Додик: Од 1. јануара кривична одговорност за непоштивање одлука скупштине Српске

Срна
Додик: Од 1. јануара кривична одговорност за непоштивање одлука скупштине Српске

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће приједлог измјена Кривичног законика Републике Српске којима ће бити уведена одговорност за непоштовање одлука Народне скупштине Српске наредних дана бити готов, те вјероватно ступити на снагу од 1. јануара.

“Залагаћу се за то. Поучени свиме што се дешава и што се дешавало, сви морају да се у вези са важним питањима за Републику врате у Народну скупштину ако хоће да имају став и дјелују на нивоу БиХ. Представници Српске у Сарајеву не могу гласати по своме. Бирани су у Српској и имају одговорност према својој изборној бази. Ако мисле да нешто није у интересу Српске, онда нека траже став републичких институција”, рекао је Додик за АТВ.

Говорећи о сталном скидању Нацрта годишњег националног програма за чланство у НАТО са дневног реда сједнице Савјета министара у техничком мандату, Додик је рекао да СДС не смије да иде даље од тога и да им је лакше да то скину са дневног реда него да гласају против и одбаце то питање.

Додик је истакао да је то питање било на дневном реду и прије посљедњих избора, те да је тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић тражио да то не буде тада разматрано јер би Додик могао да искористи да их напада, па да изгубе изборе, те рекао да ће то они завршити послије, а ако не стигну, да то ставе Додику у руке.

“То је типично Иванићево понашање. Онда је гласао за Стратегију спољних послова у којој је у суштини прихваћен пут ка НАТО-у. Зато они то стално скидају са дневног реда”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, тај документ није предложио нико од овлаштених предлагача и такав случај је био и на сједници Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да би волио бих да су то ставили на дневни ред, али да су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић то скинули јер су знали да ће он гласати против и посегнути за виталним националним интересом.

“Видјело се да ја то могу и хоћу, те да нећу оклијевати да посегнем за виталним националним интересом ако је нешто у интересу Српске. За сваког, осим СДС-а и ПДП-а, важно се враћати у Народну скупштину Републике Српске која је мјесто за доношење коначне и обавезујуће одлуке за све. То је гаранција да нико не може да буде прегласан”, каже Додик.

Мјесец и по дана након што је посегао за виталним ентитетским интересом у вези са Пељешким мостом, подсјетио је Додик, Српска је добила сагласност Хрватске за почетак изградње моста на Сави код Градишке, што је Републици Српској потребно и што је њен интерес.

Неуставног дјеловања представника Српске у Сарајеву и некоординације са Српском, истакао је Додик, има и у вези са мигрантском кризом.

“Наши људи су покушали да дисциплинују Српску и да јој наметну мигрантске центре. Цијела Република је рекла да не жели те центре, а кадар из Српске у Савјету министара је то стално враћао на дневни ред. Република Српска не жели да види војску на граници са Србијом, али они у Савјету министара гласају за то да треба да се изведе војска на границу. У Уставу пише да безбједносне снаге једног ентитета не могу да пређу на територију другог без сагласности тог ентитета, а они заговарају и ту причу и руше Устав. То овима у Сарајеву одговара”, упозорио је Додик.

Он је подсјетио да понуда Српске да буде појачана бројност њене полиције на граници није прихваћена и остао је захтјев за извођење војске или да полиција из Федерације БиХ буде распоређена на територији Републике Српске.

“Зато смо дошли до тога да је граница порозна, спекуланти прихватају мигранте и за новац их транспортују из Србије у БиХ. То је плод политике Шаровића и људи око њега, а не СДС-а који је државотворна партија у којем има одличних људи који су очајни због те ситуације”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, иза тога стоје само они који имају директну корист од тога што ради Шаровић, а патриота и члан СДС-а сигурно није за ту политику јер она урушава основне идеје СДС-а из времена када је био општенародни покрет.

“То уништава Шаровић, који је доведен на мјесто предсједника СДС-а да би могао ово да ради јер се то од њега очекује. Његово пуштање из затвора скупо кошта Српску”, нагласио је Додик.

Коментаришући ставове Савјета за спровођење мира у БиХ о закључцима посебне сједнице Народне скупштине и могућностима страног интервенционизма у вези са тим, Додик је рекао да са њихове стране може доћи до политичког притиска или избјегавања на састанцима.

“Они нама, који се не уплићемо у њихове ствари, говоре шта ми треба да радимо. Када кажемо да то није у нашем интересу, праве читав систем казни, љутње или предузимања неких мјера. То је сада ослабило и индикативно је да Бошњаци позивају високог представника да дјелује. Нека проба да користи бонска овлашћења, па да видимо шта ће урадити. Ко је спреман да прихвати то што он каже? Шта, да он каже смјењујем Милорада Додика, а шта ако ја нећу? И да видимо куда ћемо изаћи”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нико, па ни Уставни суд БиХ, не може политички одлучивати и одређивати да ли је 9. јануар Дан Републике, јер Српска у том погледу јединствено дјелује.

“Наравно да ћемо славити Дан Републике - 9. јануар. Никога тиме не вријеђамо, али на политичке одлуке се мора одговорити политички. Немогуће је да у Уставном суду сједи Македонка и пресуђује да 9. јануар, зато што је и вјерски дан, не може бити Дан Републике, а код ње је Илиндан државни празник. Како то објаснити него политиком”, каже Додик.

Говорећи о раду Предсједништва БиХ, Додик је истакао да су рјешавали многа питања техничке природе, али да о кључним темама нема разговора.

“Доказ за то каква је БиХ држава јесте да 11 мјесеци нема буџета заједничких институција и неће га бити ни идуће године ако се овако настави. Овдје су странци свјесно оставили могућност привременог финансирања које може да траје десет година. БиХ јесте привремена ствар и њој одговара термин привремено финансирање”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска политички и економски стабилна и да ће таква и остати.

“Наша главна политика је политика повећања. СНСД је прије мјесец и по дана саопштио јавности на који начин ће ићи повећања плата од пет до 20 одсто с циљем да буду повећане најниже зараде. Морају и радници у реалном сектору добијати веће плате. Одбићемо сваки приговор пословне заједнице да им одоше људи. Нека их плате, па неће одлазити. Ми ћемо учинити све да омогућимо да дио тога падне на терет државе, али ће и пословни људи морати да жртвују дио своје добити да би појачали стандард становништва”, поручио је Додик.

Он је истакао да Српска наредне године неће имати привредни раст од пет одсто који би сви вољели, већ између два и три одсто јер ни спољне околности нису позитивне, с обзиром на то да је могућа рецесија у Европи што утиче на извозно оријентисану домаћу индустрију.  

Односи Српске са Русијом дају квалитетне резултате

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска мора да одржи добре односе са Русијом јер они дају квалитетне помаке и резултате, наводећи да у сриједу путује у Санкт Петербург гдје се сваке године у ово доба године окупљају представници православних земаља и разговарају о различитим темама.
“То је прилика да се сретнем са губернатором Санкт Петербурга са којим имамо добре односе и низ потписаних споразума”, рекао је Додик.

Он је истакао да У Универзитетски клинички центар Републике Српске често долазе специјалисти из Русије, да људи из Српске одлазе у Руску Федерацију и да се повећава број студената из Српске који тамо студирају.

“Покушавамо још више да урадимо и на економском плану, иако смо ми мала економија, а код Руса су бројке у погледу потреба фрапантно велике”, изјавио је Додик вечерас за АТВ.

Он је подсјетио да дуже од двије године Агенција за лијекове БиХ, којом управља ПДП, не даје одобрење за увоз лијекова из Русије, иако их извозе на европско тржиште.

“Агенција за лијекове то не дозвољава због тога што бисмо те лијекове добили по 25 до 30 одсто нижој цијени у односу на ону по којој их сада набављамо од западних компанија. То плаћају наши људи. И онда они из ПДП-а нама причају о поштењу”, каже Додик.

Он је додао да ће се сутра у Београду састати са предсједником Србије Александром Вучићем са којим је више пута разговарао након што је хоспитализован.

“Он већ обавља своје послове. Морам да му захвалим што је почео да реализује обећање да ће са 25 милиона евра помоћи буџет Српске. Дио тог новца већ је стигао. Радимо важну ствар и за Дрвар и тамо ће, осим погона предузећа жЈумкож, бити отворена и пословница Комерцијалне банке. Видјећемо шта још можемо да учинимо за наше људе у три-четири општине у Федерацији БиХ у којима је већинско српско становништво”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Вучић много помогао у многим питањима, те да додатно разумије процесе и односе у БиХ.

Додик: Велика опасност за Српску у рукама Шаровића и Бореновића

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас да је у рукама лидера СДС-а и ПДП-а Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића опасна ствар за Републику Српску, наводећи да се чека да СДА да сагласност за измјене Пословника о раду Представничког дома парламента БиХ које су они предложили.
“Биће занимљиво видјети да ли ће СДС и ПДП гласати за поменуте ствари. Видјећемо да ли ће проћи измјене Пословника, претпостављам да је то могуће јер су се све бошњачке партије окупиле око тога и само су против СНСД и ХДЗ. Уколико СДА уђе у ту врсту приче, ствара се могућност за неку већину”, истакао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је за АТВ рекао да је СНСД делегирао своје чланове за попуну комисија у Представничком дому да би спријечио промјене Пословника све док за то не буде постојао општи консензус политичких представника Републике Српске.

Према његовим ријечима, СНСД је то урадио невољно слушајући, између осталог, објашњења из СДС-а и ПДП-а, који су измјене Пословника иницирали под плаштом наводног деблокирања Представничког дома и средстава за велике пројекте која су на чекању.

“Искуство нас учи да све што се на нивоу БиХ једном етаблира, остане зацементирано. И даље сам изненађен понашањем СДС-а и ПДП-а. Њихова прича се не своди само на функционисање Представничког дома, јер је упитно да ли ће он функционисати и након евентуалог усвајања измјена Пословника. Они покушавају да направе представу да брину за народ и пројекте које су, иначе, оспоравали у Српској, тврдећи да власт наводно не води одговорну политику. А сад би на нивоу БиХ све усвојили”, каже Додик.

Измјене Пословника, подсјетио је Додик, раније су предлагали и високи представник, али и СДА која је тражила деблокаду Представничког дома, а крајњи циљ је био да буде маргинализована Српска.

“То је успјешно заустављено, а онда је договорено да то уради СДС. Не мислим да је то политика те странке, већ Мирка Шаровића. Без обзира на то шта причао, он дефинитивно води СДС ка издаји српских националних и државних интереса. Познат је и по томе што је у Народној скупштини као министар на нивоу БиХ рекао да га не занимају ставови парламента Српске. И сада се то види”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је да поједини посланици из Српске попуњавају сва мјеста у парламентарним комисијама, чиме скрнаве репрезентативност Републике.

“Тиме би био створен негативан преседан да се на исти начин доносе одлуке без сагласности Српске. Зато је то опасно. Ово намјерно раде иако су свјесни негативних посљедица по Српску”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је и Народна скупштина Српске у недавним закључцима поручила да треба спријечити промјене Пословника.

“Када смо видјели да они то не желе да повуку, ишли смо са нашим приједлозима за попуну комисија. Наше понашање је било рационално јер ако не можете да дођете до Савјета министара, онда не мора радити ни Парламентарна скупштина БиХ. Шаровића је као министра у техничком мандату занимало само да што дуже остане на функцији иако та институција у таквом мандату не може предлагати ни законе. Испада да би Представнички дом требало да ради да би била промовисана политика Шаровића или ко зна кога. То се неће десити”, поручио је Додик.

Он је оцијенио да се иза свега крије субјективна политика Шаровића и Бореновића.

“Увјерен сам да СДС не стоји иза тога. Шаровић се и борио да буде лидер СДС-а да би ту странку увукао у продужену издају са позиција на којима се налази на нивоу БиХ. Њих не занима Српска и не могу да разумијем да са толико жара гурају ствари које нико у Републици Српској не подржава”, нагласио је Додик.

Он је додао да не разумије лидере СДС-а и ПДП-а, који славодобитно покушавају да прогласе својом побједом то што наводно имају више од 27 гласова посланика који ће подржати измјене Пословника.

“То је пораз Српске и једина логика у вези с тим јесте да све што је пораз Републике Српске у Сарајеву јесте побједа СДС-а и ПДП-а. То је њихова политика”, рекао је Додик.

Базични односи три конститутивна народа и два ентитета, објаснио је Додик, урушени су тиме што је спријечено њихово легитимно представљање, због чега неки од народа може да искористи право на самоопредјељење.

“Шта год мислили, Шаровић и Бореновић нису легитимни. Народу ће бити објашњено да је ријеч о СДС-овој и ПДП-овој издаји на штету Српске и у корист БиХ. Немогуће је тако радити и доћи у Српску и тражити гласове. То је за њих контрапродуктивно, али када су тако одлучили, добиће политички и сваки други одговор”, каже Додик.

Говорећи о оптимистичним најавама о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је навео да БиХ није оптимистична прича јер је закована својом неефикасношћу и дубоко подијељена.

“По неким објашњењима, то је пропала земља без суверенитета у којој је присутан снажан страни интервенционизам. Нема суверенитета када имате у земљи високог представника и међународну заједницу. Неколико пута сам предлагао неке позитивне ствари, али ништа није прошло. Сада сам доведен у позицију да и оно што сматрам рационалним зауставим јер овај систем БиХ нема смисла. Два конститутивна народа су у БиХ незадовољна”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је патолошка ситуација ако су представници Бошњака задовољни тиме да се другим народима прави штета.

Коментаришући декларацију СДА, Додик је рекао да је немогуће да било који Србин у БиХ прихвати укидање конститутивности српског народа.

“Зато је потребно да се сви вратимо у Српску и јединствено у Народној скупштини конципирамо своју политику”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, странци су прижељкивали да СДС и ПДП не прихвате да буду јединствено конципирани закључци на посљедњој посебној сједници парламента Српске.

“Знао сам да ће одбити било шта што им се понуди. Није било шансе да буду унутра и само су тражили разлоге да не буду. То је лоше”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је раније као опозиционар био сагласан са СДС-ом о значајним националним питањима, а да они сада нису подржали ни активности које се односе на рехабилитацију њихових чланова које је кажњавала међународна заједница.

“Мислим да то више нису СДС-ови људи. Већина њих је видјела катастрофалну политику те странке и побјегла. Ријеч је о односу Српске према људима који су неправедно били кажњени и трпјели посљедице. Не можемо им вратити године живота, али можемо да им повежемо пензионо и инвалидско осигурање и дамо још неке друге могућности, те им кажемо да нису заборављени”, истакао је Додик.

Додик: Владајућа коалиција функционише, ПДП ће се још осипати

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је вечерас да је стање у владајућој коалицији у Републици Српској добро и да она функционише јер је одржава јединствена идеја о снажној и успјешној Српској, док ће опозициони ПДП наставити да се осипа и остати без знатног броја важних људи.
“Чак ни они који нас не воле не могу да избјегну да кажу да власт у Републици Српској функционише. Наравно да не стигнемо све да урадимо и да има проблема, али они нису онакви каквим их приказују неки из опозиције”, истакао је Додик.

Он је за АТВ рекао да су односи са ДНС-ом оптерећени разним питањима, али је веома јасно да коалиција функционише.

“Са ДНС-ом смо разговарали неколико пута и сматрам да смо се разумјели”, изјавио је Додик.

Он је нагласио да све политичке партије имају унутрашње проблеме, осим СНСД-а, у којем их, како истиче, неће ни бити.

“У клубу посланика СНСД-а нема дисонантних тонова, када се договори политика она се спроводи. Знамо из ког разлога је дошло до цијепања ДНС-а. Они покушавају да се консолидују, ми то уважавамо, али нисмо спремни да прихватамо да се у вези са постављањима све заврши, а онда се не поштују базичне политике. Али, тако функционише политички живот и нема ту ништа неприродно”, истакао је Додик.

Коментаришући тврдње да је учествовао у цијепању ПДП-а из којег је проистекла нова странка ПДП 1999 чији је лидер Синиша Ђорђевић, Додик је рекао да са Ђорђевићем није имао такав контакт и да су спекулације саставни дио политике.

“Одбрана Бореновићу и осталима је базирана на неистини. Они морају да објасне зашто код њих постоје незадовољни људи који желе да формирају изворни ПДП. То значи да је основна идеја издана и да не функционише, него функционише нека друга коју је неко наметнуо са стране”, каже Додик.

Према његовим ријечима, информације којима располаже говоре да осипању ПДП-а није крај.

“Они ће остати без знатног броја људи и то јаких имена, не зато што су изгубили однос према ПДП-у, него због тога што њихово руководство не спроводи њихове политике и упорно прави грешке”, оцијенио је Додик.

Он је навео да ПДП мора да буде везан пупчаном врпцом за СДС јер никада не може ојачати да буде друга или трећа партија по снази у Српској.

“ПДП мора да се веже за јаче од себе. Једно вријеме су били са нама па су напустили јер је речено /Младену/ Иванићу да ће отићи у затвор ако не напусти СНСД. Онда је Иванић извукао ПДП из коалиције са СНСД-ом, отишли су са СДС-ом и видимо епилог. Управо му је Ђорђевић био адвокат и он може да то потврди”, нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана