сребренице прави случај, али и да је то припрема за наредне изборе у којима та институција "жели да се мешетари".

"Чињеница је да је у Добоју ЦИК оставио 17 гласачких мјеста која су искључиво бошњачка, муслиманска, а сва српска је поништио. Исто тако и у Сребреници, сва српска гласачка мјеста су поништена, а три, гдје су Бошњаци гласали и гдје су већина, нису поништена", изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Добоју.

Он је навео да је овом одлуком ЦИК починио политички и етнички инжењеринг.

"У условима када је ЦИК под директним утицајем странаца и одређених амбасада, могло се и десити да се одуговлачило са одлуком о Добоју и Сребреници, а онда су странци рекли ви признајте изборе у Мостару, а овамо радите шта хоћете", рекао је Додик.

Он је навео да је ријеч о "срамотној коалицији и издаји предсједника СДС-а Мирка Шаровића и ПДП-а Бранислава Бореновић, с циљем да проблематизују Републику Српску са становишта примјене закона, иако је очигледно да и ЦИК није изабран у складу са законом, да су њихове одлуке промашиле све рокове и да је само заказивање и одгађање избора било промашено и мимо закона".

"Све се то морало толерисати. Неко може да пита - зашто смо ми улазили у све то? А, шта друго да радимо?! Расписани су избори ми смо ушли у то, носили смо се са тим и носићемо се даље", изјавио је Додик.

Он тврди да су "СДС и ПДП, са својим члановима који су у ЦИК-у, направили договор са политичким Сарајевом према којем су Шаровић и Бореновић требало да проблематизују Добој као проблем избора, а муслиманима је требало да проблематизују Сребреницу, па су нашли компромис да се избори пониште у обје локалне заједнице".

Додик је рекао да Срби морају да виде да су бирачка мјеста Бошњака фаворизована и да нису дирнута, а да се само проблематизује тамо гдје су Срби, којима се покушава наметнути да не поштују демократски процес.

"Под овим околностима и оваквим ЦИК-ом, СНСД ће почети активности и припремати се да, заједно са свим партнерима, бојкотује и онемогући изборе на простору Републике Српске 2022. године, јер ово нису фер и законити услови“, поручио је Додик, који је и лидер СНСД-а, те додао да ће, уколико се за то одлуче, бити веома тешко одржати изборе на простору Републике Српске.

Додик је истакао да ЦИК не може довољно пута да поништи изборе колико их СНСД може побиједити, те је најавио да ће ова партија упути жалбу на одлуку ЦИК-а, али да од ње не очекује превише имајући у виду да је све то "иста игра, структура, логика, центар".

Он је истакао да је данас подржао градоначелника Бориса Јеринића и локални СНСД за које је сигуран да ће на поновљеним изборима остварити снажну побједу и послати поруку да су у тој локалној заједници немогуће смицалице.

Додик је поручио да неће дозволити да Добој, који у посљедњих година показује снажан раст у рјешавању инфраструктрних проблема и други инвестиција којих је до сада око седамсто милиона КМ, треба да буде доведен у питање.

Добој је, нагласио је, стратешки веома важан за Републику Српску и њене инвестиције, а да би се то могло реализовати мора бити добра сарадња локалне и републичке власти за коју каже да је тренутно беспријекорна, те подсјетио на реализацију пројекта нове болнице.

Он је поручио да ће се избори у Добоју провести по закону, а да то неће урадити разни мешетари из ЦИК-а, који је одлуком да поништи резултате избора у Добоју и Сребреници направио поларизацију која ће имати реперкусије и на односе у самој БиХ.

Додик је истакао да је ријеч о лакрдији невиђених размјера, те да је договор о томе како проблематизовати Добој направљен прије самих избора.

"Овдје се ради о томе да су људи прије избора организовали овај спектакл и договор како проблематизовати Добој. Овдје су посматрачи опозиционих странака већ ујутро око 9.00 часова бацали акредитације, што говори да је то све било заједнички спремљено", подсјетио је Додик.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да незаконито изабран ЦИК донио незакониту одлуку у незаконитом року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана