Додик: Српска никада неће дати сагласност БиХ да призна Косово

ГС
Foto: РТ Балкан

БЕОГРАД - Република Српска никада неће дати сагласност БиХ да призна самопроглашено Косово, зато нас Запад доживљава као јерес, рекао је у интервјуу за Раша тудеј Балкан предсједник Српске Милорад Додик.

Додик вјерује да ће након косовског питања све јачи бити притисци да се укине Република Српска.

"Од Српске се покушава направити баук јер не дозвољава да буде укинута и да изгуби своје компетенције које има Уставом БиХ с једне стране, односно у Дејтонском споразуму као међународном уговору. Запад је одустао од Дејтонског споразума у практичној примјени, те да је велико питање да ли има значаја било шта потписати на међународном плану, да ли ће то бити одрживо или не.Република Српска је показала да је позивање на Дејтонски уговор важно, али у практичној реализацији не значи много" рекао је Додик за "Раша тудеј Балкан".

Он је истакао да Сарајево жели централистичку земљу, те да зато праве табу од Републике Српске.

Према његовим ријечима, у Сарајеву постоји став да је Република Српска страно тијело, а оно може да се ријеши само ако "то страно тијело прихватите да више није ту".

"Ми желимо да нисмо ту", рекао је Додик и истакао да Република Српска не прихвата да БиХ призна Косово и Метохију као независну државу, те да нас доживљавају као јерес.

Он је напоменуо да неопрвадано оптуживање једног народа само дало за оправдање за постојање Републике Српске, те указао на доминантан осјећај да се она одбрани.

Створен је, каже, јединствен став о томе да је потребно очувати тај ентитет након што су Срби неоправдано оптуживани за геноцид.

Додик је подсјетио да већ 18 година побјеђује на изборима зато што људи вјерују да се он упорно и до краја бори за очување Републике Српске.

"Сви знамо, истог тренутка када се разгради евентуално тај оквир који се зове Република Српска, да тамо за Србе живота нема и то показује и остали дио БиХ који није Република Српска", рекао је Додик.

Додик за себе тврди да је човек мира, да није човек мржње, али да је агилан ако је потребно да одбрани своја права која пишу у Дејтонском споразуму и Уставу.

"Косово може да буде најважнији државни интерес Србије, али Република Српска је најважнији национални интерес државе Србије. Зато су сви односи које имамо апсолутно усмјерени на то да се стабилизује Република Српска, а не да буде велика пријетња БиХ", истакао је Додик.

Говорећи о ЗСО, Додик је рекао да се Албанци са Косова и Метохије плаше како ће од Косова и Метохије настати "нова Република Српска", истичући да није он тај који је покренуо ту причу, већ Албанци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана