Додик одбацио могућност да се члан Предсједништва БиХ бира индиректно

Г.С.
Додик одбацио могућност да се члан Предсједништва БиХ бира индиректно

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД Милорад Додик поздравио је одлуку предсједника ХДЗ БиХ, Драгана Човића, да се обрати на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске која је заказана за 1. фебруар.

Истовремено, каже Додик, Бакир Изетбеговић је то одбио из „калкулантских разлога".

– Ми ћемо одлучивати о ономе шта ће нас одвести у Парламентарну скупштину БиХ. Ми ћемо предложити закон и биће прва тачка дневног реда о којој ћемо разговарати – рекао је Додик након сједнице Извршног комитета странке.

Подсјећамо, он је раније најавио да ће у ПС БиХ предложити закон којим се затвором кажњава називање Срба, Републике Српске, али и било кога у БиХ геноцидним.

Када је ријеч о изборној реформи у БиХ, Додик је нагласио да конститутивност три народа и два ентитета не смије да буде промијењена.

– Свака измјена Изборног закона мора то да рефлектује. Српска и СНСД одбацују могућност да се члан Предсједништва БиХ бира индиректно у ПС БиХ и драго ми је да и опозиција сматра тако. Ставили смо тачку на то питање. То питање је за оне који се налазе у Неуму. Оно што ће нас довести за сто јесте приједлог у коме ће се видјети да је транспарентан избор српске делегације у Дому народа ФБиХ и да је она легитимна. Ако не буде тако, нећемо гласати ни за какво друго рјешење – нагласио је Додик.

Након састанка са предсједницима градских одбора СНСД, Додик је поручио да су градске организације странке консолидоване.

– Данас смо у Прњавору, прије тога у Вишеграду, ријешили проблем скупштинске већине. Наши начелници тамо сада имају подршку скупштине. Остало је да већину ријешимо у Трнову и Горажду и остаје да видимо како консолидовати стање у Дрвару, гдје су покренули опозов нашег начелника. Наша делагација ускоро иде тамо – рекао је лидер странке.

Он је рекао да истраживања ставова грађана показују да би 34,9 одсто оних који би изашли на изборе гласало за СНСД, док би све странке опозиције заједно добиле 28 одсто гласова.

– Када томе додате наше каолиционе партнере, чији капацитет није мали, јасно је да идемо ка одличном резултату. Припремамо нашу организацију за ново дјеловање. СНСД уводи иновативне методе у своје дјеловање. Раније се нисмо довољно усмјеравали на средства масовне комуникације, на друштвене мреже. Сада смо се према томе реферирали. Данас наша партија, као што је у Бањалуци, има најбоље уређену ту област. СНСД има са чим да изаће пред народ, СНСД је патриотска политичка партија – поручио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана