Додик очекује наставак сарадње, Павић тактизира

Ведрана Кулага
Додик очекује наставак сарадње, Павић тактизира

Бањалука - Страначке делегације СНСД-а и ДНС-а наћи ће се сутра за истим столом, а од тих разговора увелико ће зависити у будући односи у владајућој коалицији.

Лидер СНСД-а Милорад Додик вјерује да ће током састанка разјаснити неке ствари и поставити их на прави ниво.

- Оно што смо се договарали о коалиционом наступу за нас остаје. Што се тиче локалног нивоа, наш приступ је да се локалне структуре договарају о сарадњи, и наша и њихова, или ако не, могу да воде политике које сматрају да треба - рекао је Додик у недјељу увече за Радио-телевизију РС.

ДНС је, како је рекао, са СНСД-ом на власти на републичком нивоу, док у више општина сарађује са СДС-ом те да СНСД није сматрао обавезним да због тога изађе из коалиционог договора или да нешто друго учини.

- На састанку ћемо изнијети веома јасне ставове. Уговор који смо потписали биће спроведен и спроводи се - рекао је Додик и додао да му је познато да поједини чланови ДНС-а разговарају са СДС-ом и ПДП-ом те покушавају да “креирају неки однос”.

Истакао је да му је сам посланик ДНС-а у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Нешић рекао да су са њим разговарали.

- ДНС треба да одлучи којом политичком линијом ће се бавити. Ми смо са њима за сада партнери - поручио је Додик.

Очекује и да посланик ДНС-а у Парламенту БиХ буде са СНСД-ом у већини.

- Ако се деси другачије, онда је и тада наша политика јасна - коалициони споразум није одржив - закључио је Додик.

Предсједник ДНС-а Марко Павић потврдио је јуче “Гласу Српске” да је добио позив за састанак, да ће се одазвати, али о детаљима није хтио да говори.

- ДНС има своје принципе. Ставове ћемо прво рећи онима на које се односе - рекао је Павић.

Предстојећи састанак, који ће највјероватније бити у централи ДНС-а, биће први након што је та партија почетком мјесеца “замрзнула” своје дјеловање у владајућој коалицији, због, како су навели, начина на који се односи према њима и њиховим кадровима. Недавно су нагласили да нису малигно ткиво које треба неко да одстрани и да сматрају да је коректно да се прво прича, а тек онда износе коментари. СНСД и ДНС, уз СП, дуже од двије деценије чине владајућу коалицију у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана