Додик: О посебној сједници тек треба да се разговара са предсједником парламента

Срна
Додик: О посебној сједници тек треба да се разговара са предсједником парламента

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да треба одбацити све што је урадио високи представник било када и да о посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о тој теми тек треба да разговара са предсједником парламента.

“Колико сам чуо и ови из опозиције мисле да треба посебним сједницама одговорити. Мислим да треба одговорити радикално, одбацити све што је урадио високи представник било када, вратити се искључиво на слово Дејтонског споразума”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да све сагласности Српске, које је давала за војску, треба повући и у року од шест мјесеци формирати своју војску.

“Ако они не желе да на тај начин живимо у БиХ, у складу са Уставом и Дејтоном, онда треба да се прогласимо незавинсном земљом шта год ко мислио. Ово овако је тиха смрт”, истакао је Додик.

Он је истакао да су у Уставном суду БиХ произвели праксу да Српској отимају све и сматрају да је то уставно. “Не можете против битанги у Уставном суду који се намијештају тамо, кажу у складу са постојећом праксом”, рекао је Додик.

Напоменуо је да су донијели одлуку и рекли како мора парламент БиХ, а сутра ће, када све стровале у неку економску и социјалну кризу, они из Европе који стално причају о правној држави, доводе човјека кога није именовао Савјет безбједности, рећи да се “не може подржати пројекат, не можете добити кредите, морате испунити захтјеве”.

“То је тиха смрт, ми се боримо против тога, боримо се да Република Српска има свој статус”, рекао је Додик.

Он је упитао шта ће с оним одредбама Устава да све што није изричито дато БиХ припада ентитетима, а нигдје не пише да је њима дато земљиште, као и зашто Уставни суд није поништио забрану располагања државном имовином Републике Српске коју је написао Педи Ешдаун.

“Ја овом народу само хоћу да предочим да смо у таквој ситуацији да смо, уколико настави овако, а они неколико мјесеци проблематизују правну ствар и чекају гарнитуру ПДП-а и СДС-а која је мекана и која треба да буде сломљена, изгубили Републику срску сасвим сигурно. Ко хоће нека ме схвати озбиљно, ко неће не мора”, истакао је Додик.

Прича о кисеонику спекулација ПДП-а

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је и он док се лијечио на Универзитетском клиничком центру Републике Српске користио кисеоник о којем људи из ПДП-а сада покушавају да направе аферу и тиме све облате.

"Грађани могу и треба да буду сигурни да је кисеоник исправан и да ту нема проблема, а да је ово резултат спекулација које раде људи из ПДП-а и око њих", рекао је Додик Срни.

Додик је истакао да је прича о кисеонику резултат спекулације тих људи, непотребна бламажа, вијест коју су пренијели широм региона, нешто што блати све нас, а суштински нема ниједан проблем.

Он је навео да постоје институције које треба да кажу своје о овоме, те да је министарство јасно утврдило да је фирма "ТГТ" овлаштена да увози медицински кисеоник и да је у том погледу све апсолутно јасно.

Проблем, додао је, настаје оног тренутка када људи из ПДП-а уводе неки нови правилник у Агенцији за лијекове, гдје прописују неке своје процедуре, међутим они нису били надлежни да то ураде, а у међувремену су већ дали једној фирми из Сарајева право да могу да врше унутрашњу дистрибуцију тог истог кисеоника који набављају од "ТГТ"-а.

Он је нагласио да се ту ради о борби за тржиште које је требало очигледно да испуну нека очекивања људи који раде око /директора Агенције за лијекове БиХ Александра/ Золака и осталих и оних који су очигледно недодирљиви, јер су учествовали у разним стварима, што се и раније знало.

"Они су смислили ту врсту приче о унутрашњем промету гдје су путем непостојећег правилника овластили фирму из Сарајева која је требало да добије овлаштења за читаво снабдијевање свих болница, па и оних у Републици Српској", навео је Додик.

Према његовим ријечима, "ТГТ" је овлашени увозник тог медициснког кисеоника и као такав је био кориштен у свим болницама и установама широм Српске, па и значајном броју у ФБиХ.

"И све је то функционисало на исти начин и у ФБиХ, док се нису уплели ови паметњаковићи из ПДП-а који су напоравили ту ујудурму како би имали прилику да застраше становништво", рекао је Додик.

Он је додао да је на основу информација до којих је он могао да дође, а анагажовао је неке људе из иностранства који се о томе разумију, кисеоник је потпуно исправан и он је служио медицинској сврси зато је и увезен на тај начин и зато постоје сви сертификати и дозволе.

"Постоји проблем око тога што том `ТГТ` нису дали дозволу за унутрашњи промет већ су хтјели да то иде преко сарајевске фирме, а да сарајавеска фирма купује од фирме из Бањалуке, а онда продаје преко Сарајева кисеоник у Бањалуку", навео је Додик.

Он је додао да је сва истина у томе и да друге приче нема, додајући да је и он користио тај кисеоник. "Лежао сам на Клиничком центру и користио тај исти кисеоник о коме они покушавају да направе аферу. Па ваљда се то не би користило ако постоји нека зла намјера. Не би ни мени било доступно кориштење тог кисеоника...", рекао је Додик.

Из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске данас је саопштено да кисеоник који се даје пацијентима у УКЦ-у у Бањалуци није штетан по здравље пацијената, исти је као кисеоник који се употребљава у свим болницама у региону и Европи и пацијенти немају разлога за страх.

Упозорили су да је веома опасно ширење лажи, неистина, страха и панике међу становништвом Бањалуке и цијеле Републике Српске, посебно међу пацијентима и њиховим породицама.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је јуче да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана