Додик: Одбацити Инцкову одлуку кроз институције БиХ, ако нема договора слиједи блокада

Срна
Додик: Одбацити Инцкову одлуку кроз институције БиХ, ако нема договора слиједи блокада

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да се ситуација након наметања одлуке високог представника Валентина Инцка о забрани и кажњавању “негирања геоцида” може ријешити одбацивањем те одлуке кроз институције БиХ, а ако не буде договора, услиједиће блокада рада тих институција.

“Ситуација се може ријешити одлукама институција на нивоу БиХ, парламента, Савјета министара, Предсједништва, договором који треба постићи. У сваком случају, ријешити тако што ће се то одбацити кроз законодавне институције БиХ онако као је предвиђено Уставом БиХ”, рекао је Додик.

Он је истакао да се неће моћи ништа дешавати и да ће Српска одбити даље учешће у раду институција БиХ, док се то питање не ријеши.

“И то је тај политички одговор који ћемо дати. Излаз је у томе да се договоримо, а ако нема договора, биће блокада”, рекао је Додик за ТВ Тањуг.

Али, додао је он, Бошњаци муслимани желе да та одлука остане, јер су то излобирали, док је Инцко све вријеме сједио у Сарајеву, није мрдао од њих, са њима је био на сећијама, пио њихове кафе и резултат тога је ово.

Додик је нагласио да политичка средства значе да ће бити одржана сједница Народне скупштине Републике Српске да се одбаци било какво наметнуто рјешење, као и сва претходна наметнута рјешења којих је било у значајном броју, као и да се дефинише приступ одлучивања на нивоу БиХ.

“Наш приступ одлучивања на нови нивоу БиХ ће ићи за тим да у свим институцијама на нивоу БиХ не би требали да долазимо, односно да дајемо нашу сагласност за било коју одлуку док се ово питање не разријеши на начин да то буде договор између конститутивних народа”, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да српски политичари морају да прихвате реалност, Додик је рекао да ту његову реалност никада не могу прихватити, јер није тачна.

“Они су починили злочине у прошлом рату, у којем је убијено више од 30.000 Срба, за њих нема пресуда. Ми смо потпуно увјерени да је сва међународна правда која је креирана након грађанског рата у БиХ била да додатно осуди Србе и да их квалификује на начин како је и сам Инцко покушао да уради”, рекао је Додик.

Објашњавајући шта значи његова данашња ранија најава политичке побуне, Додик је рекао да се политичким средствима треба борити против насиља које је међународна заједница, не само овај пут, него често потезала у БиХ.

Високи представник, навео је он, нема ниједним актом међународног права то право да намеће одлуку о проглашењу закона, а што је најгоре каже да закон важи када се објави на сајту ОХР-а, што је немогуће у било којој држави на свијету да се на тај начин може нешто наметати.

“Ми смо примарно против наметања, али и чињенице да се покушава наметнути наводна забрана негирања геноцида који се није десио и за који постоје различите информације о томе, постоје научници и институти који о томе говоре”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то је нешто што се покушава наметнути српском народу и није први пут.

“Британија је прије неколико година покушала у Савјету безбједности УН тако нешто да уради”, рекао је Додик.

А, сада је, каже Додик, одлазећи високи представник, који је син официра Гестапоа из Другог свјетског рата, дошао да Србима у БиХ, који су се у антифашистичкој борби борили против таквих, намеће квалификацију која заиста не постоји и не може да буде прихватљива.

Додик је рекао да је ту ријеч о двије ствари, односно о наметању које не може и нема основа, јер високи представник ниједним актом међународног права нема право да наметне било какав закон, а друго жели се једна неистина прогласити за истину, запечатити, забранити да се о њој прича.

“Поставља се питање како ће да раде адвокати, научници”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да високи представник нема право да наметне ниједан закон, нагласиввши да бонска овлашћења не постоје нигдје и да је то блефирање међународне заједнице које траје 20 година, а против чега се он бори упорно.

Он је подсјетио да је и некадашњи високи представник Карлос Вестендорп рекао када су уведена бонска овлашћења, да је то против Дејтонског споразума и да је то блеф међународне заједнице који користе више од 20 година и покушавају да политичком снагом Америке и Европе то одрже.

“БиХ је земља на силу и немогућа земља, по многим квалификацијама које су дате до сада. Све међународне операције у БиХ, политичке, војне и финансијске, нису дале право да БиХ може да функционише”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да у БиХ постоји неколико концепата како треба да буде уређена, а да је муслимански да то буде унитарна земља, да се укину конститутивни народи, да буде један човјек – један глас, да нема ентитета, да нема Републике Српске.

“Чак је СДА донијела декларацију о томе, али да нико из међународне заједнице ништа није проговорио и рекао да је то антидејтонски акт. А ми чим нешто прогоримо за медије, онда се почне да квалификује као антидејтонско или на неки други начин”, рекао је Додик.

Када је ријеч о извјештају Независне међународне комисије о страдању свих у Сребреници, Додик је рекао да Српска не жели да даје потврду нечему што није истина и да је зато формирана ова комисија.

“Нашли смо више од 400 људи који су сахрањени у Поточарима, да су приказани да су страдали као цивили, а били су војници, или су живи и данас. Има и оних који данас живе у Шведској”, рекао је Додик.

Он је навео да је све то једна комплетна неистина која се покушава продати јавности и да зато и иде овај Инцков закон о забрани да се о томе не би причало, јер ће се разоткрити једна велика превара.

“Зато је и формирана међународна комисија која је имала за виљ да за период од 1992. до 1995. године утврди шта се дешавало на простору Сребренице и Подриња и то је и урадила”, рекао је Додик.

Извјештај су, подсјетио је он, направили еминентни стручњаци из Америка, Израела, Јапана, Њемачке и других земаља, који су уложили свој несумњиви ауторитет да би се осврнули на те догађаје.

“Они тврде да тамо испред тих догађаја не може да стоји ријеч жгеноцидж. И то је сва суштина. Ми не кажемо да није било злочина над Бошњацима и то страшног, али он се не може квалификовати као геноцид”, рекао је Додик.

Он је навео и да је Српска незадовољна чињеницом да муслимани не желе да прихвате или било кога пресуде везано за злочине над Србима, којих је само у Сребреници погинуло више од 2.000, по извјештају те комисије, а са Подриње око 3.500.

Додик је рекао да нема пресуде ни ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, за којег постоје свједоци да је вршио сам злочине, копао очи једном српском адвокату и који је убијао дјецу, а пресуђена је Биљана Плавшић која ништа није учинила.

“Те ствари не могу да буду прихватљиве и одрживе. Ми на то нећемо пристати”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана